自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉~~~~一陣又話我地圍弱勢社群~~~~都唔知邊d先叫弱勢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我得一位小朋友, 老公收入都唔算多, 每年出雙糧必定預留定開學時要用既錢, 當要用三千, 但我地真係會預鬆少少, 唔想因為書價或其他既野加左價拿手唔成勢.
我依家都等緊批書簿津貼既信, 筆錢出左會轉去另一個戶口度等交下學期書簿雜費呀.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

其實有冇小朋友都好,量入為出最重要~~

原帖由 miriam 於 10-8-16 15:55 發表
我得一位小朋友, 老公收入都唔算多, 每年出雙糧必定預留定開學時要用既錢, 當要用三千, 但我地真係會預鬆少少, 唔想因為書價或其他既野加左價拿手唔成勢.
我依家都等緊批書簿津貼既信, 筆錢出左會轉去另一個戶口度等 ...
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

我睇左篇報導,無見對父母要求政府去幫佢地喎, 人地都係借錢過難關啫, 唔明點解要比人鬧? 係D乜乜協會枉作小人, 點解無人駡個協會發言人, 而要駡對父母。

只因為書簿津貼要稍後才到賬,佢哋才要問人借錢渡難關,其實政府可以做的,係咪可以考慮早點發放津貼,讓低收入人士在SUMMER期間已可以為小朋友預備開學的課本及其他用品呢!

我只想講,每一對負責任的夫妻都有資格成為父母,生兒育女並唔係有錢人的專利。 超貴的課外活動都唔係必需品, 最重要係教出有品德, 有責任感的子女,而家香港已有很多港孩,而大部份的港孩都是來自中產家庭。 大家想想原因何在吧?

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 siulili 於 10-8-16 16:11 發表
我睇左篇報導,無見對父母要求政府去幫佢地喎, 人地都係借錢過難關啫, 唔明點解要比人鬧? 係D乜乜協會枉作小人, 點解無人駡個協會發言人, 而要駡對父母。

只因為書簿津貼要稍後才到賬,佢哋才要問人借錢渡難關,其實政府可以 ...

男爵府

好媽媽勳章

認同: 一句講哂, 唔抵可憐!

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 我想生三個 於 10-8-16 16:22 發表

你有無睇清楚嘎?佢話政府發津貼太遲所以搞到佢要問人借錢開學,即係,如果無政府津貼佢根本養唔起自己同幾個小朋友啦。仲有,又話政府資助不足,自己個仔上唔到心愛既擡拳道班,有劃畫天份但又無錢上興趣班,講到好似納稅人同政 ...做人公平d,你可以去領福利,但唔好攞完著數仲嫌別人俾得不足,甘樣會令人很氣憤!

如果我家庭月入得一萬蚊,我真係一個都唔敢生 (我知好多人都可以,但我自問大洗慣 ~ 真係唔敢!!),而家佢生四個,仲要嘈話津貼發得唔夠早,課外活動無心水上?!!
我都好想生四個呀 ~ 如果我有錢!! 但無錢就唔該面對現實啦!! 點解d人可以咁厚面皮 ~ 明知無錢,都要生,仲可以係咁叫人津貼

伯爵府

sorry, 我睇#1真係睇唔到佢話D仔女無錢上咩貴課外活動喎, 我無追哂咁多頁。

至於津貼果度, 我覺得佢地都係攞緊佢地低收入人士有資格取得的津貼,我無話可說, 佢地又唔係呃,又唔係搶,以我所知, 好多人實質收比我哋高, 資產比我哋多, 因係自顧人士,呃呃騙騙,稅唔使交, 仔女仲可以全費減免,呢D人咪仲可恥!

書簿費以我本人睇法, 跟本係政府監管不力,成日轉版,出D書得幾頁紙就當一本書,離哂譜,特別係常識科, 一學期要買書+作業共十幾本喎, 仲好快就轉版,學校又唔會幫D學生諗下, 舊版一定唔可以用,只可以用新版,數學書又係有好多剪剪貼貼,想用舊書都唔係好用得,老實講,小學用舊書,真係可以慳都只係慳到幾百。當然,有人會話慳到幾百都好呀,我都同意,但如果以呢個數目,一個小朋友開學要花幾千元 (文中提及到12000元)來說,幾百元的節省並不能改變整件事。 我估呢對父母今次要用12000元,只因為大的要升中一,可能好多書要買,細的要升幼稚園, 亦有很多費用要付,而且幼稚園好少有舊書買,我都有同阿仔的幼稚園反影過,年年要買新書很不環保,因為某些原因,不能 利用到家姐的二手書和VCD,覺得很浪費,奈何學校都是不能配合到,只有全數為小兒買新的。

所以書簿費呢個問題, 我覺得最奸就係D書商,失敗的是政府, 受累的係我哋呢D為人父母,而又有小朋友在學的一群。

原帖由 我想生三個 於 10-8-16 16:22 發表

你有無睇清楚嘎?佢話政府發津貼太遲所以搞到佢要問人借錢開學,即係,如果無政府津貼佢根本養唔起自己同幾個小朋友啦。仲有,又話政府資助不足,自己個仔上唔到心愛既擡拳道班,有劃畫天份但又無錢上興趣班,講到好似納稅人同政 ...

伯爵府

我都好認同。。。而且重點係依家呢個年代,避孕都係好普遍嘅知識,大家主要認為佢地無計劃,攞咗津貼又嫌唔夠咁啫~~

可能個機構想攞個大家庭出嚟做騷,用嚟針對政府~~但個機構無諗過我地針對嘅,唔係佢窮嘅問題,而係一個咁無計劃嘅家庭。

等於之前小童XX擺上枱嘅例子,父母明知落唔到嚟香港,係要係度生,俾個老人家湊,然後又哭哭啼啼話呢樣津貼唔夠,個樣照顧唔足,一樣俾人插。

原帖由 foggyao 於 10-8-16 16:30 發表

如果我家庭月入得一萬蚊,我真係一個都唔敢生 (我知好多人都可以,但我自問大洗慣 ~ 真係唔敢!!),而家佢生四個,仲要嘈話津貼發得唔夠早,課外活動無心水上?!!
我都好想生四個呀 ~ 如果我有錢!! 但無錢就唔該 ...

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-8-16 11:21 發表
真係無野好講! 我兩公婆公一份婆一份,都只生一個,自知能力有限,囡囡條校服兩三年才換1次,邊會有人1年換1套校服架?以前我地阿媽年代都係幾年著同1套校服,還是1代轉1代,家姐著完阿妹著,阿哥著完細路著啦!阿爸阿媽都係生幾個,但唔會好似而家D人甘無恥,還賴政付照顧不足,包上網費,課外活動費....無錢未唔好學囉!又唔駛死!以前我地都係甘啦!呢D係唔係發窮惡?點解社會越來越分化,因為政付照顧太足,令到呢班人以為"窮"就大晒!無自我反省,點解你地甘窮?點解你地甘賴皮? 我地死慳難慳貼你地!我地死做難做貼你地!

同意!
未放暑假,我已向親戚拎晒D校服同書薄(著過2代),對翻書單,都有幾本可以用翻(D書商成日改版)果度慳下、呢度慳下,計埋冷氣費$400,我女開學都係千鬆D,主要係書薄,其他不必要都不會買,書包今年第四年用,應該仲可以用到小六,真係唔明佢一家點計條數出來?!
睇到眼火爆

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

平有平養 - 是指可以用二手書、校服、平時衣服……
只參加需要/或平的課外活動。 並不是所有課外活動都是必需; 例如畫班:就算冇參加畫班, 就不可以係居企畫?!

原帖由 EVA222 於 10-8-16 12:10 發表

我對平有平養都反感,城市生活,有些人無本事開源,怎樣抗衡物價上漲.
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

欣賞佢冇攞綜援, 但搵咁嘅收入, 都仲敢生4個....佩服佩服

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

民房

If they don't have four children, how can they apply government house, how can they apply the subsidary from government

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 siulili 於 10-8-16 16:39 發表
仲好快就轉版,學校又唔會幫D學生諗下, 舊版一定唔可以用,只可以用新版數學書又係有好多剪剪貼貼,想用舊書都唔係好用得,老實講,

真人真事
我去幫個女買書(中學)
聽到隔離有位呀叔都幫緊小朋友買書
但佢張書單既書係06年版
書局的STAFF 同佢講, 佢地依家新果個版本係09年版, 所以吾岩
個呀叔還話, 佢去左好多間書局, 都話無06年版, 反問返個staff 去邊樹買, & y 學校明知有09年版都吾用, 要用06年版

個staff 話, 呢個你應該要問學校, 吾係問佢
& 叫佢去d 細書店, 看下有無存貨未賣得去, 可能會有06年版.............

大宅

原帖由 CrabPincers 於 10-8-16 17:06 發表

真人真事
我去幫個女買書(中學)
聽到隔離有位呀叔都幫緊小朋友買書
但佢張書單既書係06
書局的STAFF 同佢講, 佢地依家新果個版本係09年版, 所以吾岩
個呀叔還話, 佢去左好多間書局, 都話無06年版, 反問返個sta ...

哈~阿叔梗係同我個女同一間學校...
中史書要用06年版
難為了我真係行左好多間
不過學校真係好好
用得番的都係書單打*,都有大半的書可用....

講番,無計劃無錢的真係唔好生
同埋真係無免費午餐架
我有個好朋友,單親有3個女
個死佬一蚊生活費都無俾
入息剛剛過,咩津貼都無
稅又要交,樓要供,仲要養父母
佢都話要俾最好的野d女
佢對d女學習上的野從不say no
自己咪要諗過度過d $點用lor

最後,佢咪又係無政府幫下
供完2個女讀大學

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢0的社區組x/社會xx者/政黨議x。。。都好似係正苦出糧既,咁即係納税人既錢;不如咁啦,咁得閒幫弱勢社群出頭,拉0西我地呢0的有能力既納税人去跪玻璃,茅人交税,一拍两散啦,好無?:;pppp:

首頁
45678...11

尾頁

跳至