在職全職

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

回覆:内地的妈妈在香港开心么 !?!

大家好,我是上海人!來香港快三年了
剛剛來這裡真的不習慣 語言已經是很大的問題 還要面對他們自以為是香港人的眼光
你說國語當你怪物一樣看~
現在有了寶寶 也有幾個朋友,相對好一點 但畢竟不是自己的地方 多少還是會有點不習慣

stellazhang0123  我都是上海来的  發表於 12-6-25 15:02

別墅

引用:Quote:happyleung+發表於+11-11-24+18:30+

原帖由 BBgwaai 於 11-11-25 發表
我特意把我的字體轉換成繁體來回复你,希望你能看懂,我來香港一年多,即將要繳納10萬蚊的稅,
沒有住公屋 ...

子爵府

大部份落來的內地女人都係破壞別人家庭的第三者, 所以香港人會那麼討厭你們.

水晶宮

引用:大部份落來的內地女人都係破壞別人家庭的第

原帖由 chelsea_jbb 於 12-06-21 發表
大部份落來的內地女人都係破壞別人家庭的第三者, 所以香港人會那麼討厭你們. ...
謝謝你做了大部分內地落來的女人代言人

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

我想並不是大陸女人都系小三,做第三者既香港女人也不少吧?有好多大陸女人都系正常結婚生子本份守紀相夫教子,只系老公揾得吾多先會硬著頭皮去挪綜緩,住公屋,有頭髮邊個想做瘌痢啊?邊個吾想住半山?邊個吾想出入有靚車代步?點解一定要將說話講得甘難聽呢?點解香港男人又甘中意返大陸娶老婆呢?點解又吾留返系香港娶妻呢?相信香港大部分女人結婚後都會同老公生活埋一齊,有邊個想分開?大陸女人也一樣想跟老公一齊生活先會申請落黎,都系想依度識返0的同聲同氣既朋友,點解甘都容吾落人地呢?何必避到人地埋牆角呢?

大宅

何必逼到人地埋牆角呢?

子爵府

del.

禁止訪問

禁止訪問

洋房

我是大陆妈妈~出来乍到请多多指教。想多认识些朋友呀!bb下年出世,一个人在家好闷!大家搞聚会吧

大宅

我都係全職媽媽,湊bb佔去我好多時間,不過我期望將來出來工作,現時會抽時間去學美容化妝,現在跟的化妝師都是在這裡認識的,可以邊學邊做,我覺得學到一門手藝對自己也有幫助,有好多全職媽媽都一齊學呢,大家有興趣都可以一齊學,好開心架!我只是想多一點媽媽知道有這一種形式的工作、課堂亦是輕鬆好玩、時間地點是自訂、你可以帶埋老公或者約埋朋友一齊來,有些媽媽都是帶埋bb嚟上堂
世界需要快樂,熱情,愛和歡笑

別墅

不開心和人的性格有關,同時心中有愛,哪裡都開心,心中無愛,哪裡都不快樂.
香港的自然風景很好,多和家人出去走走.
最近觀注神九和蛟龍,發射和對接都看網上直播.想到劉洋在手控對接後抑制不住的燦爛笑容,便覺得自己的煩惱太渺小了.
有時間,搜索一下,希望她的笑容也可以感染你! 

別墅

有同感,,我也是嫁到這里來感覺很孤單一樣國。。因為沒有朋友,,老公又很忙,,沒時間陪我,我經常回大陸我爸爸那里

大宅

koann 發表於 12-6-25 22:18
我都係全職媽媽,湊bb佔去我好多時間,不過我期望將來出來工作,現時會抽時間去學美容化妝,現在跟的化妝師都是 ...
边度学咖?我有兴趣啊

民房

回覆:内地的妈妈在香港开心么 ...

我是上海人,來了幾個月,粵語還不會說。好無聊的平時,我有個囡囡,3歲了。我住港島的,大家平時可以聚聚啊。

複式洋房

加油呀!!!支持你

男爵府

回覆:内地的妈妈在香港开心么 !?!

工作上我常常接觸國內人,我覺得大部分我接觸過的也很友善。很樂意在這裡跟大家交個朋友!

水晶宮

其實我覺得國內人又無咩問題既, 只係大家既文化同習慣唔同,
問題係你係一個點樣既人罷了。
我媽媽都係廿幾歲左右先由鄉下落黎香港住,
到而家黎左差不多30年啦, d廣東話都係聽死人 (其實都唔係廣東話 -.-"" )
試話出去買野時知道俾人呃, 就話個老闆, 點知個老闆惡人先告狀,
想鬧返我媽轉頭,
又係講埋d咩大陸女人果類說話, 仲話我媽駛緊香港交稅人既錢之類啦
(但果時佢係香港都已經成廿年有多-.-""")
我阿媽後來都鬧到個老闆say sorry
所以我覺得最緊要睇下自己既心態係點罷了,
都來香港住囉, 咪試下搵多d樂趣開心d,
咁會好好多...

大宅

vanessa572256 的帖子

hi!我都係廣東!

大宅

viki19920409 的帖子

hi!我都係廣東!

首頁
45678...10