在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問元朗區有無育嬰院架?

大宅

回覆:summertown 的帖子

想請教下,如果baby病了不能回育嬰院,但家裡沒人,你們會怎安排?

侯爵府

引用:Quote:CJ1stbb+發表於+12-10-8+14:04+I+nee

原帖由 jennynini 於 12-10-18 發表
西環有2間架, 你可以排左先~~
Which two?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jennynini+於+12-10-18+發表

原帖由 Aidenlo 於 12-10-21 發表
Which two?
保護兒童會(好似係第三街) n 寶翠園樓下(聖雅各)

別墅

回覆:有無人放BB係育嬰園又無申請津貼

好多育嬰院要排好耐先入到架
我實習睇過兩歲b 係學野架 會差得去邊呀:;pppp:

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我照完orcar就排。。。臨生近預產期同生完即打去追位。

我係雙職父母家庭我地搵得唔多有申請資助,請工人要俾位佢瞓又多個外人又唔放心,除一個月人工,俾agent加雜費,諗埋佢唔做又要機票,家庭開支大了,蝕過讀嬰園

我地一家四口申請唔到,加了奶奶同婆婆入供養父母,再加人工咪加埋公公再唔得即我人工係“正苦”話可俾到全費咪唯有交全費mouth:

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

點解d三姑永遠得個講字!你咁叻,你唔湊!

yfchoy  所以我從來選擇性失聰  發表於 12-11-13 10:37

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係比全費架喎,有一印印,因為無家人做back up阿b發燒隔離果啲日子比姐姐湊,我覺得佢返學好開心呀,老師們好有心機教,幾辛苦搵錢都值得啦

男爵府

回覆:shan0256 的帖子

我諗我同您排同一間呢,我又咁諗,既然大家都係一出世先排得咪仲公平,btw,我都有排石硤尾個間

複式洋房

我想問屯門有冇?姐姐突然辭職,個仔岩岩歲半,係咪應該排唔到? 但我受夠d姐姐啦!寧願辛苦d都唔想再請!!

男爵府

Littlenathan 發表於 12-11-6 00:02
我想問屯門有冇?姐姐突然辭職,個仔岩岩歲半,係咪應該排唔到? 但我受夠d姐姐啦!寧願辛苦d都唔想再請!!

...

屯門只有一間叫"鄰舍輔導會友愛育嬰園",你現在才申請應該排唔到了,因它很full的

大宅

我囡囡一個月就返啦,唔驚架,佢都唔知咩事架。到時認人就會認埋老師了。

[url=http://www.friso.com.hk/index.jsp][img]http://friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=MIKE&mn=AMY&y=2011&m=11&d=7&bg=bg3&mk=pragnancy2.png[/img][/url]

大宅

回覆 ppsfung 的帖子

“每月學費四千幾都係我地全數比出來”------大把人甘做!申請津貼的畢竟是少數。

育嬰園的主題BK討論已經很多了,你搜索來讀下。
坦率講,樓主家人的觀點好多都是偏見,其實誰對誰錯都唔緊要,重要是BB得到好的照顧、開心長大。

ps. 我是嬰院B媽咪,不過我囡囡已經K1,嬰院的經歷為她的成長加分。

大宅

yfchoy 發表於 12-10-11 16:08
跟據我所聽所看的,入得育嬰園小朋友的家長很少攞綜援。試想想點樣拿得綜援,要低收入。既然拿得綜援冇事幹 ...
thanks for your sharing! 我就放完產假,印印唔多掂! 依兩日響BK看關於育嬰園的FORUM,發覺之前自己係誤解,以為好似N年前的托兒所。加上大囝好懶,明明識畢飯都要我/婆婆/工人餵,就快3歲喇。。又無全日班讀,現在讀緊半日班,真想他會自理,但小朋友睇人蝦,難教。。。。

其他唔講。。。。例如餵奶餵一個鐘(如開TV,無開就發呆)!唔知BB幾點食奶(
已經放左本簿寫住上一餐奶時間),下下要人提住。仲想凌晨俾個B
佢湊。。。我不是鐵人,但真不敢推張BB床俾佢睇過夜,佢唔識湊
又爛瞓!我要諗多幾個變通方案自救!

yfchoy  要適應有啲人講嘢係唔負責任o架(因為唔係佢既小朋友)!  發表於 12-11-13 10:39
yfchoy  不用客氣,有時聽取他人意見唔係唔好,不過要選擇性聽從。  發表於 12-11-13 10:38

大宅

今日打去屋企附近育嬰園問,大約等半年喎。。。到時BB 8個月大,希望未係太認人啦。。。。。到時都唔知乜世界,可能工人炒我或我炒左佢

大宅

ncls 發表於 12-11-12 22:36
今日打去屋企附近育嬰園問,大約等半年喎。。。到時BB 8個月大,希望未係太認人啦。。。。。到時都唔知乜世 ...
現在的育嬰園真喺好搶手,8個月大都會認人,但始終會適應的。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 angelyip0507 的帖子

3個月開始返, bb會唔會多病痛??

大宅

頭先填FORM,如剔需要廷展服務就要DOWNLOAD和交“廷展服務申請紀錄”和“廷展服務申謝表”。但在WEBSITE 找不到呢,有無JM幫忙告知? THANKS

大宅

???

首頁

尾頁

跳至