自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

伯爵府

magyu 發表於 23-9-23 15:05
講就容易。你估真係揾社工或機構就有用?機構暫託位經常full的。社工可能忙到根本連電話都冇時間接聽。
就 ...
我大伯都係智力有問題同行動不便人仕,一直由奶奶照顧,但早兩年奶奶因病入咗醫院,我二伯暫時睇住佢同搵社工幫手,雖然我大伯得 50幾歲,但好快都搵到安老院入住了,有時家人只係行多一步試試,又唔係要你照顧一世,但如果一心諗住係無其他人幫到手就連開句聲都唔試,咁就真係無嘢好講

大宅

traeh 發表於 23-9-23 10:01
呢個個案就算細佬太太都好關心兩個大伯,背後仍然有太多未知之數,同意你所講,唔應該將責任放在兄弟姊妹 ...

我文中意思唔係話個案當事人細佬嘅太太……
而係問前面嗰堆道德綁架家姐細佬嘅jm

男爵府

juniormiu 發表於 23-9-23 15:30
我大伯都係智力有問題同行動不便人仕,一直由奶奶照顧,但早兩年奶奶因病入咗醫院,我二伯暫時睇住佢同搵社 ...
觀塘區議員張培剛在接受傳媒訪問時表示,兩名死者及共母每日或隔日會外出,買菜時兄弟會伴在媽媽身旁,不會周圍走、大叫或喧嘩,而母親一直自力更生,曾因經濟問題求助,不太願意將兩兄弟交給更加適合的機構去照顧,形容是照顧得一日是一日。

原文網址:秀茂坪邨兄弟疑餓死屋內 勞福局:社署無死者求助記錄 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0923_00822_001.html

伯爵府

MC媽 發表於 23-9-23 15:10
明知兩個不能自理嘅細佬係屋入面,點都要爆門入去啦, 好難理解點解其他兄弟姊妹有得佢哋喺屋企唔理
...

係,點忍心

呢位醫生嘅建議好make sense

原文網址: 秀茂坪雙屍|智力障礙兄弟疑乏照顧餓死 醫生指屬高危應家訪跟進 | 香港01 https://www.hk01.com/article/944047?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MC媽 發表於 23-9-23 15:10
明知兩個不能自理嘅細佬係屋入面,點都要爆門入去啦, 好難理解點解其他兄弟姊妹有得佢哋喺屋企唔理
...

如果佢兩個隔住門話無事唔需要幫忙,係咪一樣可以爆門?

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-9-23 01:35
最近我父母身體唔好,但老人家脾氣硬頸,堅拒支援,日日打電話周圍鬧,上到去又被鬧,叫社工上去連社工都閙 ...
死亡,系唯一嘅出路

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-9-23 12:10
呢啲正正係最近我感同身受嘅事。
外邊三姑六婆說三道四,我點對我父母、我父母點對我只有我同我妹妹最清楚 ...

可能我諗得比較悲觀,人地媽媽已經無左兩個仔,然後仲要俾一班道德X挖埋其他仔女出來鬧~放過人地一家la~
如果個阿媽係好enjoy仔女俾人咁樣鬧,咁就本身真係有家庭問題,外人更加難插手~
社會壓力已經好大,唔好因為自己嘅懶好心,製造其他悲劇~其實真係好心要幫le位母親,可以睇下有咩實際行動,出錢又好出力又好~

別墅

juniormiu 發表於 23-9-23 15:30
我大伯都係智力有問題同行動不便人仕,一直由奶奶照顧,但早兩年奶奶因病入咗醫院,我二伯暫時睇住佢同搵社 ...

你大伯住的安老院係私人的?要自費嗎?

伯爵府

magyu 發表於 23-9-23 21:59
你大伯住的安老院係私人的?要自費嗎?
因男家果邊主要由佢細佬負責安老院,我地冇問太詳細安老院背景,但知大伯係有攞綜援,我先生話每月只俾少少雜費咋

伯爵府

meowmeow34 發表於 23-9-23 16:31
係,點忍心

呢位醫生嘅建議好make sense
睇完,最尾醫生段說話好發人心省

伯爵府

meowmeow34 發表於 23-9-22 23:22
媽媽入咗院,竟然冇向社工要求支援?
頭先睇新聞話有親友曾經上去探佢哋,但係冇應門,啲親友又唔去搵人幫 ...

我都覺得好奇怪,尤其是呢對兄弟係由佢自己阿媽咁多年來照顧
佢阿媽入咗醫院咁耐,冇理由冇搵過醫院社工去跟進

伯爵府

hexichen 發表於 23-9-23 00:30
各有家庭不是藉口
事實 擺在眼前
兩個真係冇人理,死咗

就算其他兄弟姊妹冇能力去照顧呢兩個有Special need 嘅兄弟
可以尋求Social Service援手⋯⋯不至於咁嘅結局

別墅

juniormiu 發表於 23-9-23 22:14
因男家果邊主要由佢細佬負責安老院,我地冇問太詳細安老院背景,但知大伯係有攞綜援,我先生話每月只俾少少 ...

因政府院舍要排很長時間的。我記得幾年前新聞報道過一個case,同樣是一名年邁母親照顧四十幾歲智障的兒子,叫賢仔。母親受訪時,說一早幫兒子排宿位,但一直都未有消息。後來那位七十幾歲的母親更因急病入院幾天後便離世了。

我估你大伯應是用綜援金入住私營院舍。但環境和人手照顧方面一定跟政府宿位差很遠。其實我參觀過我那區接受綜援金入住的私營安老院。老實講,空氣差得很,我在裏面停留10分鐘左右已開始覺得頭痛了

子爵府

虎到金來勳章

333s 發表於 23-9-22 22:50
秀茂坪雙屍|兄弟智力問題停覆診病情惡化 母入院後乏照顧疑餓死

原文網址: 秀茂坪雙屍|兄弟智力問題停覆 ...

Rip

伯爵府

forgive?forget? 發表於 23-9-23 22:33
就算其他兄弟姊妹冇能力去照顧呢兩個有Special need 嘅兄弟
可以尋求Social Service援手⋯⋯不至於咁嘅結 ...

長貧難顧
佢哋五十幾歲
其他家人漠不關心
或者無能為力
由佢順其自然
自生自滅
有政府機構可以提供協助
但都需要 自己主動

侯爵府

回覆樓主:

佢兩個電話唔識打,又固執, 家家有本難念經。 唔會怪邊個

伯爵府

hexichen 發表於 23-9-23 22:39
長貧難顧
佢哋五十幾歲
其他家人漠不關心

我明白呢種special need 係唔會有進展只會步向衰敗
如果有啲咁嘅親人絕對係會心力交瘁
所以真係一個悲劇

伯爵府

forgive?forget? 發表於 23-9-23 22:43
我明白呢種special need 係唔會有進展只會步向衰敗
如果有啲咁嘅親人絕對係會心力交瘁
所以真係一個悲劇

對, 真係一件令人傷心的事情
因為我唔清楚佢媽媽目前是什麼情況
如果佢媽媽現實都無自理能力
作為智障的兒子真的只能自生自滅

複式洋房

家庭悲劇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊