跳至

首頁

尾頁

大宅

毛媽,

唔好意思我喺0807媽咪,有睇過你出既書,講得你好叻,因為我唔識煮嘢但都會儘力整俾囡囡食~

我想問我囡囡17個月大可唔可以食粟米片(咩牌子?)
你果時有冇俾毛毛食魚油丸(咩牌子?)
乳酪邊隻好?
佢唔鍾意食新嘢,蒸水蛋佢bu出嚟點解究?
我上次燉蘋果,唔知點解超級酸我落左少少蜜糖,阿囡都話好酸,陰功,二次都喺咁點解既

唔好意思阻住0601同埋好多問題,你可以pm我架!

男爵府

1) 粟米片可以吃,牌子不大問題,原味就好。
2) eye q baby
3) 已17個月了,任何乳酪也可了,最好不太甜就好。
4) 我小女也不吃蛋的,大大下就會改變,不用強求。
5) 24個月以下不應吃蜜糖,我本書好似有講嫁。
6) 蜜糖/水果加熱是會變酸的。

原帖由 菲比B 於 10-1-5 16:20 發表
毛媽,

唔好意思我喺0807媽咪,有睇過你出既書,講得你好叻,因為我唔識煮嘢但都會儘力整俾囡囡食~

我想問我囡囡17個月大可唔可以食粟米片(咩牌子?)
你果時有冇俾毛毛食魚油丸(咩牌子?)
乳酪邊隻好?
佢唔鍾意食新嘢,蒸 ...

大宅

毛媽,

想問十八個月飲唔飲得花膠湯架,因為婆婆成日煲都唔知俾唔俾好?

另外雞湯喺咪都唔好飲?
奇異果食得未丫?

唔該晒!

別墅

毛媽你好,我有D問題好難處理,想你比D意見.
我細囡13個月大,但都仲係咩都唔原食,奶唔原飲,佢D飲食時間如下:
8:00am左右--------奶(5安-7安不等)
11:00am-----------粥仔(有肉,有菜,有時食半碗仔,有時一碗"大人碗")
15:30pm-----------同上一樣(但款式不同)
19:30--------------跟我們一齊食(5份1碗飯,通常都係食魚,及未必肯食)
10:00pm----------奶(5安-8安不等)
(1)我想問吓佢餐與餐之間,時間係咪太短呢?
(2)只食粥仔夠營養嗎?(我試過煲飯仔,但佢唔肯食)
(3)飲完奶,要過幾耐先會肚餓呢?

唔該毛媽

男爵府

三樣都得呀。

原帖由 菲比B 於 10-1-26 09:08 發表
毛媽,

想問十八個月飲唔飲得花膠湯架,因為婆婆成日煲都唔知俾唔俾好?

另外雞湯喺咪都唔好飲?
奇異果食得未丫?

唔該晒!

男爵府

moonchourp

原來漏了答你,唔好意思。

十三個月還很小,吃粥也可,不一定心急全轉飯,當然可以的話便開始轉爛飯啦。

你的小朋友keep住一日五餐,間住有飯有奶已很好,不用擔心呀。

個個小朋友的胃口不同,不容易說飲完奶幾時才肚餓。 我家妹妹胃口好,無時無刻也肚餓,我也說她不正常的。 你看,媽媽眼中的孩子總是問題多多的。

原帖由 moonchourp 於 10-1-28 01:38 發表
毛媽你好,我有D問題好難處理,想你比D意見.
我細囡13個月大,但都仲係咩都唔原食,奶唔原飲,佢D飲食時間如下:
8:00am左右--------奶(5安-7安不等)
11:00am-----------粥仔(有肉,有菜,有時食半碗仔,有時一碗"大人碗")
15 ...

別墅

唔該晒毛媽!

原帖由 mrsmcdull 於 10-2-7 22:05 發表
moonchourp

原來漏了答你,唔好意思。

十三個月還很小,吃粥也可,不一定心急全轉飯,當然可以的話便開始轉爛飯啦。

你的小朋友keep住一日五餐,間住有飯有奶已很好,不用擔心呀。

個個小朋友的胃口不同,不容易說飲完奶幾時才 ...

大宅

毛媽, 有野要請教 :

我月尾要做過小手術, 係子宮息肉切除手術, 醫生話即係刮宮 (要全身麻醉), 朋友話做完呢個手術都要補下身, 請問可以煲 d 乜野食呢 ? 唔該晒 !

男爵府

我真係唔係好識,如果我臨急睇書話你知,不如都係勸你看中醫調理一下較好。

原帖由 Agnetako 於 10-3-15 23:19 發表
毛媽, 有野要請教 :

我月尾要做過小手術, 係子宮息肉切除手術, 醫生話即係刮宮 (要全身麻醉), 朋友話做完呢個手術都要補下身, 請問可以煲 d 乜野食呢 ? 唔該晒 ! ...

別墅

毛媽:

想問小朋友4歲半,有濕疹,應該點好?有無特別的湯水或食譜可減輕病情?

首頁

尾頁

跳至