自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

spikenard 發表於 22-1-8 09:04
即係佢個底差,佢有心冇力變左好大壓力,英文默書,只需要記就可以過關的事,佢都零証明佢唔明點記,亦都 ...

我真係打算拎返一年班既書教佢

子爵府

你自己覺得佢有冇讀書天份先?
講真,默書要考零分都有啲難度,如果平日上堂有聽書、做功課,點都默到啲字,除非完全跟唔上學習程度
其實去到高小先後知後覺已經太遲,上到中學更加難追
小學係打好語文基礎的關鍵,上到中學啲課程係排山倒海咁迫埋嚟,語基差真係好吃力!
發掘下佢有冇天賦培養吧!

珍珠宮

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:09
打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

同你一樣,鬧到成層樓上樓下都聽到我把聲,日日都鬧,唔會自己完成功課,默書都唔溫

大宅

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:09
打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

樓主,我都有近似情況。小朋友讀普通小學,小四開始自己跟佢D野,捱左升中個關(叫做去到1c/2a英中)。因為我地定左升中目標先會俾電話佢,所以佢都有時肯合作勤力DD。不過,上到中學可能冇左明確目標,又未適應,佢又倒退左(唔止成績,行為都係),衰過小學。坦白講,我都仲摸索緊,可用方法應該唔多,唯有希望佢自己有一天醒覺,慢慢改變,加油吧!

大宅

如果唔俾佢打機呢?

公爵府

lyth716 發表於 22-1-8 09:14
我諗家長要轉換下心態了,睇黎你仔係唔想讀,如果真係比你追到10名又入到b2,六年級咁樣之後都好難追,之後 ...

我都係咁諗,掹車邊入到b2既話,每樣野都要辛苦追,再另加中學先有既科目,最近同c6傾中學,我話A校唔諗啦,新科目要英文教,我c6話其實從頭學一科用英文既反而更易掌握,我就唔認同,你覺得呢?
我反而睇中一間b3,據說校風幾好,除左平時要讀既野,重主張學生向其他方面發展,要讀埋日文韓文,有好多活動,但c6話大抽獎最差都係抽b3,做乜要自行報b3浪費機會。有d長輩(唔老既)又話,唔好揀b3呀,寧願佢b2墊底,或者佢會開竅俾心機啦。我而家都未交表,好矛盾。

大宅

其實英文差都唔係今日
你仔應該由細積落去 去到而家應該係小正水平都無 我以前都做補習 好老實答你 好難追 因為補習只能用最快方法去教,即係講grammer串字教答題技巧,小朋友聽到仲抗拒,佢可覺得自己咁差,就疊埋心水唔選或者入b3算數,入b2英文多少少可能佢都唔要,到時中學你仲無得管
畫畫唔好cut佢 鼓勵佢有一技之長 畫畫都要耐性至畫到一幅畫,唔係咁簡單,當最後只能入ive設計系畫圖設計做功課都好辛苦 通頂係閒事 搵一間校風好b3比佢 唔好吸毒運毒攪大人個肚,再大d就逼佢出去做辛苦工交比社會教訓佢 可能比你地哦佢有效果

子爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:01
有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

皇畫畫有D天份,佢又唔抗拒,一定俾佢學,仲會幫佢報下比賽,等佢有成就感

另外我覺得佢有做齊功課,就算做得唔好,都唔好俾太大壓力佢,做齊已經唔錯了,讚下佢

佢細個,真係唔會知唔讀書只打機既後果,你可以試下俾D非洲兒童既片佢睇下,睇下人地點樣一邊賺錢養家讀書,我仔好 work

公爵府

Jane1983 發表於 22-1-8 09:28
本來最有效係帶佢睇吓唔讀書,會做d咩工。例如夏天35、6度做地盤,一般人烈日當中企係度都辛苦,佢地仲要搬 ...

環境還可以啦,但唔係食飽無憂米,你講既做過啦,四年班講到而家啦,我俾埋一份工會有幾多工資佢睇,俾住劏房既節目佢睇,叫佢自己計數,呢份人工交租交東交西,仲有無錢俾你食同玩,佢就哦哦哦

公爵府

gor_c_nine 發表於 22-1-8 09:55
有D小朋友好似無欲無求咁,鬧又冇反應,讚又唔見佢會開心,因為耳邊長期出現煩音,所以家長講乜都冇反應, ...

你講既我全部都有做

水晶宮

love.g.wad 發表於 22-1-8 11:00
環境還可以啦,但唔係食飽無憂米,你講既做過啦,四年班講到而家啦,我俾埋一份工會有幾多工資佢睇,俾住 ...

比佢睇,佢會有概念嗎?

佢都冇經歷過,佢可能只當係一個故事,唔會輪到佢的

別墅

love.g.wad 發表於 22-1-8 10:55
我都係咁諗,掹車邊入到b2既話,每樣野都要辛苦追,再另加中學先有既科目,最近同c6傾中學,我話A校唔諗啦 ...

睇到都替你心痛。小六時間真係難搞D,開始有自我作主既想法,但又完全未成熟

水晶宮

love.g.wad 發表於 22-1-8 11:03
你講既我全部都有做

既然你都真係冇佢符,真係揾專業人士幫下手睇下點幫佢啦

唔好再諗住打算幾時了

行動吧

水晶宮

回覆 love.g.wad 的帖子

安排佢落手落腳做勞動,唔係虛幻的想像,佢先知道真貌。。
聽你講佢都係聰明人,比佢感受下生活。

公爵府

gor_c_nine 發表於 22-1-8 10:04
調返轉,你細個讀小學,阿媽一日攞啲鏗鏘集星期日檔案嘅話題來同我講,你又會比咩反應佢?你自己都做過小 ...

唔好意思,我無阿媽,由一年班開始已經無人管過我,只係有需要有個監護人出現既時候就會有個老人家出黎,我六年級既時候會諗點先考到果間學校,果間學校夠近。

公爵府

CathyChan1126 發表於 22-1-8 10:05
唔得呀,
因為抽獎真係講運氣
依家係b3頭,

即係抽獎可能抽到b3尾,所以最好自行搞掂博入到我喜歡既b3頭??

公爵府

wing51110 發表於 22-1-8 10:19
同我仔一樣態度,回答。。。。都係6年級,不過佢唔會唔交功課,溫書就好難,成績一樣唔好,我都睇定b3校風 ...

你身邊有無人反對你揀b3,我有,佢地話或者到時會開竅,佢係b2校好d。下星期截止交表,你都未交??

別墅

我以前細路仔小五時一齊睇 homeless 既片。香港果D唔夠慘,我睇 uk 同 Australia 果D,慘到我自己都喊出嚟。

果D人曾經都係普通人,曾經都有過夢想,一時錯左,要過住非人既生活,其實你真係會唸下你自己想過D乜野既人生。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 10:55
我都係咁諗,掹車邊入到b2既話,每樣野都要辛苦追,再另加中學先有既科目,最近同c6傾中學,我話A校唔諗啦 ...

你似係講緊慕光喎?佢近年轉咗直資之後都聽過身邊啲人講幾好,我search Schooland佢係B3A,應該都係B3學生既熱門心水(因為佢學費都好平),即係咁講,如果你仔係B3學生&隨機編號又唔靚既話,等派位既話,可能派哂其他B3學生先至到你仔,慕光未必仲有位㗎喎,可能派到B3C最差既學校俾佢,我覺得B3A-B3C雖然一樣都係B3但始終校風/教學方法都有d分別既,咁如果明知個仔係B3資質傳統方法讀書真係差既,現階段你哋已有心水選擇既話,點解唔依家報咗先呢?安心好多喎。

侯爵府

學校有冇好朋友? 試下向好朋友探下口風, 或者你仔心諗的有同朋友仔分享過?

首頁
45678...12

尾頁

跳至