跳至

首頁

尾頁

複式洋房

EIZ 發表於 19-3-2 23:55
佢有講reason for rejection?

佢唔信我有intention of returning (emoji)
可能我無樓可以賣,又無小朋友。但我已辭職,去埋民政事務處宣誓一批就走,都唔信。。。

複式洋房

mrshau 發表於 18-6-3 12:39
我係境內申請 inland application
我地一家已在加國,老公小朋友係公民,我就等緊個PR批。
...

想請教一下,你是哪個省的?我將會回流到温哥華,老公會跟埋番去先再境內申請。就是搞不清楚在owp收到前,medical care insurance 應該在香港買還是回加後才買?另爬過BC health care 網頁,好像在BC,如我是加籍,老公入境後三個月就可申請msp。不知道有沒有理解錯。有JM有相似經驗可分享嗎?謝謝

大宅

2018復活節勳章

回覆 lpanda 的帖子

你同我個case咁似,我又係執晒自己行李就走得嘅couple...
已經半reject左要我再補回加證據,我老公都係話唔批就算,真係要走時先再搞...
但我只怕他日保守黨上場,d表要填過唔係問題,但要我攞交往證據我就企左係到...我同老公拍拖就黎20年,真係合照都無20張....當年仲要無line,facetime,得msn+idd....

複式洋房

mikis 發表於 19-3-4 10:27

你同我個case咁似,我又係執晒自己行李就走得嘅couple...

我好的,我俾Facebook timeline 的合照,有common friends ,結婚七年有結婚證書。
個官只係話我說服唔到我呢我擔保人會番加拿大。所以我顧問就話佢唔信,就番俾佢睇。。。

見步行步啦⋯⋯

大宅

lpanda 發表於 19-3-3 21:46
佢唔信我有intention of returning (emoji)
可能我無樓可以賣,又無小朋友。但我已辭職,去埋民政事務處宣 ...

境內申請無得上訴,你會否回香港用境外申請 ?

男爵府

lpanda 發表於 19-3-4 00:26
想請教一下,你是哪個省的?我將會回流到温哥華,老公會跟埋番去先再境內申請。就是搞不清楚在owp收到前, ...

我在亞省Calgary,亞省係境内申請family sponsorship就可以申請拎temporary medical card,我不需等三個月,一落地已經生效。

複式洋房

bb78 發表於 19-3-4 14:55
境內申請無得上訴,你會否回香港用境外申請 ?

我是境外申請,被拒。現打算先回流,再申請境內。
上訴較麻煩,倒不如再做一次境內申請,應較為順利

複式洋房

mrshau 發表於 19-3-4 15:13
我在亞省Calgary,亞省係境内申請family sponsorship就可以申請拎temporary medical card,我不需等三個月 ...

謝分享。你個省甘好既,一落地就有。不過如果等三個月都有都好。。。

男爵府

lpanda 發表於 19-3-4 15:28
謝分享。你個省甘好既,一落地就有。不過如果等三個月都有都好。。。

我入境後三個月又懷孕,起初唔知道等緊pr身份有此福利,頭幾次check up做test都係俾full fare,係無意中响亞省healthcare既網頁睇到可以申請Temporary Healthcare,每三個月renew一次直至拎到pr身份。我申請到臨時Healthcare card後當局refund哂所有之前自費既產檢費用。

複式洋房

mikis 發表於 19-3-4 10:27

Mikis 你個一個月補交文件限期過左未?有無消息?

大宅

2018復活節勳章

過左啦。我係2月尾交左(應該16號到期我唔理,過年果陣我周身唔得閒), 尋日收到pre arrival invitation。
我見好多人話收到pre arrival就見到曙光,希望係啦...

其實就算批左我都只係soft landing, 起碼等間condo起好(2020)我哋先會返去。

複式洋房

lpanda 發表於 19-3-4 00:26
想請教一下,你是哪個省的?我將會回流到温哥華,老公會跟埋番去先再境內申請。就是搞不清楚在owp收到前, ...

我係境內申請既,只要另一半係加籍,到左加拿大3個月後可以申報MSP. (頭3個月我就用係香港申請既旅遊保險cover)

複式洋房

Lam_C_Nine 發表於 19-3-7 10:36
我係境內申請既,只要另一半係加籍,到左加拿大3個月後可以申報MSP. (頭3個月我就用係香港申請既旅遊保險 ...

請問香港你幫邊間買?

複式洋房

mikis 發表於 19-3-7 10:01

過左啦。我係2月尾交左(應該16號到期我唔理,過年果陣我周身唔得閒), 尋日收到pre arr ...

你就好啦⋯⋯到呢刻我都唔明點解我地申請唔到

大宅

2018復活節勳章

因為我無睇到你份intention plan,我唔敢話你點解唔得,但我估你應該同我之前一樣就係份plan太虛無,佢哋普遍都係要你比較實在嘅野,機票,搵屋,開戶 etc,簡單d就係話比佢哋知你洗濕左個頭一定走架啦,咁就9成都批。
其實我比人半reject之後駛左d錢比人幫我睇份plan有咩問題,對方分析得好清楚仲比埋個draft我叫我照跟,我一睇就發現問題係邊,所以呢舊錢駛得值。

我都唔明點解d人比下research,買張短期機票都批,真係只有嘆句自己唔好彩。

複式洋房

mikis 發表於 19-3-7 13:49

因為我無睇到你份intention plan,我唔敢話你點解唔得,但我估你應該同我之前一樣就係份 ...

唉。。。我有開户,俾唒shipping 報價,但我香港無樓無得賣。我由頭到尾都係顧問搞,所以我都唯有話俾自己知遇到個衰官。。。

大宅

2018復活節勳章

唔知係agent問題定移民官問題,但移民官都衰衰地就梗...
我都見過再worst d係飛返去前12日比vo reject,唔知而家個位仁兄上訴定點...
唔緊要啦,大不了搞境內再黎過。

複式洋房

mikis 發表於 19-3-7 14:08

唔知係agent問題定移民官問題,但移民官都衰衰地就梗...

12日前甘衰?甘又過份左。。。
係啊!所以我把心一橫,老公一齊番去,搞inland

男爵府

bb78 發表於 18-6-2 13:06
有無夫妻,老公是加拿大公民,但老婆不是。 老公先過去加拿大再申請老婆過去拿 PR ?
有無經驗可分享 ? ...

我c6同小朋友都係加拿大公民. 淨係我唔係. 我地計劃緊等小朋友係香港完成曬小學課程先會跟老公返多倫多果邊定居. 想係返以前c6同我奶奶住過嘅 Aurora 落腳. 睇嚟c6之後攪我過去都好多野要 follow, 淨係文件上嘅野都好多嚟攪 批左仲要係指定嘅時間內 land. 諗起都頭痛..

複式洋房

lpanda 發表於 19-3-7 12:33
請問香港你幫邊間買?

香港我買開藍X字既

首頁

尾頁

跳至