自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主好叻啊, 識慳既人真係抵佢發既, 好似我個d食又要好, 著又要好既人, 係唔會有錢剩既, 我諗我都要好好反省下先得。

伯爵府

好媽媽勳章

樓主, 我會以你為目標.....我依家都係死慳死抵, 日日帶飯, 我地2公婆衫褲鞋襪都唔買件, 不過女兒既支出真係不能少.....我都會好努力去儲錢先得.

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

樓主, 睇完你個post, 真係有D無地先自容...我真係學唔到你一半..
我自已又衰, 開工受左氣..午餐要食好野..早餐又要好..1日督使成200元..
我又唔係搵得多..打份爛鬼文職..1萬都唔夠..

樓主..我都要學你咁...你教下我仲有咩方法慳錢哎..

男爵府

老人家成日話磚頭最穩陣, 真係有道理

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:23 發表
我冇野同大家分享,我買股票基金都有蝕,蝕好甘添呀。儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,攪掂自住。

再儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,放租。遇著升市就加按/賣出,吐現一拆二,好似種樹咁,再分租唔好理。

我發現股票基金都係 ...

大宅

原帖由 love_dreaming 於 10-11-2 01:18 發表
你好叻架啦!我都想買大陸樓,但我唔識唔敢亂來,你可以話我知你買邊度?

我大陸間樓系深圳近市民中心,和黃的樓黎咖,我1年幾前270萬買咖,宜家大陸太貴拉等時機好的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁辛苦死慳死抵為磚頭,值得咩?

人生苦短,唔係應該及時行樂咩?當然對未來應該要有計劃,唔好無個錢傍身。但太慳會好苦呢。

別墅

原帖由 li999ho 於 10-11-2 10:08 發表

我大陸間樓系深圳近市民中心,和黃的樓黎咖,我1年幾前270萬買咖,宜家大陸太貴拉等時機好的
Hello. li999ho,多謝你回覆!年幾就有收成,好勁呀!

我想請問係點樣搵大陸樓買?要上大陸同大陸agent攪?定可以係香港搵到相關機構攪?因為我唔知有咩樓可以買、值得買,更加唔知地點係咪方便!又冇大陸親人,又唔敢亂信人,點好?最好買到香港地產商起既就冇咁大風險,但點攞資訊?

原來平起來2xx萬詐,咁我而家緊係等一等,我再儲下錢,又等跌少少,我有信心下次按揭都費事做,現兜兜買左佢算!

呢樓大陸樓,建議你如果優質就長期持有啦,買買賣賣其實好難捕捉到好價,等時間繼續幫你搵錢啦!

大宅

好媽媽勳章

真羨慕! 想請教,以你同你先生的入息,銀行肯借錢做按揭嗎?(指的是第二、三....層樓)

原帖由 love_dreaming 於 10-11-1 15:23 發表
我冇野同大家分享,我買股票基金都有蝕,蝕好甘添呀。儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,攪掂自住。

再儲錢儲錢再儲錢,儲得咁上下,比首期,放租。遇著升市就加按/賣出,吐現一拆二,好似種樹咁,再分租唔好理。

我發現股票基金都係 ...

別墅

原帖由 我愛Corina 於 10-11-2 10:31 發表
咁辛苦死慳死抵為磚頭,值得咩?

人生苦短,唔係應該及時行樂咩?當然對未來應該要有計劃,唔好無個錢傍身。但太慳會好苦呢。
如果有家庭支援,當然唔需要慳成咁,係人都想及時行樂,有時d野係迫出黎架詐!

別墅

原帖由 hothot 於 10-11-2 10:36 發表
真羨慕! 想請教,以你同你先生的入息,銀行肯借錢做按揭嗎?(指的是第二、三....層樓)
肯架,最緊要唔好貪心,冇能力就唔好執著咩優質屋園,其實細價有細價既市場,跌市都有跌市機會!當然你計一計數,還款額唔可以超入息一半,所以到咁上下你要賣一件去吐現。而且收到既租金都會計入家庭入息,唔係話只計兩公婆人工,所以借到錢架。

ps.我借咁多次錢,發現銀行好重視信貨紀錄,見時下既人好輕易借卡數,千期唔好,唔借毁壞自己名聲,我發現,個人信譽良好其實都係資本之一!

大宅

原帖由 love_dreaming 於 10-11-2 10:35 發表
Hello. li999ho,多謝你回覆!年幾就有收成,好勁呀!

我想請問係點樣搵大陸樓買?要上大陸同大陸agent攪?定可以係香港搵到相關機構攪?因為我唔知有咩樓可以買、值得買,更加唔知地點係咪方便!又冇大陸親人,又唔敢亂信人,點好?最好買 ...

其實買樓最近要返熟個的樓,我這間樓知前壹間系03年60萬買的後來220賣岀左,都系同壹地點但就2房的,賣左我都好後悔,宜家新業主正在賣270萬,所以大陸得1間晤賣住先,妳得閑多的上去睇樓,唔壹定要買了解下先,大陸中原最多樓

珍珠宮

原帖由 li999ho 於 10-11-2 10:55 發表

其實買樓最近要返熟個的樓,我這間樓知前壹間系03年60萬買的後來220賣岀左,都系同壹地點但就2房的,賣左我都好後悔,宜家新業主正在賣270萬,所以大陸得1間晤賣住先,妳得閑多的上去睇樓,唔壹定要買了解下先,大陸中原最 ...
哇!我地呢d塘邊鶴又學到野喇
係咪上大陸既中原搵?定香港中原都得?

別墅

原帖由 li999ho 於 10-11-2 10:55 發表

其實買樓最近要返熟個的樓,我這間樓知前壹間系03年60萬買的後來220賣岀左,都系同壹地點但就2房的,賣左我都好後悔,宜家新業主正在賣270萬,所以大陸得1間晤賣住先,妳得閑多的上去睇樓,唔壹定要買了解下先,大陸中原最 ...
60升到200
睇黎真係要set定下一次目標!

大宅

原帖由 VKwan 於 10-11-2 11:00 發表
哇!我地呢d塘邊鶴又學到野喇
係咪上大陸既中原搵?定香港中原都得?

大陆中原搵好,因爲妳要香港中原又系搵大陸搵

伯爵府

好媽媽勳章

我都以你為目標, 我地依家住緊嗰層供完, 依家等樓市跌d就會入一間收租用, 我都想問下, 如果買左之後租出, d印花梲等係咪地產代理都會幫我搞埋架??

有朋友話第一間, 最好買間300-400呎左右收租就ok了, 你意見呢?

原帖由 love_dreaming 於 10-11-2 10:47 發表
肯架,最緊要唔好貪心,冇能力就唔好執著咩優質屋園,其實細價有細價既市場,跌市都有跌市機會!當然你計一計數,還款額唔可以超入息一半,所以到咁上下你要賣一件去吐現。而且收到既租金都會計入家庭入息,唔係話只計兩公婆人工,所以 ...

子爵府

太長篇,無心機看,樓主妳係1個人有8XX萬定兩公婆加埋8XX萬,有無囝囡???

其實我又無乜羨慕.我覺得知足常樂, 對我來說身體健康,家人健康最重要 !

O甘樓主依家兩公婆有無做野??

PINKPINK

別墅

原帖由 yin2002 於 10-11-2 11:24 發表
我都以你為目標, 我地依家住緊嗰層供完, 依家等樓市跌d就會入一間收租用, 我都想問下, 如果買左之後租出, d印花梲等係咪地產代理都會幫我搞埋架??

有朋友話第一間, 最好買間300-400呎左右收租就ok了, 你意見呢?

...
唔好貪大,貪豪,租比人市區樓最好,買唔起屋園,單幢都唔緊要,最緊要計好條數/回報率。有人話,屋仔收租得咁少,果幾千蚊,但唔好忘記你投入既成本亦只係相對有限。

有人炒股好叻,有人炒樓好叻,我既冇才能炒股,又冇雄厚資本炒優質樓,惟有食水尾,都叫做有得食,一蚊一蚊咁累積,連我自己都估唔到,累積既效力竟然咁巨大!

我開post,勸人一定要儲蓄,一定唔好欠卡數,珍惜並保持自己良好借貨信用,踏實工作與生活,我當自己做左件好事架啦。

禁止訪問

回覆 1# love_dreaming 的文章

男爵府

樓主,唔好唔記得而家係樓市泡沫呀! 係時候諗吓幾時賣樓去realize D gains 呀!

珍珠宮

原帖由 wlmom 於 10-11-2 16:17 發表
樓主,唔好唔記得而家係樓市泡沫呀! 係時候諗吓幾時賣樓去realize D gains 呀!
可能仲有得泡喎......
呢d時候真係冇人識睇,最重要有實力,守又得攻都得。
(我吹水最叻……冇公仔!)

首頁

尾頁

跳至