烹飪搵食

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珊瑚宮

回覆 1# Ruby1219 的文章

網上賣價好似平過百貨公司差不多HK$300.
大機細機不是間間百貨同時有.因我剛去完台灣,我行過幾間Sogo,三越,台中三友(只去台南,台中,基隆,無去台北).
你最好上網睇下邊間百貨有,費事你朋友兩頭行.
台灣機是要加變壓噐.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 3# catjeffcat 的文章

整面包差不多4小時,我估計是搓粉搓得夠耐(我估1小時搓粉),你見佢面包起絲烟靱就知.
Kenwood250只搓粉半小時(唔起絲烟靱),所以我每次搓2次粉共1小時,效果好好多.
象印好似全程都是3小時(你問下網友!)
你又可問下台灣blog友,pana機打幾耐粉?
我試過打粉3次共個半鐘,(其中一次是打面種),初初好驚斷筋,但效果好好.
旣然你是要求一條龍,又要效果好,想下先.
你又不是無機用,研究下先啦!
亞Ruby就來有新pana機,等她用完分享下.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 10# Ruby1219 的文章

我用緊Kenwood BM250,搓粉時我是全程睇住的,因要執生.
第一次整南瓜包,以為自己好醒,用麪種做,點知發唔起,(但用麪種做白包幾次好成功,仲好靚),南瓜包焗出來掟死狗,掉咗.(如當時見發唔起,可卽加依士再搓過,可以救得番).
唔順氣,再整,用新鮮酵母,好靚.
所似不是一本通書睇到老.
玩具萬歲!

別墅

原帖由 catjeffcat 於 10-5-16 17:28 發表

http://kidturtle.mysinablog.com/

Thank you very much

男爵府

回覆 3# fitfish 的文章

Not sure if my friend can find it ga. And even so, I might not have time to make the bread soon! In fact I'm quite 矛盾, asked my friend to buy it becos u gals said it's good and so lucky that he is going to taiwan and willing to buy for me. Buy actually i'm not totally prepare to learn/make bread ga. So i'm not very keen/desperate to buy it la. Haha.

子爵府

減齡達人勳章

回覆 103# fitfish 的文章

請問我都是用緊Kenwood BM250及麪種做方包,發覺做甜味包會發得好高同靚,可高出盤, 做白方包都可以,只是入口有少少酵母味!! 但試過幾次用白方包食譜,再卷入芝士粒,就算發2,3小時都發唔起,只得焗盤一半,及入口好大酵母味,點解有呢個情形?系咪關糖嘅粉量?

(如當時見發唔起,可卽加依士再搓過,可以救得番)要加幾多依士,系咪用機搓及搓幾耐?thx

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-19 11:29 AM 發表
整面包差不多4小時,我估計是搓粉搓得夠耐(我估1小時搓粉),你見佢面包起絲烟靱就知.
Kenwood250只搓粉半小時(唔起絲烟靱),所以我每次搓2次粉共1小時,效果好好多.
象印好似全程都是3小時(你問下網友!)
你又可問下台灣b ...

你用 8 定 9 搓呀?? 我之前用 9 打兩次/三次, 你可以先用鋼盤混合左材料牛油除外, 成左麵團狀先放入機攪咁出黎會好好多(都係上次網友教)....

珊瑚宮

回覆 1# catjeffcat 的文章

我用8字搓.
未試過9字.
玩具萬歲!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 fitfish 於 10-5-19 09:34 PM 發表
我用8字搓.
未試過9字.

8 係好似連埋發酵, 9 就係單純搓唔會發, 我都係搓 2-3 次...... 睇情況, 你又可以試埋第一次9, 第二次發埋, 睇下較果係點.....

珊瑚宮

回覆 1# catjeffcat 的文章

8字是搓30分,發酵1小時.通常我搓完粉就卽刻熄機.等一陣開番1字.
以前試過發完酵才開番1字,都得.
但發過酵的麫糰再打過,似乎濕削些,要加粉.
9字只是搓粉14分鐘,無發酵時間(是說明書講).
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 2# catjeffcat 的文章

尋晚入奇摩blog睇panasonic機.
佢整麻糬個功能,原來是糯米加水入機,煑58分鐘,再打成麻糬.
佢整包似乎幾耐下,成6個鐘(but not sure).
但D製成品真係好靚,一絲絲架!
整包的blog友都是新手,是合埋對眼掉野入機去瞓教嗰隻.
佢地話D包好Q.
玩具萬歲!

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-20 12:02 PM 發表
8字是搓30分,發酵1小時.通常我搓完粉就卽刻熄機.等一陣開番1字.
以前試過發完酵才開番1字,都得.
但發過酵的麫糰再打過,似乎濕削些,要加粉.
9字只是搓粉14分鐘,無發酵時間(是說明書講). ...

係呀....因為我係做整麵包.... 所以只要搓....

珍珠宮

原帖由 fitfish 於 10-5-20 12:29 PM 發表
尋晚入奇摩blog睇panasonic機.
佢整麻糬個功能,原來是糯米加水入機,煑58分鐘,再打成麻糬.
佢整包似乎幾耐下,成6個鐘(but not sure).
但D製成品真係好靚,一絲絲架!
整包的blog友都是新手,是合埋對眼掉野入機去瞓教嗰 ...

係呀.... 你可以去download說明書睇... 普通白麵包都要四個多小時.... 象印就三個小時多 DD.....
你睇下片整出黎好正....

男爵府

回覆 3# fitfish 的文章

can you please share the link ?

thanks

珊瑚宮

回覆 1# Ruby1219 的文章

唉!我係電腦白痴的師奶,識用小蒙恬寫字已經好叻.點識整條link吖.如識,一早整咗喇!.
現卽刻同你揾!回來才報告.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 2# Ruby1219 的文章

尋日糯米做麻糬揾唔番啦!
你揾.....奇摩....會見Yahoo!奇摩
再揾......部落格
再自己寫.......bm101......

揾.......麵包機麻糬
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 4# catjeffcat 的文章

youtube 洋葱土司......9.08分嗰條片清好多.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 12# oilaioilai 的文章

你用什麼依士呀?
紅燕子是做咸包(我有試過)
金燕子是做甜包
超市依士我未試過.
現我多數用新鮮酵母,因好易發,又無乜依士味,仲要一個月內要用完.所以博命用.
發唔起原因,我估是因有餡,(擇)住個包包令佢無法升起,加上個麵糰本身巳經係發唔起.
其實我估隻隻包可能唔同依士份量架!
如見發不起,重新加同份量(或多些)依士水重新打過搏下.(但我未試過)
我買了一些法包粉,個師傅叫我一定落多D依士才發得起.
發唔起的包一定重依士味.
你可學獨角仙17小時法.(我只是12小時,我只用一半麪糰),另一半搓番實入冰格留下次用.
你又可入龜仔個blog問佢野,佢好樂意答你架!
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 13# oilaioilai 的文章

我估甜包易發D,因有大量糖.
但我未做過甜包.
玩具萬歲!

珊瑚宮

回覆 14# oilaioilai 的文章

發唔起,可能當時你個麪種死咗.
或麪種太少,唔夠力發大量粉.
整面包,要講天時地利人和.
玩具萬歲!

首頁
45678...13

尾頁

跳至