自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Elenalan 發表於 23-5-25 08:57
如果係普通程度小學,主科唔合格有乜可能入Band 1? 講Band 2已經係鼓勵你地。趁暑假惡補英文啦。
...

子爵府

回覆樓主:

重有時間追,但個人覺得要適合小朋友選適合中學好D

公爵府

你呢個時間問,老師自然用呢個成績估計。一科主科唔合,機本上係band2。頭定尾抽獎靠彩數,自行睇實力。英文唔合格,2頭未必會收,所以老師分析好正確。
睇返小朋友能力,如果英文真係唔ok,即使其他科谷盡好彩抽入到band1尾都未必係好事。band 1 英語教學,佢好蝕底。我聽過一個數學勁叻嘅band1學生,其他科跟唔到要留級。去到中四連數學級頭都保唔住,因為英文唔ok。

男爵府

中英數唔合格都好難升到band1,大家都知band1中學好,但係英文唔掂升到都好大壓力,同學仔媽媽話家姐升上band1a中學,第一年讀到喊,佢女英文係一線小學級頭。
始終升左上中學科目多左難左好多,有時家長都要理智少少。如果小學死谷爛谷先升到band1中學,好多時升左上去都會讀得好辛苦。
趁暑假請私補比心機追下英文,如果唔係,band2精英班都難入。

男爵府

haze0001 發表於 23-5-25 08:51
我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

中B,數A,常A ,英文唔合格,偏科 ...

主科不合格

大宅

英文要加油

大宅

回覆樓主:

小四已經英文唔合格,小五六點攪~~
真係要惡補 打好英文基礎,仲有得追。

伯爵府

回覆樓主:

黄大仙除左出名個兩間小學,其他都係二線或者更差,當二線都係三分一入b1,老師冇講錯,只係b2,黄大仙中學仲要男仔唔著數,今個暑假開始補英文,仲未呈分,變化都仲有,英文唔A都起碼追返C先

子爵府

回覆樓主:

英文係好重要,英文唔得,俾你band 1也辛苦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓上都有講,呈分時中英數x9
今日學校排序只係用平均分,第二日呈分排序計埋比重,對手英文x9就好易打低你仔仔
競爭大嘅學校,平均分差幾分,排名可以跌幾十 (係真嘅!我姨甥學校就係咁)

這是事實,大家都係想「話醒」你,而家小4仲有機會補救,拿拿聲去惡補啦。近年學生人數跌,努力d有機會入到好學校的

我弟婦英文會考唔合格,屋企亦無外傭,姪女由細到大英文都唔太好。到小4的起心肝私補,小5第二學期全a拎到獎學金呀(雖然得$50)。而家終於考呈一我哋都希望keep到水準
所以唔遲㗎!你都加油

大宅

講事實咋,家長都要努力的

珍珠宮

2024年龍年勳章

我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

英文唔合格B2中至尾唔出奇. 要諗下點追番, 至少要攞B先可以上B2頭

侯爵府

好媽媽勳章

babycam 發表於 23-5-25 10:23
想入B1中學英文必須要有B先有機會

Band 1應該要全A,我仔個時連操行都要A
開心每一天

侯爵府

英文主科兼x9

唔合格好難入band1
Band 1主要係英中

一般津小既英文課程係好淺,入到band1好大機會追唔到...

珍珠宮

雪影 發表於 23-5-25 10:58
Band 1應該要全A,我仔個時連操行都要A
有啲B1最低要求成績及操行達B做門檻,當然學校想收全A學生啦

Love and Kindness are never wasted.

大宅

英文唔合格喎

男爵府

大部份Band1學校都係英中, 如果英文主科唔合格, 試問入Band1學校有幾大機會率? 就算入到都會跟得好辛苦啦! 樓主不如真係暑假"的"起心肝, 幫仔仔搵吓補習, 應該仲有時間追嘅!

珍珠宮

小朋友而家小四,搵補英文嘅比佢,補返好啲文法,睇多啲英文課外書,重有時間追,盡能力幫佢,加油媽媽!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

老師同你講考到band1唔通你會唔理英文合唔合格???老師講真話啫
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好 唔開心,盡力而為

首頁
45678...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊