自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

jimliu713 發表於 21-7-30 13:29
係有人刻意誤導人群, 製造仇恨。

x 2 好明顯!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

啲人講嘢都唔用腦 最基本教練唔使俾錢??

水晶宮

回覆樓主:

佢可能以為運動員連衫都無贊助要自己出資印 其他更加乜都無資源

無知

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

講到比賽連衫都無要著自己衫,咪聯想到咩資源都無囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

CC12345678 發表於 21-7-31 00:31
係,香港政府俾好少資助運動員,我識嗰個港隊運動員佢哋屋企付出好多金錢同時間落去,湊出湊入買裝備,政府 ...

又有心誤道人!我仔以前都係港隊,訓練或比賽及球衣全部唔使錢,無諗過仲有錢收喎,自己興趣啫,加上你其實知唔知香港有幾多港隊?
(我仔中二時港隊足球,不過中三之後去咗英國留學,所以我其實係唔知港隊嘅野,不過香港好多港隊成員)

珍珠宮

LokYauYau 發表於 21-7-30 21:23
資源有限,個餅係得咁大,不論如何點分,永遠都係順得哥情失嫂意。
當然加埋有毒媒在加鹽加醋啦。
...

毒媒只會放毒,唔會講事實。

運動員路不是易行,但香港一定唔算差

男爵府

yuyueng 發表於 21-7-31 07:11
又有心誤道人!我仔以前都係港隊,訓練或比賽及球衣全部唔使錢,無諗過仲有錢收喎,自己興趣啫,加上你其 ...

我講我朋友個case的確係冇乜政府資助,嚴格來講政府係冇直接資助港隊運動員,因為政府只係俾錢體育學院,發資助俾各項運動嘅總會,例如羽毛球總會、網球總會、體操總會。我個朋友唔係精英運動員,只係一個仲不斷努力緊嘅港隊運動員係唔會有錢收,教練費都係要俾,只係因為個會受到政府資助,學費會俾喺出面私人教練小組學平少少,所有運動裝備都係自己俾錢買,訓練湊出湊入,受傷時睇物理治療跌打也是佢自己俾錢。不過全香港有咁多項運動嘅港隊,其他港隊係點我就唔知喇,我只係知我朋友係咁。
你先有心誤導人

男爵府

回覆樓主:

仲有呀,唔係個個港隊運動員出國比賽都免費,有d運動員要自己俾錢㗎,啱啱搵到一個總會就係咁,例如中國香港體操總會。下面2幅圖都係公開資料,上佢個網頁可以搵到。

水晶宮

2024年龍年勳章

CC12345678 發表於 21-7-31 09:07
仲有呀,唔係個個港隊運動員出國比賽都免費,有d運動員要自己俾錢㗎,啱啱搵到一個總會就係咁,例如中國香 ...

唔達到規定的3分先要自費,3分係未最低成績呢?正常喎,助學金同獎學金都係比成績斐然的學生啦
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

Rita 發表於 21-7-31 09:22
唔達到規定的3分先要自費,3分係未最低成績呢?正常喎,助學金同獎學金都係比成績斐然的學生啦
...

咁咪係我想表達嗰樣嘢,只有去到大型國際賽事拎到成績先可以拎到嗰少少資助呀。其他好努力訓練嘅港隊運動員喺未有成績之前,係要自己俾好多錢去訓練去比賽,明白嗎?點會個個一開始就有成績呀?起碼訓練十年八載啦。你而家眼見拎到奧運劍戟金牌同埋游泳銀牌嘅2個運動員,父母頭10年都應該花咗唔少錢同時間落去,所以運動員得獎受訪時多謝邊個?

大宅

其實做運動,本來係做自己想做嘅事,咁邊啲運動員先要政府支助呢?

咁做自己喜歡嘅事,去到某個位又覺得要政府幫,咁要幫幾多呢?又要幫幾耐呢?

總有人有意見,但條界點定先係難?唔通代表香港出賽,政府就要養一世?

男爵府

hkmary17 發表於 21-7-31 10:14
其實做運動,本來係做自己想做嘅事,咁邊啲運動員先要政府支助呢?

咁做自己喜歡嘅事,去到某個位又覺得要 ...

所以,就唔好話市民覺得政府冇乜俾資源落去運動員度,係分化社會囉,又黑媒又乜又剩,根本冇資源俾運動員就係公認嘅事實。

大宅

ddkaka 發表於 21-7-30 13:56
睇下全識運動員伍嘉朗渣咩車,呢架起碼幾十萬啦

伍家朗自己屋企有d家底架

珍珠宮

bubu7 發表於 21-7-30 18:32
香港低稅到暈,要更多多多褔利。。得,交人工的一半稅囉

人人都想扔一蚊拎十蚊
成日話無資源,最貴咪可能係教練。
教練唔係義工黎,背後仲有班高人工既行政人員,你睇無糧出教練會唔會咁大愛教運動員

珍珠宮

尋日睇到 VIU新聞訪問都係咁講,前幾日訪問個女人又係咁講。
以前吾敢講,而家真係吾係囉。而家有體院,體院入面好多設施同儀器,而且係好先進,運動員又有薪金,就算吾係全職都有薪金。近年又增設好多運動場。
要俾幾多先叫有資源,咁多運動項目,厚此薄彼就梗嫁啦,有成績咪分多 d,每一個國家都係咁做

別墅

回覆樓主:

諗真啲,人係香港一出世就已經拎左好多資源,係啲人唔知足

琥珀宮

Rita 發表於 21-7-31 09:22
...

呢個係世界體操錦標賽。所有參賽隊員都係代表香港出外比賽,係經過挑選被揀,點解仲要set一個分數(睇過去成績)去決定是否提供旅費資助?原因得一個,政府資助唔夠,呢樣係事實。
明白資源有限,政府對唔同運動厚此薄彼唔出奇,但連「被揀選」去「代表香港」出外比賽既旅費,都有部分運動員係要自費,即無錢要放棄,名額要比後備之選(即成績更差但有錢)去參加,以香港經濟條件,實在説不過去

政府對各運動團隊資助,就根據對外比賽成績而定,變相令到香港好多運動項目,成績越做越差,成惡性循環,容易埋沒香港有天份既運動員。

男爵府

loved 發表於 21-7-31 10:30
尋日睇到 VIU新聞訪問都係咁講,前幾日訪問個女人又係咁講。
以前吾敢講,而家真係吾係囉。而家有體院,體 ...

你咁講,講到好似個個港隊運動員都有糧出咁,你呢d咪誤導囉,起碼我識得嗰個就係冇

男爵府

MagicSuperCat 發表於 21-7-31 10:30
諗真啲,人係香港一出世就已經拎左好多資源,係啲人唔知足

你咁講得罪好多中產市民嗰喎,人哋一啲福利都冇攞,生仔都係私家醫院

子爵府

CC12345678 發表於 21-7-31 10:18
所以,就唔好話市民覺得政府冇乜俾資源落去運動員度,係分化社會囉,又黑媒又乜又剩,根本冇資源俾運動員 ...
自己做唔到成績出黎 但又想同有成績果D去比 話人地無資源出黎比你 真係笑死人

首頁
45678...9

尾頁

跳至