婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我都經歷過樓主類似既問題。
同個一個EX拍左6 7年拖, 佢大我10年, 由拍拖到散我一次都未見過佢屋企人或者佢啲朋友, 我話想見下佢好多藉口, 啲藉口聽完都幾O晒咀. 個時都有朋友同事同我講佢有問題可能佢結左婚有其他女人. 但個時自己仲係細唔會諗咁多, 人大左個腦開始有D開竅覺得自已浪費左6 7既青春係個不知明男人身上咁, 最後拖拖拉拉又知道無HAPPY ENDING咁就好自然地散Q埋..

大宅

回覆:未見家長已覺得條路很難行

同我經歷有d似,不過角色調轉

我同我老公拍左四年拖我都唔想帶佢返屋企見家長,因為我了解我媽咪性格,乜都挑剔,我唔想當時嘅男朋友比佢嫌三嫌四,寧願唔比佢知。但有一次唔小心比媽咪偷睇到d相,見到就話我男朋友個相唔好,好醜樣,唔正經,一定要我地分手。我之後更加唔想帶我男朋友去見佢,驚媽咪會比說話佢聽。

中間我都有壓力,因為男朋友係咁問點解唔見家長,覺得我對佢唔認真。反而我覺得我好了解自己媽咪性格,想係過程中慢慢講好說話,再先斬後奏,結婚前一年先見,禮金又比多少少,唔比機會佢反對。結果成個策略好成功,依家結左婚,我老公得閒返下去食飯,比下家用,我媽咪不知幾鐘意佢。

大宅

引用:簡單咁講,呢個唔喺真正的理由,你要look+fo

原帖由 forgive?forget? 於 14-07-07 發表
簡單咁講,呢個唔喺真正的理由,你要look for the story behind.
Big 4 都有壞人㗎

男爵府

引用:Quote:原帖由 gina_JR 於 14-07-07 發表傻

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
我都問過我男友同一個問題, 如果靚淨貪錢咁点?佢話屋企人寧願咁傾家蕩產去滿足個靓

...
佢屋企人個個都好靚?整容既都要?

男爵府

過來人心聲
我同老公拍拖初期,佢屋企兩件第一次見到我都嫌我呢樣果樣,話我肥就會多病,我搵錢多過老公既,但佢地唔會理架,總之覺得你襯唔起佢個仔

之後兩老同老公嘈,一哭二鬧三上吊咩都出齊,要我地分手,好在老公明事理,搬左出去唔理佢地

後來兩老都心軟,因為心急個仔結婚,就比我地結,抗爭勝利

我老公唔係有錢,但企得硬,佢話因為我有做好本份,睇得出大家既決心,總之你男人睇到你有幾好就得架啦

希望你地可以抗爭成功,修成正果,加油呀

珍珠宮

其實似喺男仔有問題多啲!

禁止訪問

公爵府

我覺得你男朋友有問題, 搵藉口來唔俾你見家長, 因為你樣貌普通, 佢就話父母要靚女, 可能到搵到個靚女, 佢就會話要有錢或者有學歷, 總之就係佢唔想俾你見家長, 因為佢仲未認定你係女朋友!

jesuslovesyou    發表於 15-3-27 12:22

複式洋房

回覆:Miulo 的帖子

多謝各位的回覆,現在我和男友的媽媽相處很好

大宅

我以前同我老公拍拖我奶奶都覺得佢個仔係全世界最好,乜都第一,到依傢都係。我老公之前有個ex(中六)個陣,帶返屋企比佢亞媽見,佢亞媽即刻叫個仔同個女仔分手,原因係個女仔醜。咁個陣我老公又唔識D乜就同個女仔分手話亞媽唔鍾意佢⋯⋯咁到我同老公拍拖個陣,冇話我醜不過話我黑⋯⋯咁我係外國讀書,唔多唔少都會有D健康膚色掛?又話我做乜剪短髪..話女仔要長髪先好。有次佢係我同我老公拍拍下拖個時喊住咁叫我個仔回家。有次個仔已經講明不回家吃飯都可以不停打黎叫個仔回家吃飯...總之如果老公同我一齊,我奶奶十分唔順咁。我同老公講佢又話我針對佢亞媽。如事這我地拍拖七年要結婚,我奶奶竟然同個仔話:你真係肯定娶呢個女仔喇?一世咖喇!你可以有更好選擇咖......最後我地結左婚。佢冇辨法只有接受。所以最緊要你同你男友係真心,同一諗法..什麼都不用怕
http://c1img.cyworld.co.kr/img/myAvatar/2011/myAvatar_17004744_1.gif

複式洋房

其實咩叫做\"好靚嘅女仔\"? 呢d野好各花入各眼架喎!咁佢呀媽係米好靚?趙雅芝咁?鍾楚紅?羅霖?佢老豆有冇嫌佢呀媽唔夠靚?

佢呀爸呀媽鐘意靚咪自己搵返個/生多個,你男友覺得你靚咪ok 囉!佢可以好大聲咁同佢父母講,\"我覺得呢個女仔係我見過最靚嘅\"

根本靚同唔靚係冇準則嘅

大宅

回覆:cassie211104 的帖子

恭喜樓主!有無故事講俾大家知?

子爵府

引用:多謝各位的回覆,現在我和男友的媽媽相處很

原帖由 cassie211104 於 15-03-27 發表
咁多jm 關心你,講d詳情來聽下
轉捩點係咩? 你男朋友係咪講緊真話?

大宅

如果日後男方父母敢嫌你不夠靚,你就話父母都想你嫁個住私樓的。

jesuslovesyou    發表於 15-3-27 12:23

男爵府

育兒性格勳章

cassie211104 發表於 15-3-27 02:23

忍唔住回添, 因為都有類似經歷

最緊要你話依家同佢媽媽相處很好, 咁就得喇..

我以前都試過被男方阿媽嫌"樣唔靚", 仲要個男親口笑笑口同我講
仲話我著得"低裝" (CHEAP), 大佬呀當時仲細未正式做嘢, 都係旺角場買的衫, 想點?
佢地又係成家以為自己好巴閉咁架 (住居屋ja), 我亦只食過一次飯, 已經FEEL 到"佢媽阿唔係好相遇既人", 總之就見到面佢媽都會背後"miu" 我嗰隻....

後來, 散咗喇 (因為一籃子原因), 係唔開心過。但諗落男方應該有性格障礙, 佢成家都有問題...
我執番身彩呀~

依家再拍拖, 男友及男友家人非常好, 難得男友媽媽好錫我 (係有時煩少少), 我都唔算標準靚女架, 但男友唔嫌咪得囉

所以, 真係唔啱既, 咪算囉。最緊要係男友真心鍾意你, 但若諗住結婚, 真係要搵個同佢父母相處到的先嫁呀。但好多時呢, 老人家講吓ga ja, 阿仔鍾意既, 個女仔又正正常常 (你仲要big 4做), 一般老人家收貨架喇

(若真係要講, 你男友住公屋ja wo 憑乜開咁奇怪要求? 女家都未嫌你男友啦)

反而依家情況睇, 你男友有少少"愚孝"/懦弱跡象.....
連呢d 無理要求都唔敢挑戰父母的話...
你真係諗清楚...

如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

大宅

Excuse,父母驚個女仔太靚騙錢多過驚佢唔夠靚……可能带過其他人,或正式女朋友。所以你不方便去?

複式洋房

引用:恭喜樓主!有無故事講俾大家知? +

原帖由 abigailhk 於 15-03-27 發表
恭喜樓主!有無故事講俾大家知?
上年年中見左佢屋企人,全家人都好nice 同正常,最唔正常應該係我男友。之後,大時大節佢媽媽都會叫我上去食飯

大宅

回覆:cassie211104 的帖子

哈?!所以當初距講你唔夠靚女,究竟係咩事

子爵府

引用:Quote:原帖由 abigailhk 於 15-03-27 發表

原帖由 cassie211104 於 15-03-27 發表
上年年中見左佢屋企人,全家人都好nice 同正常,最唔正常應該係我男友。之後,大時大節佢媽媽都會叫我上去 ...
咁嫌你唔靚係邊個嘅concern? 既然咁大concern點解而家未來奶奶忽然無concern?

如果其實唔係咁大concern 你男朋友做咩咁講? 有咩目的?

我會打欄沙盆問到篤

大宅

引用:Quote:原帖由 abigailhk 於 15-03-27 發表

上年年中見左佢屋企人,全家人都好nice 同正常,最唔正常應該係我男友。之後,大時大節佢媽媽都會叫我上去 ...
Happy ending

首頁

尾頁

跳至