自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

cattz288 發表於 20-6-24 17:58
人頭有佢份架!

但你老細2019年12月-2020年3月呢幾個月有無出糧先?如果無出糧就唔可以計埋佢,因為政府寫明係呢段期間是但揀一個月作為出糧人數喎。

侯爵府

jyjy1684825 發表於 20-6-24 18:04
妳已4星期了, 希望只是太多申請,處理需時啦.

希望啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shobi 發表於 20-6-24 18:04

但你老細2019年12月-2020年3月呢幾個月有無出糧先?如果無出 ...

12-3月其中揀1個月只係計人工, 一半上限9000作為資助額!
31/3計人頭! 6-8月唔可以少過該人數
放下自在

男爵府

開心鬼暑假 發表於 20-6-24 17:59
樓主你好 呢度政府出過貼文 講解 個人申請不獲批准的原因

我有兩個強積金戶口,僱員既果個有,仲有一個係自雇人士強積金戶口。

做人,5好難为自己

伯爵府

cattz288 發表於 20-6-24 18:10
12-3月其中揀1個月只係計人工, 一半上限9000作為資助額!
31/3計人頭! 6-8月唔可以少過該人數
...

呢樣理解,咁我6-8月唔變人數,仍申報番佢薪金為0對嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cankk 發表於 20-6-24 18:22
呢樣理解,咁我6-8月唔變人數,仍申報番佢薪金為0對嗎?

無錯!
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 20-6-24 18:24
無錯!

thx

大宅

Cankk 發表於 20-6-24 17:52
係囉,人頭我唔減冇問題.佢要我出糧俾佢.我都好抓頭!!!!
我為左符合強積金, 就打從最初就幫老闆開番個MPF ...

Mpf好似要有供款先計人頭嫁

複式洋房

cattz288 發表於 20-6-24 18:24
無錯!

我都收到話唔批,昨天 send email問,仲未覆

侯爵府

cattz288 發表於 20-6-24 14:36
係咪因為又做自僱又做僱員, 所以唔批?

無。

我只有一個自僱mpf.

=====

我第一次填錯number, 補了幾次 email 去改。我懷疑他們根本無改。用錯number 去搞。

===
巳上訴,也收到message。

象牙宮

hker 發表於 20-6-24 18:53
無。

我只有一個自僱mpf.

可能reject係based錯ac資料
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 20-6-24 18:54
可能reject係based錯ac資料

我也懷疑是。(但明明我問了幾次,也說收到new infor, 搞什麼啊?

所以,reject, fine! 我只想知原因。不要浪費大家時間

珍珠宮

回覆樓主:

最衰乜原因都唔講
態度高高在上
串過鬼
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

伯爵府

alisongray 發表於 20-6-24 18:30

是的,但一直冇供款佢都計人頭數就唔岩了。佢仲叫我出糧俾佢但我明白首次係有點亂,等佢回覆我電話攪清楚先,唔該晒你。

象牙宮

alisongray 發表於 20-6-24 18:30

唔係! 計人數係公司ac active member, 唔理有無薪

https://www.lwb.gov.hk/tc/blog/post_24052020.html
放下自在

侯爵府

mvshop8888 發表於 20-6-24 19:00
最衰乜原因都唔講
態度高高在上
串過鬼

係!

不批,沒reference number 嗎?沒reason嗎?

我今早打去熱線嘈,我只是想拿個解釋。到底,face to face 見面地方在哪?

=》沒有!

到底,他們在什麼地方覆email?

=》不知!

像我case, 又話收到我改野email。但又reject 了。到底用了舊料or 新料reject?

我是當事人,也沒法知?無人知?

攪笑。

* 什麼system?

====

伯爵府

hker 發表於 20-6-24 19:20
係!

不批,沒reference number 嗎?沒reason嗎?

「保就業」計劃秘書處及/或其委託的代理人就每項申請成功與否,以及獲批的補貼額的決定為最終決定,並保留調整補貼額和拒絕申請的權利。

若申請人對申請結果有任何查詢,請在收取補貼日起計14天內電郵

電話cs 係1823 個班人,所以審批問題要email 去問。

侯爵府

mlcbb 發表於 20-6-24 19:33
「保就業」計劃秘書處及/或其委託的代理人就每項申請成功與否,以及獲批的補貼額的決定為最終決定,並保 ...

班"廢人",問左=無問 (email)

我講明要rejection reason(我用紅字寫)!

今天覆我,一樣是吹到上太空,問非所答!

=====
寫個reason好難的嗎? or, 又是"盲"的,什麼也看不到 ?

我改number email, send了幾次啦!

問他用了什麼number, 也不答?想點?

====

用戶要求終止服務

牛年勳章

hker 發表於 20-6-24 19:43
班"廢人",問左=無問 (email)

我講明要rejection reason(我用紅字寫)!

介唔介意 share 對話?好有興趣知佢地點做,如果唔介意分享,記得遮私人資料
未經許可,請勿轉載

侯爵府

大笨鐘 發表於 20-6-24 20:00
介唔介意 share 對話?好有興趣知佢地點做,如果唔介意分享,記得遮私人資料
...

無對話架。

我寫到好像收數大字報(紅晒important words) (我要知,用了什麼MPF number)

他們覆我: ( 名也無半粒架!下次reply,可能又是有個"No" 字。但我想知的死因,永不會知。)

===============

Thank you for your email.

Upon the successful submission of applications, applicants may check the application status and results online at the ESS website (enquiry.ess.gov.hk) anytime. After completion of vetting of the applications and before disbursement of wage subsidies to employers or one-off lump sum subsidy to self-employed persons (SEPs), the ESS Secretariat will notify the applicants via SMS message and e-mail that they may check the application results at that webpage.

For further enquiries, please refer to the Frequently Asked Questions section at
http://www.ess.gov.hk
or contact our Customer Service Hotline at 183 6122 (9am to 6pm, Mondays to Sundays, including public holidays).

Yours sincerely,

Employment Support Scheme

======
誠意之作 咁覆complaint letter 架。好野。

首頁

尾頁

跳至