基督家庭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 agape 於 10-4-19 00:27 發表

15:45 經上也是這樣記著說:「首先的人亞當成了有靈〔靈:或譯血氣〕的活人」;末後的亞當成了叫人活的靈。

那是因為亞當犯罪,才會有末後的亞當(基督)出現.
若亞當不犯罪,耶穌不必降世,也不必死,所以太勉強了. ...

但係果個"如果"並冇發生,係咪?創世記係摩西執筆,內容應該係神默示的。經文直接描述得咁清楚都叫勉強,咁果個咩血池,又算係咩?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

好媽媽勳章

乜真係有基督徒唔讀經?咁咪好易被人唬弄囉?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

禁止發言

禁止發言

伯爵府

好媽媽勳章

幸好七日的第一日係星期日沒有多大爭議,可以假設呢個係正確同埋可以用來計番轉頭既。耶穌受難係星期幾,就真係要研究下。如果果個安息日係指星期六的話,耶穌受難就應該星期五。不過咁又點解釋三日三夜呢?單睇三日三夜呢一點,我之前寫過可以係星期四。星期三我就覺得比較牽強。因為星期日計番三日三夜點計都計唔番星期三。

我開頭都以為跟四福音一定係星期五,因為四福音書裡提到的日子順序係預備日→安息日→七日的第一日。後尾我想想,星期四都係有可能fit 到四福音書的描述,因為依照經文只可以肯定預備日與安息日係相連兩日,但係安息日同七日第一日中間有冇一日空隙就唔清楚。另外值得注意的是如何預備香料這個細節。如果主在預備日受死,緊接係安息日,除非香料係響預備日預備的,否則安息日係咪應該買唔到野(又或者七日的第一日清晨買的...咁要查證番果時D賣香料既係幾時開門囉)?還有一個不清楚的地方係,猶太人的逾越節,未必與星期幾有關。逾越節節期中係咪有個唔係星期六既安息日?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 agape 於 10-4-19 22:51 發表

神令亞當沉睡,取下他的肋骨造女人。

的的確確有很多聖經學者指夏娃出於亞當的肋骨,乃是預表教會出於基督的捨身.
這点我是同意的.我想,神在人未犯罪之前,已預備了救贖計劃. ...

嗯...其實我有時係咁想像既。創世記係神默示摩西執筆,摩西果時既書寫用品...應該都幾貴同難搵囉,唯有好似寫撮要咁,只係寫重要同relevant既點,所以有D唔太重要既細節冇寫出來,但係寫出來果D就一定係重點。

珍珠宮

我聽說..三日 = 後天

在一些文化語言裡,三日不一定是以完整的24小時為一日,就是說,如果我在早上八點說第一日,在下午兩點,也可以說第一日。如此說來,第三日,可以等於在中文裡講是“後天”了。就是說,後天是第三日。如此,星期五發生的,有解得通了。 星期五的後天就是星期日。
至於三夜,我暫時沒在英文聖經裡讀出來。

伯爵府

好媽媽勳章

三日三夜,可看馬太福音12章40節:

For as Jonah was three days and three nights in the belly of a huge fish, so the Son of Man will be three days and three nights in the heart of the earth.

禁止發言

珍珠宮

原帖由 小蘅媽媽 於 10-4-20 21:10 發表
三日三夜,可看馬太福音12章40節:

For as Jonah was three days and three nights in the belly of a huge fish, so the Son of Man will be three days and three nights in the heart of the earth. ...

小蘅媽媽

謝謝點出。我當晚剛剛收筆時也想起可能會在主耶穌這段話裡找到三夜這資料。可是我當晚實在太累了,也太懶打開聖經查了。所以就依賴了你來找給我。

Thank you for what you have done for me.

禁止發言

珍珠宮

agape, thank you very much

益我0既0野,唔讀就涉底囖! 我有幾懶去讀聖經以外的參考資料也好,都馬上讀了。真是大開我的眼界。
還有,謝謝介紹我這網站,以後團契唔使花錢買書拿討論用的資料了。
我好欣賞你做決定夠果斷。我還在 enie mee nie my nee mo 下定不了 , 好在現在不是問要不要跟從主耶穌的時刻。這條路,我已經選定了。

伯爵府

好媽媽勳章

如果係星期三的話,

星期三晚 - 第一夜
星期四 - 第一日第二夜
星期五 - 第二日第三夜
星期六 - 第三日

咁主耶穌響星期六晚復活?

聖經係話清晨...嗯...如果主耶穌星期六晚復活,瑪利亞第二日清晨去睇先發現...咁都可以講得通既。

咁...係咪應該爭取復活節要由星期三放到星期日?

首頁

尾頁

跳至