時政擂台

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆 littledot 的帖子

我覺得收幾十萬一個月既高官令人無語D連環推卸責任

大宅

molasses 發表於 19-6-19 13:37
有名校secret學生講咗啦, 本來作文想hea考, 點知寫下寫下寫咗千字文。

我都正想講

大宅

winniesiu 發表於 19-6-19 13:47
大把人寫文表達意見,冇報咋!
畫花粗口就冇限放大

咪就係囉
明明大把人真係寫遊行感受/政見黎答題目

大宅

wan_sosin 發表於 19-6-19 13:37
極之同意,學生唔鍾意考試都好正常,佢哋日夜無間做功課讀書,唔想考試就下下話佢哋係懶,TSA又唔影響學生 ...

一話唔考試就黎黎去去都係話人地懶、話人本身已經唔想考啊咁。
下次聽到果d人呻咩打工仔長ot,大家知點答啦~實係懶啦

公爵府

a!b@c# 發表於 19-6-19 13:25
之前都有d jm提過,好多老師同校長都係睇DSE成績去檢討學與教嘅成效,冇乜人理會個TSA

TSA係咪廢我唔知, ...

其實我嘅重點唔係參唔參加研究,我都講左唔鍾意嘅hea做交白卷都算,點解要劃花或寫粗口?
借問聲學校目的唔係教導學生知識,培養學生嘅品德同責任感?邊個出埋啲不合作運動指引叫啲學生咁做?老師?學校定政黨?
用學生人爭取政治籌碼你覺得正確嗎?唔鍾意就可以攪亂+粗口。用呢個理論,父母叫仔女做家務,要好聲好氣求佢,佢哋唔鍾意唔自願就可以唔做,仲可以用粗口回應?

公爵府

yancb 發表於 19-6-19 13:53
一話唔考試就黎黎去去都係話人地懶、話人本身已經唔想考啊咁。
下次聽到果d人呻咩打工仔長ot,大家知點答 ...

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

littledot 發表於 19-6-18 18:19
有意義嗎?夠殭係DSE度咁做,我寫個服字俾你!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190618/bkn- ...

DSE同TSA係唔同性質嘅考試,你係咪打錯左

子爵府

畀面勳章

二小姐 發表於 19-6-19 13:35
乜都唔需要㗎
為反而反就ok
總之唔撤回所有考測默及上學就係與孩子為敵

二小姐,你唔係理性討論了⋯⋯

希望你真係個言行一致的人,永遠在生活中扛起所有責任,唔關你事的都要扛,打斷門牙和血吞,無怨無悔⋯⋯

侯爵府

littledot 發表於 19-6-19 12:22
宜家啲考試制度我都只係略知一二,覺得冇用,自己冇責任做嘅,hea做,交白卷都算,樓上有jm post左,宜家 ...

Tsa 都政治化。

大宅

pooh仔 發表於 19-6-19 12:58
最討厭見到「xxx不合作運動」,根本擺到明鼓催學生替佢哋做事,年青人熱血,年少氣盛,喜歡挑戰權威,又容 ...

又唔好講到學生完全冇自己思想咁!佢地睇ge新聞、資料分分中多過好多只睇cctvb ge盲撐。學校教ge係獨立思考,睇多方面資料,唔似得新移民咁 咁易受人影響到囉。
至少我遇到ge撐修例ge人,個個都係,一講多少少新聞內容 佢地就「唔知啊」咁咩警例啊咩酷刑法啊 咩都唔知,相反反修例班學生好多都可以拋哂論點啊法例啊出黎。
所以我唔認同 所有學生都係比人煽動而影響行動。

子爵府

畀面勳章

littledot 發表於 19-6-19 13:54
其實我嘅重點唔係參唔參加研究,我都講左唔鍾意嘅hea做交白卷都算,點解要劃花或寫粗口?
借問聲學校目的 ...

我同你一樣,唔會去計較hea做交白卷,我亦冇支持學生去劃花寫粗口,我一直話學生唔在研究中幫手就被鬧係唔現實,佢哋唔覺得係佢哋責任係錯?咁現實生活中,我地好多大人都唔會在所有的研究項目中都合作參與都係錯?

一個研究項目,人地不合作,不外乎人地唔認同個研究好重要,又或者冇誘因去參與個研究
咁若想人去合作參與研究,咪要研究人員一方去想辦法,幾時變成係研究對象嘅責任呢?

同埋父母叫仔女做家務同政府想學生參加TSA幫手做研究係唔能夠如此類比,兩者冇可相類比之處

珍珠宮

littledot 發表於 19-6-18 19:31
充滿希望嘅自由社會
我呢啲亞嬋out啦!

誰大誰惡誰正確呀, 殺人都冇罪㗎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

二小姐 發表於 19-6-19 13:35
乜都唔需要㗎
為反而反就ok
總之唔撤回所有考測默及上學就係與孩子為敵

理性討論番呢句
有咩實據佢係「為反而反」?

大宅

小詠 發表於 19-6-19 14:06
誰大誰惡誰正確呀, 殺人都冇罪㗎

我都希望殺人會被定罪
還大量重傷求醫示威者一個公道!
根據警例
佢地o係果個情況下係唔可以射頭

男爵府

慨嘆現時班細路已經俾人洗晒腦, 滿腦子仇恨, 對抗, 是非不分, 美化自己嘅惡行, 永不認錯, 自己做錯就要人寛大處理, 人地錯就要跪玻璃, 寫悔過書. 其實佢地連自己做咗紅衛兵都唔知, 仲學人反中仇共.

最惡毒都係向班細路下手果班走狗, 人在做, 天在看, 睇吓佢地幾時有報應.

大宅

a!b@c# 發表於 19-6-19 14:06
我同你一樣,唔會去計較hea做交白卷,我亦冇支持學生去劃花寫粗口,我一直話學生唔在研究中幫手就被鬧係唔 ...

講得太好了

珍珠宮

yancb 發表於 19-6-19 14:12
我都希望殺人會被定罪
還大量重傷求醫示威者一個公道!
根據警例

好似上次 深水埗咁 個男人拿界刀 準備襲擊人警察當然有權開槍制服啦

如果啲人唔係拎磚頭和鐵支去襲擊警察點解要 制服佢哋呢?

至於點解會中頭, 如果對方唔係周身喐嘅話就唔會中頭啦, 仲要係背後嘅人都周身喐喎, 人哋槍法就算幾準都冇用啦
所有遇見,皆有因果

大宅

yauman76 發表於 19-6-19 14:13
慨嘆現時班細路已經俾人洗晒腦, 滿腦子仇恨, 對抗, 是非不分, 美化自己嘅惡行, 永不認錯, 自己做錯就要人寛 ...

其實你有冇睇清楚林鄭錯d咩啊
你知唔知點解d人嬲到林鄭要跪玻璃啊?
我建議你不如再了解多d先

話被人洗腦 實據呢?
說話唔好亂講
有冇影片

相反
facebook有警察post講入學堂後點比人洗腦

珍珠宮

yauman76 發表於 19-6-19 14:13
慨嘆現時班細路已經俾人洗晒腦, 滿腦子仇恨, 對抗, 是非不分, 美化自己嘅惡行, 永不認錯, 自己做錯就要人寛 ...

淨係講報應呀都希望潘小姐同個bb搵返令佢哋 不能 沉冤得雪 嗰班人找數
所有遇見,皆有因果

大宅

小詠 發表於 19-6-19 14:18
好似上次 深水埗咁 個男人拿界刀 準備襲擊人警察當然有權開槍制服啦

如果啲人唔係拎磚頭和鐵支去襲擊警察 ...

我建議你睇哂完整一段片
如果睇哂
你會發現被警察描準個頭黎射ge人
事前並冇作出攻擊行為,
我唔講咩自己諗自己估,我講警例啦,根據警例,o係警務人員生命冇受威脅下,佢係冇權射頭。換言之,佢想在當時制服示威者,就只可以射手腳。
變相,不能以「準備襲擊警察」果個case黎參考。

首頁
45678...10

尾頁

跳至