自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:日本 vs 幅射

我唔會去

公爵府

如果有疑問,去得唔安樂,就梗係唔去好過去啦!
日本係一個好地方,攪成咁真係有點可惜,但世界咁大,重有好多選擇吧!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 14-08-29 發表我

原帖由 EVA222 於 14-08-30 發表
以前日本米唔出口,近年多了好多,數字屋見到,83蚊二公斤,福島同登米市,唔知相差幾遠。
青森離褔島夠遠啦! 啲高幅射既核廢料咪又係運到果邊露天擺放。 雖則人總有一死, 但生 cancer好痛苦, 我唔敢博

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

世界大同, 怕得幾多. 總之時辰到未同呢個世界Say goodbye. 人人都會架啦.

子爵府

引用:有個日本嘅政府朋友叫我地唔好去東京

原帖由 ant3210 於 14-08-29 發表
有個日本嘅政府朋友叫我地唔好去東京
越吹越跨,叫佢快回火星吧

珍珠宮

所以暫時不去日本,不用日貨,不吃日產

伯爵府

引用:Quote:原帖由+007~sa+於+14-08-29+發表切爾

原帖由 木土土 於 14-08-30 發表
切爾落貝爾係烏克蘭一個city,無人去係出事既city而唔係整個烏克蘭或附近俄羅斯國家!而家d人去日本旅行都 ...
我成個屋企background都係個邊既人
白俄羅斯 烏克蘭 立陶苑 etc 係1991-1992先獨立唔屬俄羅斯
現今多名俄羅斯國家隊運動員家庭都係因為福射由白俄羅斯移民入籍去俄羅斯

男爵府

引用:驚就唔好去,要去就唔好驚

原帖由 ozduckie 於 14-08-29 發表
驚就唔好去,要去就唔好驚

男爵府

去左幾次,不過都係九州,沖繩果邊。十一月會去關西,但唔會考慮東京了。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:如果有疑問,去得唔安樂,就梗係唔去好過去

原帖由 piv 於 14-08-30 發表
如果有疑問,去得唔安樂,就梗係唔去好過去啦!
日本係一個好地方,攪成咁真係有點可惜,但世界咁大,重有 ...

日本好正,無得去真係好可惜

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

susi1024169 續上 比你知真相? 發表於 半小時前
susi1024169 日本政府會比你知真相

看到貼過來..關我咩事...只會點評人講..

公爵府

引用:我師奶仔唔識野,點解有人話幅射好危險唔好

原帖由 bananaGi 於 14-08-29 發表
我師奶仔唔識野,點解有人話幅射好危險唔好去日本!有人又扶老攜幼去旅行!
每個人未被幅射禍害,人人都可以講句“驚”又得,話“吾驚”又得。

其實幾勇敢的人都怕“後侮”,
關於死忙的“後侮”係好可怕,因為冇得返轉頭

http://youtu.be/aHyTZLYlwWE

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

畀面勳章

仲有可能生小朋友既就唔好去
冇可能生既但又勁想去就去
去到盡可能唔食海鮮
(純個人意見)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+bananaGi+於+14-08-29+發表我

原帖由 WWT1234 於 14-08-30 發表
每個人未被幅射禍害,人人都可以講句“驚”又得,話“吾驚”又得。

其實幾勇敢的人都怕“後侮”,
其實好多人好無知,會認為都無人死,新聞無講,唔會即死 而覺得擔心係多餘,我問更是白癡!

大宅

機票再平都要諗諗 只好等18 年後 個仔大左 我同c6 兩個人去

大宅

引用:我師奶仔唔識野,點解有人話幅射好危險唔好

原帖由 bananaGi 於 14-08-29 發表
我師奶仔唔識野,點解有人話幅射好危險唔好去日本!有人又扶老攜幼去旅行!
日本有30幾萬平方公里大,而香港就只有 around 1千平方公里大…………我認為只要離開 福島夠遠便ok, 看看地圖吧,我覺得九州,如鹿兒島,冲繩都夠遠離那處,應該好安全,估計佢地的距離都有二百幾個香港吧!!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 14-08-29 發表我

原帖由 EVA222 於 14-08-30 發表
以前日本米唔出口,近年多了好多,數字屋見到,83蚊二公斤,福島同登米市,唔知相差幾遠。
有可能日本人都不吃自己本地食品,內銷唔好咪大量平價外銷law.

子爵府

引用:Quote:原帖由 bananaGi 於 14-08-29 發表我

原帖由 Magan28 於 14-08-30 發表
日本有30幾萬平方公里大,而香港就只有 around 1千平方公里大…………我認為只要離開 福島夠遠便ok, 看看地 ...
無錯,最慘大部份人唔識睇地圖,又上網亂吹,散播謠言

大宅

引用:Quote:原帖由 Magan28 於 14-08-30 發表日

原帖由 mara 於 14-08-31 發表
無錯,最慘大部份人唔識睇地圖,又上網亂吹,散播謠言
事實上,如果連冲繩都驚,咁就連台灣呀,韓國也不應該去,看看地圖就知……

子爵府

引用:Quote:原帖由 mara 於 14-08-31 發表無錯,

原帖由 Magan28 於 14-08-31 發表
事實上,如果連冲繩都驚,咁就連台灣呀,韓國也不應該去,看看地圖就知……

...
無錯,如他們所說的全日本有事,其他鄰近國家一定唔會幸免。

首頁

尾頁

跳至