自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

回覆:讀唔讀護士好?

讀,頭幾年捱下,之後轉工,護士大把出路。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我原本都有興趣報,比朋友打沉左,第一樣包糖我已經接受唔到,插晒喉走既,要清走晒d儀器,用消毒棉球塞晒所有窿,包好送去太平間,7月14返夜更,聽見已經夠驚

大宅

我覺得講愛心真係得啖笑,我曾經都喺醫院環境工作過,有几多真係有愛心?日日都上演金技慾葉,工作壓力真係超大,係要日防夜防,自己有無中暗箭,被人跣。
個別例子,唔排除其他好嘅,睇你好唔好彩。
階級觀念超強,早你一日入去都係師兄師姐要奉承。
找伴侶就一半半,有好多男人都鐘情護士,某程度上都係一啲虛榮心態,如果諗醫生就微啲,通常醫生同醫生多。亦有部份護士單身
我個人覺得可試讀咗先,睇下正式做時啱唔啱再決定,真係唔啱都叫見識過,同多一個專業資格喺手,講真宜家智識型社會,你唔讀護士都要讀其他。不過,護士每年都要keep住讀短course,儲分續牌。
你想過平凡生活可讀完做下,有經驗再轉做診所RN

大宅

我覺得你真係有興趣先好讀, 如果唔係都幾辛苦, 出到黎更加唔係人人受到住, 不過其實讀完出黎除左護士仲有其他可以做唔一定做醫院, 好似去老人院果D做都得, 不過人工就唔知幾多喇

子爵府

禁止訪問

回覆:ya114 的帖子

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實就咁的,你要考慮幾樣嘢

1. 錢,你家等唔等你開飯,你有無生活費,學費。讀緊U 果D就話好易找D 師弟妹補習賺生活費,你有無錢?!

另外你損失的不單是你三年的人工,仲有你的時間,廿幾歲人是在工作前途上打拼。
你讀完HIGH DIP 之後又要讀DEGREE,你如果讀完出來唔想做,真係出事了。

2. 私家醫院, 兩個都係FRESH GARD ,一個廿到尾,做過幾年嘢,HA HIGH DIP GARD ,另一個廿頭,U GARD 。講真你會請邊個? 雖然係等人用,但除了X國醫院(成行私院最低人工果間,多公立一千幾人工)之外,其他私院係有要求,唔係個個請(點解我知,係因為我做呢行)。

你又唔係POLY 在養和讀MASTER 果班,所以真係唔好諗出來好易找私家醫院工。

3. HEART,D PATIENT 唔係同你玩,有D老人家仲慘過BB,佢地唔舒服唔識哭叫你來望佢,佢地又唔識轉身,又唔識食嘢,靠哂你,你有時一個湊十幾個,廁所又無得去。你接不接受到無飯食,無廁所去,水都無滴,就咁8個鐘。定係你想自己有得食飯,有得去廁所,就唔理D病人的情況?有時候真係太多嘢做,你唔用D自己食飯時間根本做唔完

有時仲要OT,唔好諗住HAND OVER 俾人就算,人地憎死你,你做完先好走。
我試過臨收工有個病人PK 後立即 無心跳,我係CASE NURSE,搓完人,整好D文件,要交仲要送埋個病人去ICU,成12點幾AM先走(平時放11點PM),仲要無車搭。

4. D 屋企人又好煩,煩係佢地會將所有責任推俾你,點你做嘢,無理要求你話唔DO ,又會話要投訴你,你煩份報告都有排煩。
有D病人同你玩嘢,自稱自己有精神病,你駡佢,佢就趁你唔為意打你,你找精神科醫生,醫生又話佢唔算嚴重唔可以入青山,你報警,警方又話佢係有精神病的病人,只可以警戒佢。呢D人你唔可以REJECT佢入院,你有無呢份耐性面對呢個環境

如果你諗住讀完返9-5 做CLINIC ,一來其實係好多人爭住做,同埋人工以後都係2萬幾,如果係咁,你又何必咁辛苦。根本唔值

禁止訪問

引用:今年廿多歲,做開文職,+無心插柳報左醫院管

禁止訪問

引用:+本帖最後由+ya114+於+13-8-29+20:28+編輯+

子爵府

ya114 發表於 13-8-29 13:38
今年廿多歲,做開文職, 無心插柳報左醫院管理局的護士課程, 居然收左... 讀3年就是註冊護士, 出到來人工都 ...
勸你唔好讀。
1)你根本就唔係有心做護士,你只係貪人工高。
2)護士好辛苦,你冇心做,唔會捱到。
3)其實人工又唔係真係好高,只係2萬頭,但你計返又要返shift,又要係醫院過夜等等,人工真係唔高。

大宅

睇下做邊間醫院,咩ward 啦,OPD就最好

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:對+街上+老弱傷殘+是否樂於相助?eg.讓座,

原帖由 yk8ky 於 13-08-29 發表
對 街上 老弱傷殘 是否樂於相助?
eg.讓座,開門

大宅

引用:我覺得講愛心真係得啖笑,我曾經都喺醫院環

原帖由 hugaboo 於 13-08-30 發表
我覺得講愛心真係得啖笑,我曾經都喺醫院環境工作過,有几多真係有愛心?日日都上演金技慾葉,工作壓力真係 ...
agree
啲未結婚嘅senior最煩最賤,興趣?有冇對打包,屎尿痰有興趣架!

子爵府

ya114 發表於 13-8-29 20:10
有人話, 有好多工比護士人工高... 其實有咩工會係呢? 因為我又冇咩技能喎. 都唔知道邊一份工會真是好過護士 ...
其實護士係睇落去人工高,但要返shift,個人好易殘
又要企成日,好易靜脈曲張

你唔好睇野咁短視,唔好咩都睇$
可以做多幾年文員都可以有護士既人工啦

伯爵府

冇男友又想嫁就咪啦 有$都冇用

大宅

BK Milk勳章

俾我會讀,做護士真係可以幫到人,自己又有返啲技能,點解唔讀?!尤其是醫院嗰啲姑娘,近排我生完住咗院幾日,我真係覺得佢哋好幫到我,仲好過啲醫生

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

支持你嘗試

禁止訪問

男爵府

我十八歲個年考慮左好耐之後諗住讀 已經儲定哂錢 男友都話會養我 但上天係個時候比左個小天使我 所以我儲落既錢都要用尼養b 所以如果你對呢行真係有興趣就要把握機會

男爵府

諗清楚先讀,因為要面對既嘢唔係入醫院個陣,見到既咁簡單,要好有耐性,好脾氣先得!

首頁
45678...10

尾頁

跳至