想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-20 23:07 發表

嘩!!! 你都食好多喎!!!

鬼叫我同C6都唔爭氣咩,人地話得既咪又試下囉,食唔壞既都希望真係有幫助啦。

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-20 23:07 發表

嘩!!! 你都食好多喎!!!

有D我食,有D老公食既,唔係日日都食咁多,不過都唔少架啦

大宅

原帖由 bobotak 於 10-9-21 00:02 發表

其實你都唔駛咁唔開心,人人都會問點解人地咁易有BB,我會咁難,上到黎呢度至知道原來有好多天涯淪落人,我地並不孤單,有好多同路人同我地一齊行緊呢條路,有好多人為我地打氣。
我唸我地大部份人都係是但一個或者2公婆都有D問 ...

多謝你鼓勵呀!!! 大家一齊努力啦!!!

大宅

原帖由 bobotak 於 10-9-21 00:05 發表

有D我食,有D老公食既,唔係日日都食咁多,不過都唔少架啦

我淨係食葉酸同 Multi 維他命咋!!! 同埋有睇中醫囉!!!
話時話,你都好夜先上網喎。

大宅

原帖由 wendyll 於 10-9-21 10:05 發表

我淨係食葉酸同 Multi 維他命咋!!! 同埋有睇中醫囉!!!
話時話,你都好夜先上網喎。

我都睇左中醫2年半啦,而幾個月食緊DHEA同Fertilid就停左中藥,我都驚中西藥會攪到亂哂籠。
DHEA係醫生話我卵巢退化叫我食既,食左之後都無做過IUI啦。
係呀,呢排都要OT嘛,做完野至上網囉。

別墅

bobotak, 花旗蔘係涼蔘黎咖,若身子寒涼不能吃啊

見妳夫妻二人真係好進取喎,係須要双方努力堅持的,我好明白啊!加油呀!^^

原帖由 bobotak 於 10-9-20 22:43 發表
講開食乜有幫助,我同老公都食過好多野,雞精,全脂鮮奶,花膠,蠔,牛肉,蝦,蛋,海参,花旗参燉瘦肉,,DHEA,Fertilaid,葉酸,維他命C,蜂皇漿丸,蠔丸,A to Zine,鹿茸丸,中藥。
真係見到都驚images/smilies/default/bb5.gif,係廚房枱面有成十幾樽supp ...

別墅

goldy & bobotak, 除左飮雞精,我開始同老公每日食 5mg 葉酸,係我覆診時醫生開比我地食咖,醫生話對卵子及精子好的,提升受孕率,叫我地要每日堅持食。妳地都試下吖,响药房都配到,唔貴($32/100粒),不妨一試啊!

大家要加油啊!中秋節快樂啊!^___^v

原帖由 goldy 於 10-9-20 15:35 發表
係喔!今日見到有 JM 講,我下個 cycle 會試
Thanks !

複式洋房

我食緊惠氏 materna 同蜂皇漿丸,雞精下個 cycle 開始食
係呢你老公食果隻葉酸,係咪叫 5mg ? 我都想買比 c6 食,一齊補補

我又預祝你們 中秋節快樂,最緊要係大家 JM 們齊齊快得 B
原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 13:28 發表
goldy & bobotak, 除左飮雞精,我開始同老公每日食 5mg 葉酸,係我覆診時醫生開比我地食咖,醫生話對卵子及精子好的,提升受孕率,叫我地要每日堅持食。妳地都試下吖,响药房都配到,唔貴($32/100粒),不妨一試啊!

大家要加油啊!中秋節 ...

別墅

goldy, 個樽係啡色膠樽,個名係 FOLIC ACID B.P. 有100粒,一粒份量係5mg,張招紙係紅白色黑色英文字,寫著Made in ENGLAND.

我醫生開左一樽比我,我同老公一齊食,即係每人有50粒,每日食一粒,即係唔夠兩個月份量喎,所以去葯房配多一樽比老公袋係公事包,HK$32.00,叫佢每日食完 lunch 之後食。

其實我影左張相比妳咖,但唔識 upload 上黎啊!

別墅

啱啱睇左d舊post,介紹左厘條片,好感人啊!
我地都會好快有呢一日咖!yeah!

http://www.youtube.com/watch?v=UFnpyADDqT4&feature=related

複式洋房

ok 喇 mowmow2011 我記底左,你講得好詳細 ... 今晚放工去藥房問
其實我係新丁,我都吾識 post 相
吾該晒!
原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 16:13 發表
goldy, 個樽係啡色膠樽,個名係 FOLIC ACID B.P. 有100粒,一粒份量係5mg,張招紙係紅白色黑色英文字,寫著Made in ENGLAND.

我醫生開左一樽比我,我同老公一齊食,即係每人有50粒,每日食一粒,即係唔夠兩個月份量喎,所以去葯房配多 ...

別墅

OK! 睇下啦!^^
FOLIC ACID B.P. 5mg x 100 Tablets
Made in ENGLAND

http://picasaweb.google.com.hk/116326847985044225538/Desktop#

複式洋房

睇到 la

原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 16:58 發表
OK! 睇下啦!^^
FOLIC ACID B.P. 5mg x 100 Tablets

http://picasaweb.google.com.hk/116326847985044225538/Desktop#

大宅

原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 16:13 發表

我醫生開左一樽比我,我同老公一齊食,即係每人有50粒,每日食一粒,即係唔夠兩個月份量喎,所以去葯房配多 ...

32蚊 100粒,好抵喎!!! 我係屈人錢買 90蚊 90粒,好貴呢!!!

大宅

原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 16:58 發表
OK! 睇下啦!^^

嘩~原來有咁平既Folic aicd賣架,我食左GNC既Folic Acid好耐啦2年半啦,大約$69.9/100粒,唔太記得啦,上次有特價買左2樽都可以食足半年。(原來係美國GNC都係賣得好平,黎到香港咁鬼貴。)
食完我都去買呢隻啦平一半喎

大宅

原帖由 mowmow2011 於 10-9-21 13:16 發表
bobotak, 花旗蔘係涼蔘黎咖,若身子寒涼不能吃啊

見妳夫妻二人真係好進取喎,係須要双方努力堅持的,我好明白啊!加油呀!^^

我搵唔返果篇(花旗蔘燉排骨)既文章,係話有個女人食左一次就中左,過幾年再食又再中,咁咪又想試下囉

我問過我睇開果個中醫,佢話花旗蔘燉排骨,我飲左無乜大礙會有幫助,因為我體質屬中性不熱不寒,但氣虛,陽氣不足,花旗蔘可以幫我提氣,氣足至容易懷孕。

http://lifestyle.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi?id=254704&subcat=187
其中「氣陰兩虛」,可用生曬參,但由於香港少用此參,可用花旗參代替。花旗參,又名西洋參或洋參,主產於美國及加拿大,它味甘、微苦,寒。花旗參多是生曬用,能益氣降火,生津止渴,功效與生曬人參相似,有清補作用。

女士「氣血兩虛」,又或逢更年期需要補氣,卻同時屬偏熱體質,俗稱「燥底」,可選較為溫和的太子參,或具益氣降火功效的花旗參。

花旗参的功用:
http://wenwen.soso.com/z/q210920607.htm?w=%BB%A8%C6%EC%B2%CE%B5%C4%B9%A6%D0%A7%D3%EB%D7%F7%D3%C3&spi=2&sr=3&w8=%E8%8A%B1%E6%97%97%E5%8F%82%E7%9A%84%E5%8A%9F%E6%95%88%E4%B8%8E%E4%BD%9C%E7%94%A8&qf=20&rn=532&qs=4&ch=search_zdwd_jq

传统中医认为花旗参对人体有哪些好处?
花旗参是一种补而不燥,男女老少四季皆宜的高级保健佳品。它具有提神醒脑、滋阴补肾、补血生津、健脾养胃及抗衰养颜等神奇功效,是历代宫延和贵族的主要保健佳品之一。因此,目前市面上花旗参的价格甚高,从每公斤数千元至上万元之高,就足以说明花旗参的保健价值。

现代医学认为花旗参对人体有哪些好处?
现代医学研究证实,花旗参具有抗疲劳、抗衰劳、抗休克、提高思维、改善记忆、调节内分泌、增强免疫功能以及改善心血管功能等作用,对机体起到整体的调理效果。特别是人们在特殊场合、关键时刻,如学生复习考试,司机驾车,熬夜加班,身体虚弱时等,服用些花旗参会大有好处,特别对有消费能力者,长期坚持服用,其功效更佳,明显提高生活质量。

夏天能否食用花旗参?
中医学认为,花旗参性平凉、补而不燥,特别适用于那些阴虚火旺之人的进补,故”凡不受人参或高丽参之温补者”皆可以此代之。因此,即使是炎炎夏季也可放心服用,而不必担心”燥热”等其它补品所具有的副作用。另外,花旗参不含激素样物质,是一种男女老少四季皆宜的保健佳品。尤其是青少年在复习考试阶段,或消化不良时,食用花旗参以调理机体是极有好处的。

花旗参–肿瘤患者的福星
肿瘤病人长期坚持服用花旗参,能有效地延缓病情的发展,促进手术后恢复,减轻放化疗后的反应,对防止肿瘤转移和提高病人生活质量及生存时间等有较大的好处。因此,花旗参补而不燥,病人可长期服用,同时具有健脾生津、补气养血及促进免疫细胞产生多种抗瘤因子等作用,能有效地抑制和杀伤癌细胞,对防止其扩散、转移、降低复发率,均有重大意义。

花旗参–肝脏保护神
现代医学认为,病毒性肝炎,尤其是各种慢性肝炎、与机体的免疫功能障碍有关。而花旗参能诱导r-干扰素、白介素-2,自然杀伤细胞等免疫因子,有提高机体免疫功能、增强抗病毒能力的作用,因此对降低肝炎病毒滴度、促进肝功能恢复等均有极大好处。同时花旗参对细胞有良好的保护作用,这对改善肝功能都是非常有益的。

花旗参–开”心”果
冠心病、动肪硬化等心血管疾病,是危害人类健康的头号杀手。现代医学证明花旗参所含量的有效成份–人参皂甙,主要对心血管系统有较好的调节作用,尤其是对心律失常、心肌缺血、高血脂等患者,均有极佳辅助功效。故长期服用花旗参能明显改善心率、提高心脏功能、保护心脏的健康。

花旗参–降糖”专家”
现代医学研究证明,在中药中,人参皂甙多糖成份是目前发现降糖作用最明显的,长期服用效果尤佳,而且全无西药所含的毒副作用;同时花旗参具有明显提高免疫作用,对减轻糖尿病人常见的并发症及延缓病情的发展均有极大帮助。

花旗参还有哪些作用?
花旗参的好处实在太多,除了上述以外,花旗参还对慢性咽喉炎、口腔溃疡、慢性胃炎、妇女产前产后病虚体弱、元气不足、夜尿频繁、手术前后以及中老年人的日常保健、防病治病等均有很大益处,戒烟醒酒效果极佳,是目前最受人们青睐的最有价值的保健极品。
花旗参适合体热之人;清凉;降低血压;增强身体内脏机能;积极生活者的理想补品;提高免疫能力;调理身体机能;降血脂;补脑益智;对身体有清洁作用;2种人参皂戒。
高丽参、东北人参适合于体虚之人;温热、大补;升高血压;增强体质;素食者的理想补品;补充能量;提高活力;补脑益智;清除机体垃圾;20种人参皂戒。
北美A.B.C.Ginseng LTD的研究表明:花旗参具有如下功能:
1. 抗疲劳,缓解精神紧张。
2. 提高记忆力,提高头脑反应灵敏度。
3. 增强免疫功能。
4. 刺激机体产生抗病毒酶。
5. 降血脂。
6. 降低血液浓度。
7. 降低血糖水平,控制胰岛素的状况。
8. 抑制肿瘤细胞。
9. 对药物、酒精及毒素对肝脏的损害有保护作用。
10. 减底辐射对细胞的损害。
11. 抗疲劳而不用咖啡因,提高耐力。

複式洋房

買到喇,同c6 開始食緊
我在龍X藥房買三十元咋,慳左二元

OK! 睇下啦!^^

別墅

醒目喎!原來妳叫僅糊呀,叻女喎!祝妳成功!^^

原帖由 goldy 於 10-9-24 11:56 發表
買到喇,同c6 開始食緊
我在龍X藥房買三十元咋,慳左二元

別墅

bobotak, thank you 花旗蔘資料,好詳盡呀!good呀!^^

複式洋房

係就係叫緊糊,不過呢幾日好重 m feel ,今日重黎埋 m 痛添

點都好,我都想我得左,刺激下大家的鬥志

原帖由 mowmow2011 於 10-9-24 15:15 發表
醒目喎!原來妳叫僅糊呀,叻女喎!祝妳成功!^^

首頁

尾頁

跳至