婆媳關係

跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

我睇晒全部post都冇見有人多次講自己有車有樓唔洗返工. 你有冇認錯人? 而且人地必未係帶出意個意思, 我係旁人, 我睇到ge就係大家解釋依度好多人都係全職主婦, 冇人因為你唔工作就覺得你好好, 要唔抵得你呀. 但你確實係唔係讚, 出於真心.....我就唔見得係

原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:09 發表

因為某人見我唔回應, 都要講多次自己有車有樓唔駛返工, 我都覺得冇特別, 好多人都係咁, 我好多朋友都係咁, 所以冇必要回應, 但某人再留言要人注意, 咁我咪讚佢好幸福囉! 有問題咩? ...

男爵府

你唔洗咁勞氣,我打咁大篇文都只係想叫你唔好咁激心。如果我奶奶叫我做呢啲嘢,我得閒會幫佢做,唔得閒就請佢等下或者佢自己做,佢再不滿的話,我會叫老公去做,因為做仔的應該要幫父母,佢係我老公我會叫佢,叔仔唔係我嘅人我無資格要佢做。
但有一樣最重要嘅,係我絕對唔會嬲或者勞氣,可能我一把年紀,經歷過生老病死,所以睇得化,我問你係咪好細個無惡意,只係覺得我呢個老餅真係唔會為外人令自己唔開心!

大宅

畀面勳章

原帖由 jutau 於 11-2-23 21:12 發表
嘩, 食完飯返黎變左罵戰post, 真係要食花生

睇黎好快俾人關帖

唔係有咁多無聊人, 又唔係來分析問題, 成日只係扯火來吵架...好搞笑...等我個post keep住上no.1...多謝大家支持!
ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

大宅

畀面勳章

原帖由 wishlybb 於 11-2-23 21:13 發表
我睇晒全部post都冇見有人多次講自己有車有樓唔洗返工. 你有冇認錯人? 而且人地必未係帶出意個意思, 我係旁人, 我睇到ge就係大家解釋依度好多人都係全職主婦, 冇人因為你唔工作就覺得你好好, 要唔抵得你呀. 但你確實 ...

咁我都冇咁既意思bor, 係咪大家都誤會左?

ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

侯爵府

好媽媽勳章

唉, 樓主, 你將個topic擺得上forum度, 就理應預左有人黎留言架啦, 好多人都係理性分析, 如唔受得人地唔同意見o既請唔好開post... 你應該唔係好識得forum o既文化? pro 定con都可以發言架

別墅

好多人都講左解決方法你知, 但係你唔接受. 想請問何謂你心水ge解決方法?! 一開始大吵大鬧都係你自己. 只有你自己唔覺. 再講, 再同你分折, 如似樓下果位jm咁, 你又再有咩野反應?? 就係反問人地, 不斷再嘈. 我想講要潑得成火都要你加油先成事!
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:13 發表

係你講既說話唔係去解決問題, 係來扯火的?! 奇怪既係你bor!!
6299係上一代人, 但係當忍受到一個程度, 唔可以噁忍, 受傷既只係自己!

別墅

上唻發表意見就係無聊人, 咁你係開post果個係咩野人?! 唔想比人有位入, 你講野不如諗返下轉頭先.
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:15 發表

唔係有咁多無聊人, 又唔係來分析問題, 成日只係扯火來吵架...好搞笑...等我個post keep住上no.1...多謝大家支持!

大宅

畀面勳章

原帖由 wishlybb 於 11-2-23 21:20 發表
上唻發表意見就係無聊人, 咁你係開post果個係咩野人?! 唔想比人有位入, 你講野不如諗返下轉頭先.

有何解決方法? 我唔見得bor...只係不停俾人罵?!!!

別墅

我諗你係誤會左, 我所見係初初有位jm話老婆唔工作, 個負擔去晒個仔度, 阿爸阿媽會心痛. 你回ge就係其中一個post, "點解你地唔抵得我唔洗工作"? 其他人就只係話好多人唔洗返工, 環境更好, 都冇覺得需要被人唔抵得或唔抵得人. 係件平常事. 只係你放大左唻睇je....
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:17 發表

咁我都冇咁既意思bor, 係咪大家都誤會左?

別墅

就係叫你睇開d, 其實好小事, 唔洗太嬲, 搬走左就會好d, 避左相見好同住難. 你唔覺係因為冇人認為你真係好慘, 你6299係好衰. 俾人罵? 我見係因為你ge態度, 過左火位, 當然有jm講野可能直接d, 不過確實你係唔聽人講. 所以再為你分析, 講事實, 忠言逆耳, 你唔o岩聽je.....
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:23 發表

大宅

畀面勳章

原帖由 wishlybb 於 11-2-23 21:28 發表
就係叫你睇開d, 其實好小事, 唔洗太嬲, 搬走左就會好d, 避左相見好同住難. 你唔覺係因為冇人認為你真係好慘, 你6299係好衰. 俾人罵? 我見係因為你ge態度, 過左火位, 當然有jm講野可能直接d, 不過確實你係唔聽人講. ...

原來係咁..我明白...係過左火位, 別人沒過火位, 所以我一定要聽你地講...明晒!

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wishlybb 於 11-2-23 21:28 發表
就係叫你睇開d, 其實好小事, 唔洗太嬲, 搬走左就會好d, 避左相見好同住難. 你唔覺係因為冇人認為你真係好慘, 你6299係好衰. 俾人罵? 我見係因為你ge態度, 過左火位, 當然有jm講野可能直接d, 不過確實你係唔聽人講. ...

nod.. nod, 大家都係叫你睇開d, 豁達d, 呢個就係解決方法

(唉, sorry, 我真係忍唔到又留言)

侯爵府

好媽媽勳章

aiya, 後生女, 唔好咁固執又盟塞啦!!!!!!!

別墅

好似dbbp咁, 人地都唔係惡意, 但一開始你就撐起個"gong".......唉. 其實依度好多個jm一開始ge發言都係. 見你反應愈唻愈大, 仲要惡言相向. 當冇你應該ge解決方法, 只會令人覺得反感.

總之大家ge留言係有真心, 並唔係你想ge"唔抵得"就鬧. 我估大家認為你"公主"係你ge回post反應, 多於你係6299屋企住果時ge行為. 算喇, 我都唔想講太多.
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 21:23 發表

別墅

jutau我地都係算, 依度好多人都放棄, 即使比人誤會都好唔再講&回post既原因, 我感受到.

原帖由 jutau 於 11-2-23 21:31 發表

nod.. nod, 大家都係叫你睇開d, 豁達d, 呢個就係解決方法

(唉, sorry, 我真係忍唔到又留言)

大宅

畀面勳章

原帖由 jutau 於 11-2-23 21:34 發表
aiya, 後生女, 唔好咁固執又盟塞啦!!!!!!!

多謝呀!! 多謝wishlybb同jutau唔係得你二位咁好心, 我真係唔知之前0的人係叫我睇開0的, 可能我理解有問題....好似講左咁耐都冇人係講解決方法, 只係話我有問題....只係向錢看~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

時間係最好嘅解決方法。
原帖由 worrytohavebaby 於 11-2-23 13:38 發表

多謝呀!! 多謝wishlybb同jutau唔係得你二位咁好心, 我真係唔知之前0的人係叫我睇開0的, 可能我理解有問題....好似講左咁耐都冇人係講解決方法, 只係話我有問題....只係向錢看~~ ...

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

樓主, 2年都過左去況且你兩公婆都搬出去, 以前一齊住D野呻完咪算囉, 都唔係咩野不共戴天之仇, 係咪.

講真, 你6299話當你係女都係俾面你C6遮, 呢D門面野聽左就算. 以後大家見面客客氣氣你老公想俾佢地家用與否佢咁大個人自己諗囉, 反正D雜費都唔係多錢, 父母養大仔女天經地義, 仔女會唔會養番父母就因人而異.

公唔公主病呢D野, 係又點唔係又點呢~

王國長老

王國長老

樓主, 我都從妳字裡行間睇到妳做左好多. 永遠係同住難, 不變定律. 忘記過去, 搬左出去從新黎過, 唔好再記住以前既事, 有機會就放低身段, 見面就叫人先, 大家同住衝突過, 唔開心過, 最緊要唔好永遠都做仇人, 妳先生都真係好難做人, 老人家仍然嬲, 都唔好黑面, 睇在老公份上, 妳愛佢, 就為佢忍耐一下, 等妳老公知道老婆仔咁好, 佢會愛妳更多. 佢都知父母過左火就夠, 唔係愚孝, 有時將心比己, 唔想自己老公同自己阿爸阿媽反晒面, 就忍一忍, 做得大方D, 佢地唔睬妳都好, 妳o係老公心目中已經加分.

之前我睇頭幾頁, 恕我直言, 妳真係勞氣左少少, 我都明白妳可能覺得受左冤枉, 不過呢度既媽媽都唔係有心去話妳, 大家都係見到網上一件事, 心直口快俾左評價, 慢慢解釋就ok, 因為當妳發火時, 其他人對妳印象反而減分, 會覺得妳可能對老人家都係咁態度, 如果妳平心靜氣解釋, 大家反而容易溝通, 因為其中一邊火起, 自然地另一邊都會開火還擊, 誤會就此造成, 妳話幾可惜呢, 我見妳都肯做好多家務, 我都信妳唔係公主.

婚姻好漫長, 最聰明做法係一頁紙劃污糟左, 努力重新黎過, 抹左以前唔開心d事, 唔好俾過去既不快永遠阻礙妳將來既幸福.

每個人都一定有缺點, 大家同住, 缺點一定接觸得多就更覺得好明顯, 好唔順眼, 大家分開左住, 可能會好好多, 笑番啦, 記住唔好再去諗誰是誰非, 放眼將來, 搬左後再慢慢修補關係.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

一切重新開始, 原諒人, 放生自己!

原帖由 edea 於 11-2-23 15:21 發表
樓主, 我都從妳字裡行間睇到妳做左好多. 永遠係同住難, 不變定律. 忘記過去, 搬左出去從新黎過, 唔好再記住以前既事, 有機會就放低身段, 見面就叫人先, 大家同住衝突過, 唔開心過, 最緊要唔好永遠都做仇人, 妳先生都 ...

首頁
45678...9

尾頁

跳至