網購天地

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

咁其實如果, 貨唔送到上門, 又拖住個細路係街, 拎唔到貨上樓, 即刻叫車送去一個可以幫佢拎野既朋友度先, 等屋企有人幫佢拎到野, 先將D貨運返屋企, 又乜唔妥? 可以否定有咁既機會咩? 駛唔駛咁針住人地呀?

如果你買左件衫A款, 佢比B款你, 跟住同你講, 衫比左你架喇, 要收你錢, 會唔會咁順攤比錢呢? 唔會頂住道氣咩? 頂住道氣講下又有咩問題? 未試過貨不對版氣頂架咩? 咁都唔比講? 無言講自由架? 就好似你地咁講囉, 咪由各會員自行決定信定唔信囉... 仲乜要咄咄逼人?

我就覺得佢白紙黑色出得D咁口毒既文字, 就算個客有幾唔啱都好, 都係錯晒

老實講, 我都有曾經同集運講過要發彪記, 集運無講佢咩唔好, 但就叫我都係發京廣/ems, 都算我背.. 我真係唔知加住宅費, 係送到樓下, 唔係上樓, 都話應該係咁囉, 叫天不應, 叫地不聞時, 好氣頂, 仲要集運好不耐煩, 唔嬲就瓦燒.. 至於claim佢幾多錢為知啱, 無一概而論的, 點解有人咁肯定話一定係點點點..

仲有寄貨人係集運, 所以有乜事, 只有集運有權去做野, 唔係收貨人, 所以唔搵集運, 搵邊個? 做集運既服務範圍, 大致上都講晒, 但仲漏左一樣, 就係要幫我地做聯絡, 即係咁睇, 如果我地買左樣野, 比左單號我地都跟唔到貨, 你地唔搵賣家, 搵邊個?

本來我都唔想多口, 但咁圍人法, 真係忍唔住囉

你地睇下呢個集運既評價, 唔只得一個中差評囉, 用得好就係好彩.. 真係要自求多福...

如果再係咁既話, 真係無人敢分享感受囉, 大家買野既, 唔係想知道邊間好同唔好咩? 個個唔敢分享, 蝕底既會係邊個?

henry呢件事, 我既態度係記錄在案, 跟住小心D, 可能唔只係發生係呢個集運身上, 大家都要警惕囉

男爵府

引用:咁其實如果, 貨唔送到上門, 又拖住個細路係

原帖由 Sindy 於 12-03-09 發表
咁其實如果, 貨唔送到上門, 又拖住個細路係街, 拎唔到貨上樓, 即刻叫車送去一個可以幫佢拎野既朋友度先, 等 ...
但係佢依家係人地俾錯件衫佢, 佢又要左同攞走左, 之後番轉頭要人地全數refund喎

珍珠宮

好媽媽勳章

happyyee 發表於 12-3-9 22:08
但係佢依家係人地俾錯件衫佢, 佢又要左同攞走左, 之後番轉頭要人地全數refund喎

...

如果你係佢, 你會唔拎貨, 同佢死纏爛打一輪先咩? 貨係自己既, 貨價又一定係貴過運費架喇, 你話你會拒收既話, 我真係無野好講囉... 仲有咩好講呀你咁講既話!!!!!! 正常佢咁既情況, 都係收左貨先架喇.. 拒收自己既貨, 真係唔係正常人做得出架囉....
而家同佢既約定係 貨到屋企門口, 貨都唔到屋企門口, 叫做完成左咩? 唔係佢自己搞掂左, 會到屋企門口咩? 咁都叫啱? 係香港買野都係啦, 送部冷氣雪櫃比你, 送到去你樓下喎, 你覺得佢有無送到比你丫? 無既話, 咪無完成合約囉
集運既服務, 係幫人客安排送野到目的地, 咁都做唔到, 叫做完成左咩? 咁佢送到去沙頭角咁遠叫你黎拎, 你去唔去拎丫... 有乜分別?

如果你坐的士, 明明係叫你去A地方, 佢送左你去B地方, 你比唔比錢丫? 有條法例, 係如果佢送唔到你去你要求既目的地, 佢唔啱架...

quote自網上新聞
法律界人士梁永鏗亦表示,若司機未能將乘客送抵目的地,乘客有權拒付車資

別墅

---

別墅

Sindy 發表於 12-3-9 22:13
如果你係佢, 你會唔拎貨, 同佢死纏爛打一輪先咩? 貨係自己既, 貨價又一定係貴過運費架喇, 你話你會拒收既 ...
>>若司機未能將乘客送抵目的地,乘客有權拒付車資
但係呢位
乘客因為去唔到A目的地 同司機協商去左B目的地 而司機又真係去到左B目的地喎
咁都唔使比錢? 如果唔使比我一定去埋CDEFGHIJK個目的地先囉

男爵府

引用:Quote:happyyee 發表於 12-3-9 22:08 但係

當然我會即刻去收, 但收左之後我會選擇坐的士返屋企而唔係去叫客貨車重要俾$150(我唔知路程有幾遠), 我冇懷疑佢點解唔坐的士而走去叫客貨車, 只係奇怪, 點解會取難不取易. 佢都係用呢個原因要波仔全數退回運費. 同時係樓主要求運輸送去佢朋友到, 樓主當然已預知路途遠, 同時都知道有個bb要同行, 為何仍要這樣安排, 之後卻用此原因要求全數退運費.

珍珠宮

好媽媽勳章

yuzu1026 發表於 12-3-9 22:29
>>若司機未能將乘客送抵目的地,乘客有權拒付車資
但係呢位乘客因為去唔到A目的地 同司機協商去左B目的地 ...
乜唔係以下咁咩?

quote自henry

一小時後...又問彪記查車情況, 比個時間我大約幾時送,

譚小姐話司機會打比你(下?), 但你自己落樓下攞

... 下? 我比哂錢送住宅仲要落樓下??? 佢話佢地公司係咁架喎!

司機終於打黎,

叫我去屋企附近的士站自己攞

(仲離譜!!!), 我話唔係啊?! 咁叫送貨啊? 13kg喎??!!!我仲要揹住個

BB

!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

happyyee 發表於 12-3-9 22:32
當然我會即刻去收, 但收左之後我會選擇坐的士返屋企而唔係去叫客貨車重要俾$150(我唔知路程有幾遠), 我冇懷 ...

如果你湊住個BB係的士站既話, 你會即打電話call街車, 等佢黎拎去有人幫到你既地方, 定係揹住個B, 拎十幾KG返屋企呢? 我就真係唔會覺得湊住個B拎十幾KG方屋企都叫易過係度等街車囉

仲有, 佢唔係想叫佢全數退運費架, 係因為佢用左150蚊, 但係集運費得90, 所以先佢自行幫佢減左, 亦都知佢唔會比足百五蚊, 所以叫佢退全數咋... 唔係既話, 佢係會叫佢負責返額外支出, 唔係叫佢退運費, 我諗佢表達得唔好, 應該係要集運負責額外支出... 唔係退運費

別墅

Sindy 發表於 12-3-9 22:13
如果你係佢, 你會唔拎貨, 同佢死纏爛打一輪先咩? 貨係自己既, 貨價又一定係貴過運費架喇, 你話你會拒收既 ...
係呀 如果佢叫你落樓下攞 係冇完成到架
如果係咁你話要退錢我都仲明白d

但係而家你又叫佢送去送去去另一度攞 人地又真係送左喎
咁到底對方有咩問題?

即係你叫左個A餐 老細話冇~你就話咁我要B餐啦
B餐黎左 你食完之後就同老細講 退返錢丫唔該 我要A餐架
你冇俾A餐我 冇完成合約囉 點解仲要我俾錢食B餐 有冇搞錯呀
老細問你 咁你又食左個B餐?
你就話 個餐黎左我緊係食左先架啦 肚餓架嘛 唔係唔係正常人囉 咁呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

yuzu1026 發表於 12-3-9 22:38
最終唔係係的士站拎貨咩? 咁真係要等Henry喎返囉

珍珠宮

好媽媽勳章

yuzu1026 發表於 12-3-9 22:38

無錯呀, 係餐廳你可以拒絕唔食人地比錯你既餐, 但而家佢可以咩?貨係佢既, 唔係集運既, 拎返自己野天公地道, 但你既比喻係, 餐係人地既, 所以唔啱囉
點解真係唔可以將心比己咁諗野? 我係一個, 買兩個唔同色既喼, 人地比錯兩個一樣色既, 我話下佢, 都會照要既人, 因為佢態度好, 肯認錯, 所以無所謂, 但而家集運既態度唔係咁囉, 所以佢咁做出下氣都無可口非囉

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:yuzu1026 發表於 12-3-9 22:38 係呀

最終唔係係的士站拎貨咩? 咁真係要等Henry喎返囉
最終係樓主要求送去朋友度,自己再CALL取回,跟便住波仔稱呼樓主做大媽,樓主就鬧波仔,跟住波仔又鬧返佢,如有錯請指正

水晶宮

好媽媽勳章

引用: Quote:yuzu1026 發表於 12-3-9 22:38 係

如果係我會落的士站拎,最多揹住BB.推架車去拎,好過比多150元,講真,CALL車$150一定係路程好遠囉

男爵府

引用: Quote:yuzu1026 發表於 12-3-9 22:38 係

假設你朋友叫courier 送份件俾你, courier到左你樓下打俾你叫你落樓下攞, 你有事落唔到去, courier又唔肯送上樓, 你又唔接受第二日再送。 於是你要求佢送去第二度。 最後你卻要求人地全數退回費用. 我都接受唔到你

男爵府

假設你朋友叫courier 送份件俾你, courier到左你樓下打俾你叫你落樓下攞, 你有事落唔到去, courier又唔肯送上樓, 你又唔接受第二日再送。 於是你要求佢送去第二度。 最後你卻要求人地全數退回費用. 我都接受唔到你

珍珠宮

好媽媽勳章

kitty0502 發表於 12-3-9 22:49
最終係樓主要求送去朋友度,自己再CALL取回,跟便住波仔稱呼樓主做大媽,樓主就鬧波仔,跟住波仔又鬧返佢, ...
佢講既事件經過係咁:

我上星期係淘寶買左13kg既書櫃. 揀左波仔+彪記寄黎HK住宅(要附加費10元), 不幸既事就咁發生...

21/2: 彪記打黎話要而家送件, 我說不在...司機話佢第二日再約我時間...

21/2: 打比彪記問佢幾時送, 打左4次先接通, 態度奇差, 問乜都話唔知喎! 有車咪送囉! 幾時送? 今個星期啦~你等下! 阿里旺旺問波仔, 佢話係咁架啦~幾千人送件, 得你一個送啊.... (已經好火!) 我仍叫佢同彪記聯絡傾好复我. 我都係想要個時間.我一個人湊仔又要返PG....

一小時後...又問彪記查車情況, 比個時間我大約幾時送, 譚小姐話司機會打比你(下?), 但你自己落樓下攞... 下? 我比哂錢送住宅仲要落樓下??? 佢話佢地公司係咁架喎!

司機終於打黎, 叫我去屋企附近的士站自己攞(仲離譜!!!), 我話唔係啊?! 咁叫送貨啊? 13kg喎??!!!我仲要揹住個

BB

!!!

最終係司機打電話, 叫佢去的士站取貨, 佢跟住係街叫車, 車左去佢朋友度, 跟住稍後再係朋友度取回, 並唔係樓主要求個快递司機車去佢朋友度

henry:我有無理解錯左?

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:kitty0502 發表於 12-3-9 22:49 最終

佢講既事件經過係咁:
我上星期係淘寶買左13kg既書櫃. 揀左波仔+彪記寄黎HK住宅(要附加費10元), 不幸既事就 ...
樓主之後要求送去朋友度,自己再CALL車,如果當日佢有落的士站取,就可以順便搭的士,唔使咁麻煩先收到貨

珍珠宮

好媽媽勳章

kitty0502 發表於 12-3-9 22:55
如果係我會落的士站拎,最多揹住BB.推架車去拎,好過比多150元,講真,CALL車$150一定係路程好遠囉

...
你覺得咁好D, 但我同樓主都覺得, 係原地call街車, 等個司機送去佢朋友公司, 自己唔駛又驚整跌個BB, 又重, 又要推住架車仔, 咁狼狽囉...
我最近捐野比幼稚園, 叫街車, 叫個司機幫手搬野, 會多收一百蚊... 呢一百五十蚊, 我諗唔係單單車費, 仲有, 我諗樓住, 未必會覺得拎得返額外比左既150蚊, 但佢一定係覺得, 比150蚊, 好過自己咁辛苦同狼狽, 唔係既話, 整親BB, 又會有人話佢仲乜百幾蚊都唔比, 為左百幾蚊搞到BB咁危險囉

珍珠宮

好媽媽勳章

happyyee 發表於 12-3-9 22:59
假設你朋友叫courier 送份件俾你, courier到左你樓下打俾你叫你落樓下攞, 你有事落唔到去, courier又唔肯送 ...
其實有無睇清楚樓主既post? quote:

司機終於打黎, 叫我去屋企附近的士站自己攞

唔知我有無睇錯.. 佢幾時有叫快递司機送去佢朋友度?

別墅

Sindy 發表於 12-3-9 22:42
無錯呀, 係餐廳你可以拒絕唔食人地比錯你既餐, 但而家佢可以咩?貨係佢既, 唔係集運既, 拎返自己野天公地道 ...
如果拎返係天公地道 唔比錢又係天公地道?
係咪因為拎貨天公地道 就需要退返所有錢比你?

我覺得樓主冇將心比己咁諗過野囉
佢淨係覺得自己虧左 就要人地賠全部錢

另外我想問清楚 邊度寫明 住宅費=送上門?
住宅費唔係=非公司地址要收o既住宅附加費?

首頁
45678...10

尾頁

跳至