烹飪搵食

跳至

首頁
45678...49

尾頁

複式洋房

回覆 hongking 的帖子

同埋 水溫 要幾多度? 我見 p仔 建議 5c 冷水...

另外 太平洋 那部 是 把料堆成山 沿周圍 再加水...

複式洋房

hongking 發表於 12-9-12 14:01
回覆 tammy2008 的帖子

tammy, 我剛才正正都有問這問題, 佢話佢昨天在公司試四機, 公司應該有開泠氣的,之 ...

對呀... 如在沒冷氣地方 應怎樣做? 用冰水?

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-12 14:11
對呀... 如在沒冷氣地方 應怎樣做? 用冰水?
如果佢發酵溫度定咗成 45-50度咁高...開頭用冰水都無咩用....
用冰水只係防止搓粉時磨打過熱....
去到最2發酵時段 (搓好成個鐘 ) , 磨打都一早凍番晒....

7日內可唔可以換呀.....不如換番其他同等價錢既野.....

否則就要鑊鑊去到發酵都關機....用餘溫發酵...見到佢發好後自己按 "烤焗" 去焗...
一次半次咁攪就ok 啫....鑊鑊都係咁就真係鑊鑊金....

嗰個人口講話正過街賣啫...佢話囉....無圖無真相.....

3思呀各位...大家買咗部新機, 其實我唔應該咁講, 好 hurt 人又幫唔到忙....

check 發酵溫度要用紅外線槍射吓個麵團 ( 近桶底位置 ) 同埋內桶內側 ~ 唔係射發熱線喎...講明先...

大宅

依家唯有等佢拍了片再試試看啦, 我剛才聽佢語氣應該是想幫我地解決問題的,如果真係唔得的話,我地再諗應該點做.
不過,我對於敢高温的發酵問題,應該係沒法解決到的.

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 15:02
依家唯有等佢拍了片再試試看啦, 我剛才聽佢語氣應該是想幫我地解決問題的,如果真係唔得的話,我地再諗應該點 ...
妳話 check 到有成 47-50度...係咪 check 個 麵團 / 內桶..

定係check咗機內 air 既溫度呢.....

如果麵團真係有成 50度....真係...too bad

大宅

我係check機內的温度50度, 麵團有45度

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 15:22
我係check機內的温度50度, 麵團有45度
如果焗前15分鐘升到 45度都ok...

如果一開始發酵就咁高....咁就真係唔掂....

子爵府

didicat977 發表於 12-9-12 13:59
回覆 hongking 的帖子

LLK, 我見 Ms Wong 有手電... 哈哈~

跟百變面包機
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

大宅

好多謝您tammy的解答, 今天回去要再測試一下, 桶底內外的温度.希望唔令我朋友失望啦!

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 16:15

好多謝您tammy的解答, 今天回去要再測試一下, 桶底內外的温度.希望唔令我朋友失望 ...
咁妳咪又要整舊包出來 .... ?

送俾朋友..定幫朋友買架....why 要妳負責攪掂晒先送俾佢....

大宅

因為我朋友想買麵包機,正好我見網上做團購,話韓國JNC,就以為是韓國機,就同朋友講啦,
點知佢真係買了返來, 要我幫佢試機, 所以自己衰多口,而家好唔意思.故想攪掂著教佢整.
這樣就唔會內疚啦.

水晶宮

hongking 發表於 12-9-12 16:29

因為我朋友想買麵包機,正好我見網上做團購,話韓國JNC,就以為是韓國機,就同朋友講啦 ...
慘呀~~~

打去嗰時順便講埋....明明係大陸做...咩韓國機呀 ~~ 而家我俾你地誤導晒呀, 點計數呀...

大宅

都怪自己唔了解清楚就同人講, 總之都係自己衰啦!

複式洋房

tammy2008 發表於 12-9-12 14:55
如果佢發酵溫度定咗成 45-50度咁高...開頭用冰水都無咩用....
用冰水只係防止搓粉時磨打過熱....
去到最2發 ...

TAMMY, thanks for your advice! 我都有唸過換...

Hongking, LLK, EMILY & Others: 你地是否團購買? 不知可否7日內係百家匯換, 或是直接問 JNC MS WONG?

子爵府

didicat977 發表於 12-9-12 17:29
TAMMY, thanks for your advice! 我都有唸過換...

Hongking, LLK, EMILY & Others: 你地是否團購買? 不知 ...

是團購買, 也想了幾天, 結果買了

我沒想過退貨, 因為我都算用到

不如直接搵百家匯, 曾說過七天內有問題可換, 要帶收據
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

複式洋房

回覆 LLK 的帖子

不過換番同一部機好似沒用...

因焗唔到包既效果... 你今晚會再試她的方法嗎?

複式洋房

Tammy, 那隻牌 高粉 酵母 (Hovis ok or not? I bought “Dove” quick yeast from city super) ?

Thanks!

水晶宮

didicat977 發表於 12-9-12 18:03

Tammy, 那隻牌 既 高粉 同 酵母 (Hovis ok or not? I bought “Dove” quick yeast ...

子爵府

回覆:didicat977 的帖子

今晚有突發事,做唔到,聽曰啦•••聽曰一定整,因為食埋聽朝就無包包存貨,係喇,今早早餐影了相,宜家先post出來,西多

侯爵府

好媽媽勳章

唔到冇上黎幾日個POST已去到咁多頁, 大家都俾部機搞到好沮喪
SORRY好多媽嗎都PM左我, 稍後再覆

我第一、二次整包時都係好硬皮兼裏面似鬆糕, 非常扁架
後來我知道第一次係因為我落得太多水, D粉根本係一PAT漿糊咁
第二次我就應該係因為用左D死左的YEAST而發唔起

我自己用O既水都係室溫水, 其實個包發唔起, 除左係我第一、二次衰左o既原因(多水 & 死yeast) 外, 係咪因為d yeast太早掂到水? 其實我都有擔心d鹽落到水既變咸水, 一掂個麵團就會令d yeast唔work... 所以我一定要將鹽放角落, 或者將佢放在最後步驟會否有幫助? 在麵包桶內先留一角, 放晒麵粉堆及母埋在麵粉山堆後, 先再將一茶匙鹽放回那個麵包桶內預留的角落會否好d的?

如果整我個麵粉比例都有問題出現, 或者再減少d 水? 因為加左雞蛋實即係加左水, 可以再用少d水... 有一次我都發覺個麵團較濕, 都即時在搓麵期間洒番d粉
另外各位用的酵母又有否封好放在雪櫃待第二次用?

其實我見本說明書有講d失敗原因, 大家參考下會否就係自己個情況?

附上我其中一次成功焗到O既麵包供各位參考... 是最基本的白麵包... 大家焗到的係咪咁高身? 或者我覺得係成功, 其實呢個樣都未算成功? 只不過係我當局者迷? 大家再傾下...

(其實呢個包個底都有D扁, 但我再之後整個一機就非常靚, 不過我冇次次影低相留念)

首頁
45678...49

尾頁

跳至