自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

chekkakwok 發表於 22-5-17 19:02
明明網上已經有好多保險買
唔知點解仲要搵agent買...

又唔好咁講,我個agent跟得好足,一有事搵佢即覆,教埋我點做,個仔半夜入院搵唔到床位佢幫我搞掂,我做幾次手術都好放心唔會claim唔到錢。

子爵府

好媽媽勳章

celiakikiwai 發表於 22-5-17 17:55
會唔會簽左電子單?
無論實體單定電子單, 可以去保險公司網上揾返保單文件的。
...

但樓主有agent跟唔係網上買應該有份實體單,我早排轉咗自願醫保agent都有比份正式嘅保單我

大宅

chole_bb 發表於 22-5-17 19:40
但樓主有agent跟唔係網上買應該有份實體單,我早排轉咗自願醫保agent都有比份正式嘅保單我
...

如用agent用ipad電子簽單係冇實體單, 除左額外申請。
我呢兩年都試過經agent幫我老公買危疾同自願醫保, agent 都冇比返實體單我地

男爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:20
儲蓄醫療保

應該要分開買,儲蓄還儲蓄,住院醫療/自願醫保還醫保,佢應該係呃你哋啦,大大份嘅係儲蓄小小嘅係醫療或有掛鉤成份。

你最好講埋係邊間保險公司同埋咩plan,比呢度嘅jm參考吓咪上當都好。

男爵府

crazypaper 發表於 22-5-17 15:28
跟開我屋企人買保險嗰agent,佢話,買咗新保單,頭兩三年都唔好預claim錢

我仔一出世就買了醫保,6個月大入醫院一樣claim足喎,最緊要睇份保險係咩性質,係唔係儲蓄保加少少醫療,定係純粹醫療保,就爭好遠

子爵府

你不如找份單出嚟,遮住啲個人資料,我哋同你睇吓究竟係保邊喲野先啦!

子爵府

Claim 得足唔足要睇你保障範圍
有儲蓄成份保險一般保障較低
建議你拎返份保單出嚟,睇真啲
你哋真係信錯人
但佢做咗廿年先轉得,講真就真係信唔過
佢sell你時講啲嘢,一定係佢上線教
佢自己都唔清楚保障範圍

我個人認為,買保險唔使買有儲蓄成份
買醫療,危疾,純人壽
保障日常生活,同萬一有事時,唔使令家人在金錢上煩擾

男爵府

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:12
老公做廚房嘅
佢有舊同事轉咗做保險,好快就介紹我哋兩公婆供份儲蓄醫保
因為餐飲無咩公司保障,怕有起事上 ...

好彩我個agent係好好,我入院又陪我入,住院時又攞埋claim form俾姑娘交俾醫生填,一個月內claim到,支票都幫我入埋

男爵府

貓咪達人 發表於 22-5-17 17:35
我都買左份危疾,已供滿,保單寫明癌症賠100%,原位癌10%,我有醫療報告寫明係癌症 ,但保險公司當原位 ...

咁買個時有講明原位癌未擴散係未當危疾既我媽抗散左 claim左200萬

公爵府

Eunice0203 發表於 22-5-17 20:12
咁買個時有講明原位癌未擴散係未當危疾既我媽抗散左 claim左200萬
...

講明係危疾,保單亦有寫明,醫療報告都係寫明係癌症架,依話我未抗散遠處唔賠足,只當我原位癌,但係醫療報告醫生寫明係癌症,保單亦寫明癌症賠足100% ,我份保單冇你媽媽咁多錢,只係幾十萬,雖然保單啲錢始終屬於我既(死後),但我覺得俾保險公司呃,所以我唔會再買任何保險,依家有份自願醫保就算 ,我家姐見我咁樣,岩岩買左份危疾都即時cut左佢

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:20
儲蓄醫療保

儲蓄醫療保即係咩類型呢?邊間?人壽?住院?危疾?意外?你望吓份保單個封面係叫咩名??
真係未聽過話供咗幾年因為供得太少所以無得賠喎⋯ 就算你話等候期通常最多咪等一年都可以claim啦。你直接打去CS問啦。不過有儲蓄成份既單,保障額通常都做唔到好大。

珊瑚宮

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:18
打完好似太長但真係不吐不快, 希望jm們唔好介意

可唔可以點解釋吓點為之「正常」

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 16:13
想問張單係實體單? 定係咩形式的?
點解我好似冇見過

實體的。可以比大家睇下,重要info. cover 左去!

男爵府

貓咪達人 發表於 22-5-17 17:35
我都買左份危疾,已供滿,保單寫明癌症賠100%,原位癌10%,我有醫療報告寫明係癌症 ,但保險公司當原位 ...

又唔好咁講,我買咗份有儲蓄的危疾保險,供滿20年如果冇claim過可以全數拎返,就算有claim佢會減咗拎過嘅數之後到期有剩嘅都比返你,仲繼續有保障嘅,我就當儲錢加有個保障。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kiu-mummy 發表於 22-5-17 20:03
你不如找份單出嚟,遮住啲個人資料,我哋同你睇吓究竟係保邊喲野先啦!
...

x2

男爵府

回覆樓主:

其實所有危疾單,癌症係會賠,不過要三期或以上,因為原位,一,二期係有得醫 (三期至開始賠係我主診醫生都知)
自願醫保點解頭一兩年會只賠20%,到足五年至索償才會賠十足呢?大佬呀,自願醫保要接受巳存在疾病喎,非自願醫保單點可能會受保?咁頭幾年要索償唔賠足都會理啫。
不過我自己自從買了高端(非自願醫保,因為自願醫保也有高端版)
都cut了危疾了。
人壽就未cut, 首先巳供完還继續保障和生緊錢(年4里)未供完樓, 仔未出身。
仲有6-7年以上兩樣完了就會cut人壽出來套現,反正高端醫療內也有十萬元身固賠償,夠晒人生最後派對找數。

侯爵府

beebee67890 發表於 22-5-17 16:54
經歷過一次,幫朋友買基金保單,月供24,000 ,買完先發覺原來頭一年全部都係俾晒佢公司同佢嘅傭金,初初講 ...

一年供28萬?

子爵府

好媽媽勳章

celiakikiwai 發表於 22-5-17 19:47
如用agent用ipad電子簽單係冇實體單, 除左額外申請。
我呢兩年都試過經agent幫我老公買危疾同自願醫保, ...

如果額外申請需唔需要另加比錢?係咪一間間保險公司唔同,我同屋企人分別買Axx同富x都比實體

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

標題起得好,似「東張西望」嘅節目預告,讀起來好上口

Claim保險要睇人面色,直頭好似求人還錢咁

其實將原本要投保嘅錢儲起,分分鐘都夠cover日後突發事件嘅駛費

侯爵府

畀面勳章

adamadamkck 發表於 22-5-17 15:12
老公做廚房嘅
佢有舊同事轉咗做保險,好快就介紹我哋兩公婆供份儲蓄醫保
因為餐飲無咩公司保障,怕有起事上 ...

其實買野、點賴得人、自己有無講清楚自己要乜?如果你冇講清楚俾人聽又點可以賴人呢?如果你唔止買咗A,你現在要 claim 嘅範圍係b,又點樣可以賴人呢?
其實我覺得雙方都有責任!

首頁
45678...11

尾頁

跳至