跳至

首頁

尾頁

大宅

thank you.

原帖由 謝BBB 於 09-6-9 19:08 發表

三間都係歷史悠久 ..... 各有各特色 .....我有朋友係蘇淅中學到教,ok啦....衛理堂屬循道的,行政較亂....
如果你想讀番天小教既小學寶血就好0的

別墅

Hi, 謝bbb

我都係0803嘅媽咪遇到你真係好,請問你對南區幼稚園熟識嗎
請你比d意見我,我bb依家返緊育嬰園,我想出年三月佢夠兩歲時同佢轉間好d嘅幼稚園,依家十五十六到底係咪要搵一間有直屬小學同中學嘅幼稚園幫佢諗埋將來好定係搵住一間近屋企嘅幼稚園比佢淨係讀年半N1先,到佢三歲半時先同佢再轉
因為南區好似無一間幼稚園有直屬小學同中學,要搵呢類型就要報出其他區,我又覺得BB兩歲都係好細,所以又唔係好想佢咁辛苦咁細就要坐校車出去返學,可以指教我嗎

複式洋房

原帖由 maychoi1223 於 09-6-23 12:00 發表
Hi, 謝bbb

我都係0803嘅媽咪遇到你真係好,請問你對南區幼稚園熟識嗎
請你比d意見我,我bb依家返緊育嬰園,我想出年三月佢夠兩歲時同佢轉間好d嘅幼稚園,依家十五十六到底係咪要搵一間有直屬小學同中學嘅幼稚園幫 ...

你真係一個體貼既媽媽,幼稚園真係越近越好,阿b有多0的時間休息,小朋友唔夠瞓好容易發脾氣的,如果你想佢係番南區讀小學,其實選邊間都ok,我有個學生因為搬家都派到南區幾好既小學,如果你想佢讀基瞥教既小學就選基瞥教既幼稚園,天主教就天主教幼稚園....
千其唔好選保良局、東華、循道
比個tips你,當你參觀學校時,如果學生的圖工(美勞作品)都是很相似的,那表示果間幼稚園不著重創意及個別發展,就不要選啦....

別墅

謝BBB多謝你嘅回覆先,我地無宗教信仰所以都無諗到要特別比佢教基督教或者天主教嘅學校,不過咁啱近屋企而又會考慮個三間幼稚園都係基督教,我打算會選擇的就有宣道會因為校舍比較新同埋近我返工,而路德會就比較近公公接學就唔駛坐車,而基督教海面傳道會校舍就最舊,我同事就話覺得間學校好多野都好似好舊可能連教學方式都會係好老式化,但其實我就三間都未去過參觀!唔知謝BBB你有無意見比我

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問青衣區邊間幼稚園好...

別墅

謝BB,

Hello,請問官塘or藍田,Yau Tong區有邊間讀N1,K1好呀?
Thanks.

大宅

我幫阿仔選左間近屋企的,叫崇真會安基幼稚園,請問ok嗎?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

原帖由 謝BBB 於 09-5-20 15:10 發表

救世軍都ok,其實選有教會背境的都ok,除左循道

why 除左循道?

複式洋房

原帖由 EthanSon 於 09-7-14 14:57 發表

why 除左循道?

循道我做過,行政亂,教學缺創意......老師又惡..

複式洋房

原帖由 maychoi1223 於 09-6-27 14:38 發表
謝BBB多謝你嘅回覆先,我地無宗教信仰所以都無諗到要特別比佢教基督教或者天主教嘅學校,不過咁啱近屋企而又會考慮個三間幼稚園都係基督教,我打算會選擇的就有宣道會因為校舍比較新同埋近我返工,而路德會就比較近公公接學就唔 ...

宣道會幾好

複式洋房

原帖由 hitomiykk 於 09-7-2 14:03 發表
請問青衣區邊間幼稚園好...

天主教....唔記得個名 ....果度得一間天主教教區的幼稚園

複式洋房

原帖由 hksugar 於 09-7-5 16:25 發表
我幫阿仔選左間近屋企的,叫崇真會安基幼稚園,請問ok嗎?

祟真會呢個機構我做過....除左西貢同寶林果間,其他都ok

別墅

Thanks!

原帖由 謝BBB 於 09-7-23 18:45 發表

宣道會幾好

大宅

請問九龍塘香港創價幼稚園 與 
基督教中心幼稚園 與 迦南幼稚園 (九龍塘)那間PN & K1-k3比較好?
因為只有二歲多,只想他讀半日. 
黃大仙有沒有其他好選擇?我住彩虹附近.

好難選,自己什麼都不知道,為有多d 看baby-kingdom, 但很多都是講名校,很少講不是名校但好幼稚園,多謝! 

複式洋房

謝BBB:你好, 我想問吓九龍塘金巴倫幼稚園可以嗎?我個朋友佢兩個小朋友都係讀呢間,一個入瑪利諾, 一個入華德, 但佢同我講其實邊間都一樣, 到派小學時你住邊區就派邊區,所以都唔使咁担心, 但我呢D新手媽咪真係唔敢求奇, 可以比D意見嗎?叧外想問多一樣,你個人意見迪迪尼值得買嗎?THANK YOU VERY MUCH!!!!!

大宅

你真係好pro
我住太古城o架,請問附近邊幾間好o既nursery呢???咁細個就真係唔好舟車勞動.....但如果k1又轉另一間,怕唔怕令bb無所適從呢??
本人係marymount舊生,女女應該有機會入讀,咁揀幼稚園又係咪揀間深D等佢基楚打好D呢???唔好意思,太多問題!!!!many thanks!!!

男爵府

請問如果想BB讀英華小學,應該選那間幼稚園呢?

如果想讀油天小學,選德貞幼稚園可以嗎?

珍珠宮

請問青衣平安福音堂好嗎?
另外, 如果想知間幼稚園好唔好, 睇edbo既視學報告有用嗎?

男爵府

我其實有好多間心儀嘅學校,不過因為要返工,唯有係bk呢度周圍問人先。最後因為家庭宗教關係,已鎖定報讀三間基督教幼兒園:

• 救世軍明德(晨早報左,人地幫我攞埋form話係區內"名校"舊年11月報,話要等兩年。但去過佢地open day, 覺得啲老師好拘謹,校長猛叫我地要主動問嘢,但老實講,我嗰陣連有咩應該問都未知。)
  • 尚德神召會(因為近我阿媽接放學)
  • 信義健明(因為近我自己湊返學)
唔知謝BBB對呢幾間學校有無意見?我其實唔一定要個仔讀名校,但老師一定要有耐性同埋有方法(可能呢啲就係專業)我個仔開開心心咁學習/遊戲,因為佢真係超級活潑及唔容易聽人指揮。

多謝分享

民房

我想問下葵青區
太陽島 / 東華三院(在葵盛西村,全名唔記得) / 亞斯理。
邊間D老師 nice D?

首頁

尾頁

跳至