0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Chingyeeyeee 的帖子

我公司係有基本設備,只係我預計自己未必可以係工時內完成到工作,而我亦因為每日需趕去接大仔放學不能夠ot...

講真我奶真係唔夠,甚至可以话係少,得1-2餐,只係有而唔泵感覺難受。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-27 09:36
回覆 prswinki 的帖子

Prswinki, 你仲有幾耐返工呢?我仲有一星期咋,好忐忑,宜家已經一日2泵,退唔退好 ...

我仲有一個月先返工呀。而家因為收咗2/3奶,一日5泵每次一安,剛剛夠一餐。我都仲考慮究竟退奶好定追奶好。成日內疚明明之前夠3餐,bb可以半人奶,搞到而家得一餐。之前bb日日有便便,而家2日先有一次。早排突然回奶仲要4日先一次。但係當我泵返一日5次又多少少奶又開始塞,搞到擠奶又手痛。

其實最主要睇返工搞唔搞得掂。我返工車程來回要3個鐘,加上如果要準時放工湊仔真係連午餐時間都用埋。似乎無可能泵奶,但係退又好似對唔住bb。日日就好似有天使魔鬼對戰咁。

複式洋房

係呀!感受一樣!但係我知自己係無可能追到幾多奶,因為本來就係出奶慢量唔多嘅媽媽。加上有個大仔要湊,係冇可能追多幾多。
我宜家把持不定,痛苦。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 01:42
回覆 Chingyeeyeee 的帖子

我公司係有基本設備,只係我預計自己未必可以係工時內完成到工作,而我亦因為每 ...

我同你情況真係好似。原本諗住公司無房泵奶點都要回奶。點知回奶到一半先知公司為咗方便同事泵奶整咗兩間小泵奶房,搞到真係回奶都無藉口。
我每日放工都趕返屋企湊仔,因為姐姐無可能照顧到2個。

複式洋房

老公好想我停...呢個係一股阻力。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 09:06

係呀!感受一樣!但係我知自己係無可能追到幾多奶,因為本來就係出奶慢量唔多嘅媽媽 ...

同路人呀!我都係出奶慢,仲要係窮媽。追奶最多都係半人奶咋。

有大仔湊係真係差好遠。我大仔成日要我陪佢玩,一泵奶就扭。有時半夜泵泵下奶佢大叫要媽媽。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 09:27

老公好想我停...呢個係一股阻力。

Me2。老公成日問話你唔係話回奶咩,點解仲泵。我話要俾妹妹腸胃適應咗奶粉先,唔係無便便就慘。
我覺得老公們都係錫住老婆唔想我哋辛苦先咁講

複式洋房

坦白講,女女出世後,我對大仔的確忽略左,佢唔想我泵奶真係十分正常。為左個家,我相信唔泵係最好,只係自己感情上捨不得。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 14:32

坦白講,女女出世後,我對大仔的確忽略左,佢唔想我泵奶真係十分正常。為左個家,我 ...

好明白呀。即係理智上知道為咗頭家要放棄,但係感情上覺得明明人奶最好,可以俾最好bb,但選擇俾奶粉好對唔住個細。

知道奶粉唔係毒藥,但係大仔食人奶時間長過細嘅,好似對細嘅唔公平。

加上窮媽啲奶得來不易先更難捨。諗返起開刀第三日已經凌晨4點泵奶,成個餵奶房得我一個媽媽,為咗追奶咩都得。而家放棄好似之前努力白費晒

複式洋房

有時諗,我地唔肯放手其實係唔係自私嘅表現。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-28 18:02

有時諗,我地唔肯放手其實係唔係自私嘅表現。

唔放手就辛苦自己、老公同大仔,但放手又怕影響細嘅健康。其實無論點取捨都會失去啲嘢。

有時會諗學其他媽媽話仔女只想要健康開心媽媽陪伴成長,比一個每日都泵奶無時間陪又唔開心嘅媽媽好。

複式洋房

係!好認同。

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

有幾愧對?儘了力,太累也沒辦法,你仲要湊2個

我都係餵了半個月,累到差d螺落地,朋友勸停,我都停,不過我奶量低,因為血壓影響。之後飲翻咖啡,奶茶,開心哂,才有能量去湊Bb,我bb食奶粉,也ok吖

複式洋房

回覆 莎蘭 的帖子

退奶唔餵,個種谷漲嘅感覺令我好自責。跟住就會泵返...

首頁

尾頁

跳至