自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

回覆 carcar0909 的帖子

我地又唸過細佬同後母住住中轉屋先,因為後母都申請輪候緊公屋,吾知可吾可以中途加我細佬個名上去細佬同後母一齊申請公屋?

男爵府

請問現在公屋有冇後後母名?

珍珠宮

回覆樓主:

就算後母加埋名入嚟住,最多迷一齊住。 洗嘜搬,中轉屋係一個好惡劣嘅環境 聽聞得一個床位,其他都係共用。

複式洋房

回覆 washipig 的帖子

有唸過索性買左間公屋,現時四人單位圍來都係八十五萬到,但爸爸吾想,所以我細佬寧遠大屋換細屋,都吾想同後後母共住

複式洋房

回覆 Kitty1230 的帖子

複式洋房

回覆 olkan 的帖子

但細佬話日後難免會同後後母發生磨擦,係我細佬吾肯簽字加後後母個名上去,
後後母點會吾記仇?

公爵府

grantman 發表於 22-11-17 22:36
回覆 Ol0314 的帖子

其實我後後母仲係好後生,仲後生過我後母,無錯我細佬就係想大屋換細屋,

有手有腳年青人係有需要得過
「後生過你後母」又就黎六十五
又有年過十八歲的仔的人?

後生仔搬出去
唔好貪心

男爵府

回覆 grantman 的帖子

若然現在無後後母名,咁拿拿聲由你老豆轉戶主名給你細佬啦,先下手為強,主動出擊,總好過等死咁

琥珀宮

grantman 發表於 22-11-17 11:59
回覆 BABYLV 的帖子

我地決定叫爸爸除名,一了百了,我細佬宜家住緊四人單位,我細佬寧遠搬細屋,我唸法律 ...

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/changes-of-household-particulars/index.html

試吓用爸爸入住老人院為理由要遷出單位,問下可不可以改你細佬簽新租約。戶署問起配偶,就話已分居(最好真係辦埋分居手續)

attach1_sign/tmp/phpyaWwPQ

複式洋房

如果去到尼步都無辦法,唯有真係如閣下所言,搬出去住好過

複式洋房

就係轉吾到,因為爸爸無同後母離婚,所以除吾到爸爸個名,而爸爸已去到末期胃癌,趕吾切離婚

別墅

grantman 發表於 22-11-17 23:04
回覆 carcar0909 的帖子

我地又唸過細佬同後母住住中轉屋先,因為後母都申請輪候緊公屋,吾知可吾可以中途 ...

有些事情你講得不是很清楚:- 如果你父親已和一位女士結婚,他們任何一方均不可用單人名義自行申請公屋 / 屋屋,因為他們是一個家庭,如要申請公屋 /屋屋都要兩人一起以家庭為單位提出申情。所以你的「後後母」是不可能用已婚的身份但不包括你父親的名義申請公屋。
-如你父親為戶主,把現任妻子加入公屋戶籍是不需要家庭成員同意。

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

尼個都係好主意,但問題係老人院肯吾肯收危疾的病人?
事關我牙爸已去到末期胃癌,
同埋安排爸入住老人院,驚到時俾後後母有藉口搵議員幫手

男爵府

貪心定義係:用不擇手段去偷/去搶/去奪取他人的財產~

細佬由出世住在這間公屋住到大,我相信細佬不是貪心,這是保護自己而己,他只是想捍衛自己的家園,正所謂「人不為己、天誅地滅」,難道自己保護自己也有錯?

對於一個沒有血緣關係的大陸陌生女人,你認為她會視細佬為親生仔一樣看待?

睇下東張西望阿娟啦,大陸女人如何有幾心不是浪得虛名

男爵府

除吾到老豆名,咁轉戶主名給細佬可以嗎?

男爵府

回覆 WendyNg201908 的帖子

申請緊公屋是後母,即第二任太太,亦即是細佬的親生阿媽~並非後後母,後後母是第三段婚姻,即第三位太太~

複式洋房

回覆 WendyNg201908 的帖子

所以我都好明白爸同後後母係合法夫妻關係,一對夫妻係為之一個單位,我牙爸吾輕易除名,可能我吾係講得好清楚,我係指後母,而吾係指後後母,吾好意思 = =
但確實我細佬真係有權吾簽字加後後母個名,所以而家後後母無名,
但個時加後母個名就吾駛得到我地家庭成員同意

複式洋房

試過亦吾得 = =

複式洋房

係牙,我細佬真係吾係貪心,佢寧遠大屋換細屋,都吾想同後後母住,
因為後後母根本同牙爸無愛情

男爵府

咁買間平平地2手公屋啦,再立遺囑,奪取話事權,自己做主場~
好過最壞打算比後後母折磨,到時出去租劏房閒閒地都要$6000但得80尺,細到PK,咁不如供層細價2手公屋,供完起碼係屬於自己~

首頁
45678...10

尾頁

跳至