時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:manfai2007 的帖子

最好加多個時限出生一個月內,雙非父母冇錢搞咪當佢自動放棄,到時講明係你放棄唔搞咋,仲要佢地一家大細立刻番回老家,然後到入境處幫手列佢地入黑名單,因欠醫院費用。唔洗修改法律嗱

wonderlulu    發表於 12-1-31 18:57

別墅

回覆:manfai2007 的帖子

比得300萬的雙非,我唸都唔會搶我們的資源掛。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cclpoon 發表於 12-1-30 15:22
唉.. 你都識得講呢個政府擺明要引入更多強國雙非B 啦. 你估依家阿爺既立場會唔會係相反?

話時話, 我從來 ...

黃光亞講過要中央釋法係要由港府主動提出,而香港係台灣既示範單位,香港搞得唔好你估台灣會點睇? 你話阿爺想唔想收返台灣? 加上西方國家成日到想借香港/台灣嚟搞大陸,究竟真係阿爺唔想香港太平定係黃皮白心既偽港人唔想香港有好日子,等佢哋有機可乘抽水撈政治本錢?

港府提出釋法,都要對題先得架! 而釋法只係阻止雙非既第一步,到時一定會有好多法律界既偽學者出嚟指責,但又完全無提過其他解決方針,而我哋果班專貴既民選議員亦只係想開拓票源,根本唔理港人死活! 你成日話擔心釋法釋出個大頭佛,但修法又不容易,請問你仲有咩好提議?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ivy07 發表於 12-1-30 13:48
回覆 alicemic 的帖子

個日睇有線,火都來,班雙非細路來香港讀書,又話過關危險,又話唔夠保母,又叫政府 ...

果啲節目我而家見到都熄電視,一提起就火都嚟埋! 不過我都明白,比我係雙非父母既然選擇咗小朋友係香港出世,就緊係用盡香港既福利,見大聲又有議員幫手爭取,點解唔嘈呀? 要怪就怪香港政府、怪我哋香港政棍,人哋個個地方既官員議員都係先保障自己本地人利益,係我哋香港咁K形係要幫外人嚟蝦自己人!

你問有無人可以確定班議員唔玩嘢? 我100%答你,只會有議員出嚟玩野,香港係無唔玩野既議員架!

翡翠宮

manfai2007 發表於 12-1-30 16:44
最好加多個時限出生一個月內,雙非父母冇錢搞咪當佢自動放棄,到時講明係你放棄唔搞咋,仲要佢地一家大細立 ...

連我哋小市民都諗到咁多方法防止雙非走數同減少雙非,係我哋香港啲官員議員個腦生係seafood度!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:heroes5 的帖子

換轉我地係大6出咗事去醫院呀,你冇錢比醫療費即叫你過主,好心就比快沙布你就關人鬼事了,你死你事

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有無人睇電視 無線新聞講緊

洋房

heroes5 發表於 12-1-29 13:46

係喎....如果再有南京大xx, 邊個會救援我地??? SORRY囉, 我真係冇諗咁遠....因為TOUCHWOOD講, 香港依個福地冇依D咁既天災人禍, 相反, 我只係知香港人救援左大陸好多次囉, 次次都要香港人捐款....

香港既綜援係全中國既綜援? 佢地ZF有斜水喉黎咩?? 如果係咁, 就唔好咁唔公平啦, 叫佢地呀爺自己係大陸都比佢地拎囉..... 咁大陸唔會咁多黑衣啦, 大陸D屋同地平香港咁多, 但要訓街黑食既 % 點解會多香港咁多呀??
佢地有錢都比D貪官拎曬啦....仲有X錢比你地派綜援呀?? 收皮啦....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

點睇 釋法 比 修法 更快搞掂 雙非問題 .... 唔明點解要搵最 困難的路走 (修法)

4 次 釋法 都搞唔掂 雙非問題 ?
4次釋法都唔關 雙非問題...

第一次釋法.是講.....港人在內地所生子女
第二次釋法.是講.....行政長官及立法會產生辦法
第三次釋法.是講.....董建華因病辭職...下一任行政長官的任期
第四次釋法.是講.....外交豁免權安排 (剛果)

禁止訪問

水晶宮

alicemic 發表於 12-1-29 14:20
連中央喉舌文匯報都叫香港政府正視雙非問題,究竟係「扮做野」要求釋法既政黨玩野定係死都唔比釋法仲「做 ...
一針見血

禁止訪問

大宅

回覆 manfai2007 的帖子

其實真係有好多方法,唔駛釋法都得呀....
1.可以每年SET QUOTA,佢地雙非排隊黎拎新份證,唔係唔俾你申請,慢慢等囉
2.要規定新申請要住滿一段時間,一斷左就居留即OUT

真係唔明政府,可以乜都唔做

首頁

尾頁

跳至