自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

識一個阿女同學仔媽咪,之前帶埋奶奶去愛丁堡,因為老爺已唔係度,但奶奶住左半年頂唔順,自己要求番香港,過左半年,驗到有癌症末期,佢老公最後決定全家番香港陪伴佢奶奶最後時間,佢個小朋友係比錢讀私校,學費無得退,只退deposit

水晶宮

lingw. 發表於 23-8-16 13:05
我身邊朋友未見回流,但新聞話多左人回流

本港年中人口749.8萬人 較去年同期升2.1%

我身邊有
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

回覆樓主:

有,全家一家5口,在美國生活12年,仔女大晒,全家上月回流。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

暫時未有

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

skyyyjun 發表於 23-8-17 01:49
咁我覺得又唔需要咁極端,又唔係反面,無需要專登delete,咁每個人都有發言嘅自由,睇完咪算
...

見你講到咁嬲,唔 follow 咪唔使睇,唔係 block 對方

子爵府

回覆樓主:

https://www.tkww.hk/a/202308/15/AP64dac949e4b068c215de234c.html
attach0/tmp/php3MtnzL

子爵府

回覆樓主:

https://inews.hket.com/article/3592387/%E3%80%90%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E5%9B%9E%E5%8D%87%E3%80%91%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E5%9B%9E%E5%8D%8715.2%E8%90%AC%E3%80%80%E6%B7%A8%E9%81%B7%E5%85%A517.4%E8%90%AC%E3%80%81%E5%89%B5%E9%80%BE20%E5%B9%B4%E9%AB%98%E3%80%80%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E8%A7%A3%E9%87%8B%E5%A4%A7%E6%89%8B%E4%BF%AE%E8%A8%82%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E6%95%B8%E6%93%9A%E5%8E%9F%E5%9B%A0%EF%BC%88%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E7%89%88%EF%BC%89
attach0/tmp/phpiu8S6E

子爵府

兔子小姐 發表於 23-8-16 18:02
有幾個frd , 好多原因既
大部分都係唔慣外國生活咁悶

我親友,悶到買農具去割同掘門口花園啲野草,初時好新鮮網上下單好多花苗,鬆咗細半日泥話好攰唔做啦!我今次過去都悶到幫佢掘草,半日咋手掌起血泡,於是乎繼續草有草生,啲花苗喺屋簷下自生自滅我哋呢啲城市大嘅女仔,去花墟買花就熟啫,要種花?都係出錢請人種算數,自己動手打理花園?「想得這麼理想」

男爵府

回覆樓主:

識嘅無人想回頭,預備走嘅就有

子爵府

tailinlin 發表於 23-8-16 15:53
我仲剛剛識一個移民去蘇格蘭,點知中咗伏,發覺唔對路,佢話佢應該一早聽YouTuber 講做晒research 先就無事 ...

如果移去蘇格蘭真係有保留,我老公英國同事其中一個係蘇格蘭人喺英格蘭住同工作,不停被英格蘭同事杯葛,英格蘭朋友喺私底下同我哋用嘲笑語氣講起蘇格蘭,上至人種唔同又笑人口音,下至蘇格蘭貨幣Sterlings,同樣係英鎊,話喺英格蘭可以拒收sterling感覺到英格蘭同蘇格蘭互不對盤

大宅

lingw. 發表於 23-8-16 13:08
冇攞强積金都可以繼續搵工做,再買樓,再做按揭

否則,樓又冇左,工又冇埋,一生輸哂

早2-3年賣樓走先係贏家,個陣樓價高,而家再買返平左15-20%

伯爵府

未見有回流, 準備走的就好多, 多數都係有小朋友讀緊小學嗰D

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-8-16 14:15
中、高級公務員辭職移民、代價非常大、未必能考返入公務員體系~

都考到嘅,有資歷有經驗,政府好公道,又唔會因移過民而唔請
但應該係隊尾囉,重新入職。人工福利重新黎過咁囉。

伯爵府

pauline_c 發表於 23-8-16 14:25
嗰 d 通常係提早退休,攞長糧,喺外國生活一樣照出長糧嘅 ~ 我朋友係其中一個,長糧夠晒一家生活,加上原 ...

公務員?提早退休好似都要等到退休年齡先可以攞長糧的

男爵府

lingw. 發表於 23-8-16 13:05
我身邊朋友未見回流,但新聞話多左人回流

本港年中人口749.8萬人 較去年同期升2.1%

諗到㗎,咁多人回流,經濟會咁差?

水晶宮

暫時冇。
移咗嘅冇人回流,再遲啲就唔知啦!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

siumachu 發表於 23-8-17 07:53
公務員?提早退休好似都要等到退休年齡先可以攞長糧的

係?自己申請退休喎 ~

侯爵府

2024年龍年勳章

KenChung_FB 發表於 23-8-17 08:26
諗到㗎,咁多人回流,經濟會咁差?

怕你回流返來搵唔返高薪厚職,
拉高失業率咋,你唔好回流呀

水晶宮

Vengerov 發表於 23-8-17 06:39
https://inews.hket.com/article/3592387/%E3%80%90%E4%BA%BA%E5%8F%A3%E5%9B%9E%E5%8D%87%E3%80%91%E9%A6% ...

好似臨時人口都計

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-8-16 14:04
唔使講到輸一世,早兩三年賣樓,攞住 d 錢,而家可以更平買返。
工可以搵過,有能力去到邊都搵到工。
有人 ...

工可以揾過,但好多行業,付出大代價,唔可能再有當初待遇。我從事的工作就係一個例子,如果放棄咗再做,人工可能一樣,但冇咗豐厚的公積金,講緊每年三四十萬以上。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊