跳至

首頁

尾頁

大宅

Hello! 剛搵到statutory declaration, 請問statutory Declaration 要declare咩野內容? Many thanks.

大宅

好媽媽勳章

actual 發表於 19-8-23 13:18
Hello! 剛搵到statutory declaration, 請問statutory Declaration 要declare咩野內容? Many thanks. ...

份表 叫Statutory declaration - partner visa (sponsor), 即係老公寫的愛情故事,再找人見證簽署。
我在immiAccount, 加 attachment在 “Nature of the couple's mutual commitment to each other, evidence of.” 或者“Social aspect of relationship, evidence of" 果度都有得選其中一項加入的文件就是 Statutory declaration.

大宅

回覆 lottyfish 的帖子

謝謝回覆, 請問申請人都要填Statutory Declaration嗎? 張申請表叫咩名?

Many thanks for your help.

洋房

請問批左最遲幾時要去land? 我plan 左2022走,想預返申請時間🙏

My lovely siu bo

大宅

回覆樓主:

請問你地點填 Form888 第5題 State any other matters you wish to add in support of the visa application? 呢題大約寫乜類型嘅嘢呀?

子爵府

professor_king 發表於 18-10-17 08:54
你指我地submitted後等左幾耐才收到police clearance要求?

1個月
想請問你收到POLICE CLEARANCE 是SPONSOR定是APPLICANT?

大宅

ANLA 發表於 19-7-4 16:37
我舊年10月1日online apply
11月中補資料
1月中做health check & police check

恭喜哂! 請問你申請時嘅estimated processing time係幾多個月?而家係16-21 months. 我想評估吓呢個estimation準唔準!

複式洋房

qq8376 發表於 19-8-26 17:23
請問批左最遲幾時要去land? 我plan 左2022走,想預返申請時間🙏

你預批左一年內要land
其實land只需入一入境就得架啦

複式洋房

cann5 發表於 19-10-4 10:52
恭喜哂! 請問你申請時嘅estimated processing time係幾多個月?而家係16-21 months. 我想評估吓呢個estimat ...

其實estimated processing time 係會跟據當時有幾多人申請緊而更改架
我當初申請時係14-18months ..... 但等待中時試過由13-15months 又轉返17-20months (emoji)

大宅

ANLA 發表於 19-10-4 11:49
其實estimated processing time 係會跟據當時有幾多人申請緊而更改架
我當初申請時係14-18months ..... 但 ...

你令我好鼓舞呀! 不過而家環境唔同咗,希望我都可以好似你咁快

複式洋房

ANLA 發表於 19-10-4 11:36
你預批左一年內要land
其實land只需入一入境就得架啦

請問入一入境land咗之後回港,之後5年內未能住滿4年的話,對grant 咗的PR 有咗影響?我和先生小朋友打算兩年後回Melbourne ,打算開始申請,不過擔心搵唔到工有變數。
Thanks

複式洋房

Siup01 發表於 19-10-31 10:39
請問入一入境land咗之後回港,之後5年內未能住滿4年的話,對grant 咗的PR 有咗影響?我和先生小朋友打算兩 ...

如果grant visa 5年期滿未住夠4年而又要出入境澳洲,可申請RRV (resident return visa),但當然要提供原因解釋

大宅

熱血勳章

我9月APPLY,10月UPLOAD晒所有野
而家等緊我地PLAN係2020暑假過去,想同小朋友ENROL學校,但係PUBLIC SCHOOL要等有VISA先可以ENROL

如果到時都未有VISA係咪要APPLY student visa?定係apply private school?但係private school要interview,小朋友而家讀緊小二,D英文緊緊可以communicate

你地有無suggestions?

男爵府

醒目開學勳章

我發覺而家申請所需時間又長左了, 之前12-15個月, 而家15-18個月, 我5月頭申請, 8月頭做BODY CHECK, 到而家都仲未有其他消息

首頁

尾頁

跳至