自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

男爵府

mandy952 發表於 23-10-16 11:45
可能個女唔覺得好
好嘅就唔會想搬出去,一個仙都唔想比屋企啦,其實點先可以教到仔女咁自私
識人住沙頭角 ...

你自己都答左—》可能個女唔覺得好,學你話齊如果屋企有人錫又舒服,唔會捨得搬出去,咁的狀況下又點能夠一句就話個女自私呢?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

mandy952 發表於 23-10-16 11:45
可能個女唔覺得好
好嘅就唔會想搬出去,一個仙都唔想比屋企啦,其實點先可以教到仔女咁自私
識人住沙頭角 ...

我女21話屋企食好住好,搬出去要錢及做家務,宿舍都唔住

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-10-16 10:22
米係。我都老啦,原來1/3已經做唔到。

回樓主,佢做初一你做15,以後阿女有乜事唔關你事。

我覺得係物價太高
後生仔女俾三分之一
搬出去住,真係餐餐食兩餸飯、自己煮
連正常社交都無埋
呢度好多JM都覺得太多,時代真係唔同咗
我當年都俾三分之一,以前流行咁俾
一份家用一份自己用一份自己儲
而家應該唔夠洗,買杯珍珠奶茶都30了

珍珠宮

angelfan07 發表於 23-10-16 12:06

我仔女都係咁
屋企永遠有雪糕雪條、飲品補貨
冷氣機隨便開
出去住,真係開冷氣都要計數

象牙宮

回覆樓主:

出去住,仲要比3分1人工,比我都覺係搖錢樹啦 個女都要儲錢買樓結婚之類架嘛

男爵府

回覆樓主:

完全唔比又唔得,父母養到咁大,2~3千點都要比,祗想講句女兒不孝順,比我以後不會再理她生活如何。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

樓主朋友明顯高估左自己同個女既關係
以為好好,實際上⋯⋯未出身定一出身就急急腳離開屋企出去同人同居,同屋企人關係好極都有限!
隨時關係好只係樓主朋友自以為是
人地個女可能根本一路唔中意個屋企 唔中意呀媽一言堂 一齊住時表面順從無哎交就以為關係好⋯⋯

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

大pat豬媽 發表於 23-10-16 05:03
朋友個女剛出來工作兩個月,人工約二萬多。和男朋友同居,日常開資由男方付。朋友要求個女比家用,個女唔願意 ...

而家啲後生,真係咪使旨意佢哋會比,好多都自私自利,我都唔會有咩要求,真係自己顧掂自己好過

侯爵府

fishballbaby 發表於 23-10-16 06:57
現世代揾2萬蚊其實好少人工,比著我唔會急於要求囝囡比家用,仲要個囡比6千?個囡點夠用?
不過日久見人心 ...

係law, 岩岩先出黎做野兩個月,要置裝又要儲d 錢傍身,如果我女出黎做野,頭果年我都唔會主動問家用,等佢儲返d錢傍下身。現世代,仔女唔問返轉頭都偷笑law,我兩公婆都唔旨意靠d女養老,佢地將來得閒陪下我地食飯飲下茶我就滿足。

珍珠宮

回覆樓主:

呢代搵兩萬比4000已經極限
仲要搬左出去 洗費係大D,
好憎d所謂試探
要到就唔係試探 要唔到好聽先叫試探
一係你傷心一係佢傷心 何必呢

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

littlefunpig 發表於 23-10-16 12:16
樓主朋友明顯高估左自己同個女既關係
以為好好,實際上⋯⋯未出身定一出身就急急腳離開屋企出去同人同居, ...

其實樓主朋友要睇開d,既然個女都搬咗出去住,唔好諗會俾多家用。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就算同住開6千, 佢都未必肯比, 2千已好ok
其實比幾多冇標準啦, 重要係佢身邊朋友要唔要比

侯爵府

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

感情好好係咪你朋友自己一廂情願認為咋,如果感情好,個女就唔會話個阿媽當佢搖錢樹啦。

珍珠宮

出咗去住,岩岩出嚟做嘢兩個月,都要裝身,洗費又大咗,由佢自己出聲比幾多就幾多,一開始6000真係難…由佢自己決定啦⋯⋯或者過多幾個月先加返…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

搵兩萬幾,仲要已搬走,要佢俾六千又真係多咗d

你朋友自high話自己錫個女,亞女認同嗎?你朋友以為的好真的是好嗎?

瑪瑙宮

lizalch 發表於 23-10-16 05:32
除非父母經濟有問題,否則我就唔會主動問仔女攞家用,因為知道自己承受唔到萬一仔女嘅反應同你朋友個女一樣 ...

同意, 我心態一樣.

子爵府

我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

如果嗰女咁先肯比2000,我覺得所謂感情好好可能有啲一廂情願。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

ilovematthew 發表於 23-10-16 12:17
而家啲後生,真係咪使旨意佢哋會比,好多都自私自利,我都唔會有咩要求,真係自己顧掂自己好過:i ...

同意,唔搞大個肚返黎揾父母幫已經偷笑

侯爵府

angelfan07 發表於 23-10-16 12:06

我老公個fd個女咪係咁law, 讀大學時自己偷偷申請宿舍,到批左要交錢先同父母講,點知住左一排就搬返屋企住,話住hall咩都要自己一手一腳做,都係返屋企住舒服好多

珍珠宮

畀面勳章

感情好的話點解要試探?呢種態度都幾乞人憎。

最終收幾多都好,收咗就係收咗,千祈唔好多口話為個女好幫個女儲錢,否則將來 仲煩。

首頁
45678...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊