自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bosch 我反而寧願搵助產士去接生,佢地接生經驗多過醫生,醫生係有事至出場之麻

我情況唔係咁,入左產房主診醫生會幫我接生,助產士在旁幫助,整個生產過程都係由醫生主導,唔係你所講有事個醫生先到場,唔係我洗乜比接生費個醫生呀?

為食熊  甘你個醫生陪左你幾多個鐘?  發表於 11-6-4 17:57
典解茅lala又要禾千名

子爵府

好媽媽勳章

自己揍BB當然好過比人揍!星期日/假期放底比父母看一看。又可以抖下。我就由BB出世決定唔做工,專心揍BB。
當你生了BB後,你就會發現你係唔想返工,放工立刻可以看見小朋友的樂趣!

男爵府

extremely agree :

lovingteresa 發表於 11-6-3 14:14 睇嚟你人都幾自我。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得樓主根本就吾想生bb,
不過係張長期飯票想生,順下飯票意者.

karkar39  agree  發表於 11-6-4 19:42
EVA222  如果是我個女,剷爆佢,唔識感恩個天會收回一切.  發表於 11-6-4 16:43

男爵府

如果不是經濟問題,工是可以再搵過,難得老公搵到錢,自己湊good,感情好d,個B既成長一點一滴,喜怒哀樂,錯過左就番唔到轉頭,會好後悔.話分兩頭,個B出世後又會好難講,我分工好忙朝8:30到唔知幾點收,工作10幾年,同事都話我工作狂,有左未生時d同事笑我生來做咩,我禁忙連飯幾年都煮不倒,個B可能唔識你,你或許認錯B,我都以為係,有d驚,點知個仔出世就日抱夜抱,放完產假番工重掛到顛左,猛吹d伙記做快d早收工返屋企湊仔(99在我家幫我湊)7個月後頂唔順超掛,計掂條數辭工lu,個仔都18yrs la,樓主諗諗la.

伯爵府

牛年勳章

我不知幾想我老公可以養我 , 我唔駛做 , 係屋企湊仔

bb由媽媽湊係最好 , 餵人奶亦都係對bb最好

你老公都係想比最好bb啫
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

我第一次聽到谷奶唔放會容易生乳癌!等我搵下D資料先!多謝提醒!

我好唔開心有人話我晒命定點,我幾時有講過我C6搵幾多錢呀?你睇搵成篇野都唔會搵到關於我屋企既經濟狀況!呢樣野唔係我開呢個topic要討論既野!只係有D媽咪好記性,所以我好反感呢度某幾個人話我講呢D野晒命!

可以做FTM就等如老公有錢嗎?我以前做生意時,有個送貨工人同我講,佢一日搵$400, 佢老婆宜家在屋企un un腳,煲電話粥,好梳孚,好幸福!甘你話一日搵$400係咪有錢呀?

係,或者我生左BB會變,我宜家都比早兩個月變左D,買左唔少BB野,好開心,好期待!之前BB踢得我好犀利,我鬧佢,之後內疚,以後都無鬧佢喇,所以我都驚自己會縱個BB, 我怕自己係D唔捨得鬧仔既媽!其實我都係摸索緊。我出街見到好多港孩,我就提自己愛佢都唔會做到出面,要做嚴母,所以先同BB保持距離,怕自己母愛泛濫!

miranda0311  萬幾蚊對普通家庭已好好,夠養老婆仔女!  發表於 11-6-7 16:53
miranda0311  其實你究竟知唔知宜家人地人工係幾錢??人地係一日$400. 28日都已經萬幾數啦  發表於 11-6-7 16:53

珍珠宮

好媽媽勳章

之前BB踢得我好犀利,我鬧佢 sorry~我無諗過會有媽媽咁做~
其實點解你要生bb,你比我感覺好似好唔想要bb,覺得bb煩,左住曬果隻mouth:

為食熊  我係好想要BB, 只係脾氣大,但都內疚,所以無再鬧佢!  發表於 11-6-4 18:03

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:susi1024169 的帖子

你未生,未切切實實感受到。到你生左睇住佢動態,成長,可能你會想自己湊!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我就提自己愛佢都唔會做到出面,要做嚴母,所以先同BB保持距離,怕自己母愛泛濫!
你咁同你亞媽有咩分別? 等BB大左又以為你唔愛佢

為食熊  我媽唔係同我保持距離,係虐待我,所以係有分別!  發表於 11-6-4 18:02

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主, 其實你好幸福架, 老公support你做ftm.....餵人奶, 順產, 做ftm, 無論對自己對bb我覺得係最好的....我自己細個時, 就是父母無咩錢要做野搵錢, 將我比阿嫲湊(因為同住), 後來阿嫲唔like就玩失蹤, 我媽搵左阿婆湊我, 阿婆又講上海話, 我完全唔識聽, 日日一去到阿婆度就坐係門口等阿媽返黎接我返屋企, 無論天氣幾凍都坐係門口等, 有時等到瞓著...阿婆叫返入屋, 我死都唔肯, 一見到阿媽接我都唔知幾開心, 終於等到阿媽返黎接我...我媽有時講起都好心酸.....到我而家成為媽媽之後, 我都一路好想自己湊返bb, 為左生活無法要做野, 大女就係個親戚屋企住, 個親戚對我大女好好... 到我生完細女, 公司炒左我, 我就fulltime去湊2個小朋友, 我老公其實好想我出返黎做野, 佢覺得壓力大, 而家我地經濟都係緊緊過活, 遲下都唔知點? 另方面我大女成日都話要返去個親戚度住, 真係痴個親戚多過我, 我有時都會心酸架, 其實真係好難買回佢2歲半前的時光......所以我而家做ftm都好珍惜湊2個小朋友, 雖然辛苦但係值得, 因為我好愛佢地...

CHWAMIRICO  我亞女朝早係 99 湊,每次有事亞女就實去搵亞嫲都唔搵我,我每次都覺心痛...  發表於 11-6-7 10:24
為食熊  男人一個撐起成頭家確實係好大壓力,可以既話都應該幫輕下佢呀~  發表於 11-6-4 18:01

男爵府

回覆:為食熊 的帖子

自己揍更係好啦,如果唔使搵食既話

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:C6想我自己湊番BB

如果經濟許可,自己凑好好多。俾人湊的小朋友多數曵點,返到屋企仲激氣。因為兩邊的管教方式出入一定好大,小朋友都無所適從,就會反叛,大人一時一樣,都不知聽誰指示。

miranda0311  讀書時先湊返, 好多你已經教唔返個月架啦!到時佢已經學左好多野.!  發表於 11-6-7 16:57
CHWAMIRICO  3 歲定 80 囉, 細時唔教, 大時你想教都唔會聽你講架喇.  發表於 11-6-7 10:26
為食熊  我打算BB大個D返學就自己湊番架!到時自己管教番!  發表於 11-6-4 19:20

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 123mummy 的帖子

Re your objection: Sure you didn't say anything about your family income etc, just that the the way you write your situation makes me feel you are showing off and contradicting yourself. It's absolutely fine, take it easy!

為食熊  我個situation就係C6叫我做FTM,我想打工,甘就叫show off??  發表於 11-6-4 19:12

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

為食熊 甘你個醫生陪左你幾多個鐘?

醫生由我被推入產房開始直至bb出生之後要做o既例如磅重,砰分,所有完成晒我再被推出產房先會離開,當然陣痛時會出現過問我情況及簡單檢查,仲有生完之後會再來巡房問情況,(如果你bb係指定佢跟的話佢會跟埋bb情況)並唔係你想的醫生陪你幾多個鐘,你諗下如果個醫生咁得閒陪你陣痛十幾個鐘一係佢冇口碑唔夠客大把時間,一係你包左佢啦,如果2樣都唔係佢一定大把客等住佢睇或者接生,你自己做過產檢都知啦,產前產後陪你既係家人唔係醫生,你咪鬼咁公主啦,你老公堅持要個名醫接生你唔心領比佢知道會心淡架。
典解茅lala又要禾千名

水晶宮

好媽媽勳章

無眼睇...只覺得將會有一個好好好可憐o既bb出世.....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆:C6想我自己湊番BB

睇完樓主d posts 好火滾,有d懷疑佢幾多歲?.

你真係出嚟做過嘢? 點解D logic 咁....???

susi1024169  我識好多1x歲做媽媽既都成熟過佢,識諗過佢囉!!!!  發表於 11-6-5 22:17

大宅

回覆 三順 的帖子

你幾時被推入產房架?我就係知醫生無可能陪我十幾個鐘,所以我一直都以為助產士先係主力,開到幾多度先會call醫生黎架?

C6唔係HK人,唔知邊個係名醫,名醫當初係我揀(因為我諗住開刀,甘醫生個角色重要好多),後來先知原來C6要我順產,所以我覺得甘貴搵名醫黎把鬼咩!但睇開佢就費事轉甘解!我搵咩醫生,C6無意見亦無得俾意見,因為自己都唔識!

恩盈  其實唔會個個都響產房十幾個鐘架, 有D人快, 有D人耐!!!  發表於 11-6-4 19:22

男爵府

引用:回覆+三順+的帖子 你幾時被推入產房架?我

原帖由 為食熊 於 11-06-04 發表
回覆 三順 的帖子

你幾時被推入產房架?我就係知醫生無可能陪我十幾個鐘,所以我一直都以為助產士先係主力 ...
乜你唔知其實就算你揀順產都未必一定得架咩?係要睇到時情況,我識好多人到臨時要轉為開刀!請你生之前做多d research 先啦!有心理準備好d!

男爵府

個個好似你咁既心態就死得啦, 唔係身體有問題又要搵醫生開刀, 仲話唔開刀會蝕, 生左又話自己唔湊、 又唔想餵人奶, 怕辛苦, 你似一個代母多過似係bb親生呀媽, 以前睇過你d不知所謂既post, 而家仲post上嚟講埋一大埋廢話, 好心你啦, 唔想自己生又唔落手落腳湊未試過又話一定唔會餵人奶, 咁自私, 你根本唔適合做人母親, 唔講你老公想唔想你咁做, 就為自己身體+bb健康而言, 你老公講既野係100%對你同bb身體好, 開刀有機會爆線、 含膿, 剪開再聯過, 餵人奶可以令子宮同身材收得好d+bb有抗體, 係奶粉無的, 自己湊可増進母子感情, 依d都係我有左時不停上網睇同不停講座而知道的, 睇你咁無知, 一定無上過呢d堂, 因為我根本覺得你一d都唔care, 係一個自私精, 祝你生產順利, 同埋希望你老公同bb第時可以有個幸福既家庭生活, 如果可以既話........

miranda0311  宜家好多大陸人先去私家同開刀,而唔係多數香港人!大陸D人就係為生而生  發表於 11-6-7 17:22
為食熊  去親私家7成人都係開刀,點解我想開刀就超錯?  發表於 11-6-4 19:45

首頁

尾頁

跳至