跳至

首頁

尾頁

大宅

剛驗到有咗, 預產期係02-April-2010

大宅

原帖由 小浣兔媽媽 於 09-7-30 12:11 發表
各位好! 我又來報到!
我仲未做產前檢查, 只係用網上工具計到預產期係10年4月1日(愚人節!!!)
今次係第二胎, 試咗四個月就bingo咗, 好開心!

不過有另一個擔心, 就係出年4月4日我會同埋個女一齊領洗, 希望可以去到啦! ...

我同你1樣, 用網上工具計到預產期係10年4月1日

複式洋房

[quote]原帖由 Angel8 於 09-8-4 16:19 發表
當時我真係流好多血呀, 好似m咁, 好誇張的, 但當時太細個, 唔識驚
我而家都有時有少少下腹抽抽痛, 但唔係太痛, 今朝去健康院, 同e生講, 佢話我有前科, 所以叫我去聯合e院睇會好d, so 佢幫我約左後日去睇呀
上網好多人都講痛係正常, 冇流血就ok, 我個fd初初時都流血作小產, 去睇e生, e生會開1week sick leave俾你o係屋企訓床我下星期去私家照, 旺角的/quote]

嘩...好似流m血咁大獲... 比我一定好驚...
你下腹都有痛呀, 我都係呀, 我係第一胎...不過我睇左醫生, 佢都話正常既, 還好我沒有流血囉...
想問下訓床即係點呢? 成日24小時都要訓床嗎?
我下星期四去法國醫院照... 順便攞埋懷孕證明, 第二日就會去排期架喇, 我真係希望順順利利照到bb心跳, 咁我就安落醫喇...
但照完心跳, 好似仲有好多關要過架... 十分擔心!

男爵府

原帖由 Gucci_Diamond 於 09-8-4 16:27 發表
[quote]原帖由 Angel8 於 09-8-4 16:19 發表
當時我真係流好多血呀, 好似m咁, 好誇張的, 但當時太細個, 唔識驚
我而家都有時有少少下腹抽抽痛, 但唔係太痛, ...

冇流血就唔怕架, 唔好咁擔心啦, 放鬆心情就ok ka la
訓床即係要長時間留o係張床度, 唔好亂嗡

大宅

吾好想太多,我而家都未有太大感覺呀B在我肚中, hoho

原帖由 Gucci_Diamond 於 09-8-4 16:27 發表
我而家都有時有少少下腹抽抽痛, 但唔係太痛, ...

大宅

原帖由 Angel8 於 09-8-4 12:36 發表
Hello ar, 我成日上呢d討論區睇, 先知e院同健康院呢樣野
岩岩去完健康院黎, 只係度高,磅重, 量血壓, 見姑娘, 見e生 (第一次先有得睇), 抽血, 預約下次
姑娘話, 基本上孕婦18w先需要去e院檢查, so 18w以下就會o係健康 ...

我都book佐星期四去健康院check,
禁仲駛吾駛再去医院排? 定係到佐18w 健康院先會再轉个去医院?

男爵府

原帖由 carmen_sach 於 09-8-4 16:45 發表

我都book佐星期四去健康院check,
禁仲駛吾駛再去医院排? 定係到佐18w 健康院先會再轉个去医院?

去左健康院排, 就唔駛去e院排, 因為健康院會同e院聯繫的
你會keep住o係健康院checking, maybe到你18w, 健康院會transfer你去e院睇

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pudding71 於 09-8-4 13:11 發表
我知自己一有左, 就停晒所有劇烈運動了.
不過我都會食完飯, 抖完就落公園散下步.
我打算8月尾, 睇左C+之後先同公司講.

我而家呢份工8月尾先過probation, 我都會過左先講....
但而家我做野已經慢吞吞, 又tired, 8月中又請半日leave去睇醫生...都唔知d人點諗我...

大宅

原帖由 pudding71 於 09-8-4 16:35 發表
吾好想太多,我而家都未有太大感覺呀B在我肚中, hoho

我都係無セ特別,我今日問佐医生, 估話可以游水,
不過我諗住散下步算, 等到10-12w 先游水

現在我只係食葉酸

大宅

我吾敢游,我住既地方一來無泳池,我怕public個D多菌.
我都係食緊葉酸and鈣片. . .

原帖由 carmen_sach 於 09-8-4 16:56 發表

我都係無セ特別,我今日問佐医生, 估話可以游水,
不過我諗住散下步算, 等到10-12w 先游水

現在我只係食葉酸

大宅

原帖由 pudding71 於 09-8-4 17:13 發表
我吾敢游,我住既地方一來無泳池,我怕public個D多菌.
我都係食緊葉酸and鈣片. . .

我未食鈣片, 今日驗孕个医生話不用太早吃鈣片, 我book 佐13號睇c+, 到時再問佢

我都係聽人講話游水對BB好, 先諗住游

複式洋房

原帖由 LittleBee2010 於 09-8-4 16:09 發表
我上星期六 5w0d 去左 c + 照, 乜都見唔到, 希望今個星期六再去照會見到 la.

我老公都唸我地今個星期六再去照會唔會太早......

聽醫生講, 6w應該可以照到胎囊.

大宅

而家好眼訓呀. . . 呢排食緊麥皮 + 蛋白一隻, 真係想嘔呀.

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Iris818 於 09-8-5 10:39 發表
最近都冇咩胃口, 個人好累, 又想嘔, 總之周身都好唔舒服, 好辛苦, 今日會去睇中醫, 希望會好D.

嘩!!!! 全中呀!!!
我其實都係得5week多dd.....但已經累到不得了...
放左工好似俾人打左一身咁...
想嘔又嘔唔出.....
我尋晚忍唔住喊左出來....好辛苦...唔知係咪自己冇本事有bb....都怪自己平時冇做運動....
而家已經係咁....個肚再大d...我咪日日要請sick leave?????

男爵府

最近都冇咩胃口, 個人好累, 又想嘔, 總之周身都好唔舒服, 好辛苦, 今日會去睇中醫, 希望會好D.

你去睇下中e丫, 上星期佢安左d安胎葯俾我, 食左冇咁唔舒服
今日中ec話我脈搏弱, 佢話我不嬲都脈弱, 唔知代表咩呢

大宅

乜關做吾做運動既咩?
我只係口淡淡, 成日都想飲檸檬水, hehe, 好彩有檸檬咋.

原帖由 KongPigPig 於 09-8-5 10:49 發表

嘩!!!! 全中呀!!!
我其實都係得5week多dd.....但已經累到不得了...
放左工好似俾人打左一身咁...
想嘔又嘔唔出.....
我尋晚忍唔住喊左出來....好辛苦...唔知係咪自己冇本事有bb....都怪自己平時冇做運動....
而家 ...

大宅

你是否第一胎?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pudding71 於 09-8-5 09:55 發表
而家好眼訓呀. . . 呢排食緊麥皮 + 蛋白一隻, 真係想嘔呀.

我未眼訓住....不過好多胃氣....
今朝都係食麥皮+鮮奶

禁止發言

首頁

尾頁

跳至