自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

回覆:仔囡有堂哥/堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

我個邊要跟族譜,所以我冇咩所謂⋯⋯

反而c6個邊唔駛跟,但6299有比意見

其實結婚生仔係2個家庭嘅事,大家有商有量,無謂唔高興

伯爵府

我無跟呀,2個女名有同音異字,c6阿哥後來生個女,咁啱佢2公婆喜歡我細女名其中一字所以用,3個堂姐妹全部有一個同音字。亦好巧合,3個堂姐妹名英文簡寫全部都一樣,eg A A Chan

大宅

畀面勳章

四大長老一開始無提過, 我亦都無諗過要跟邊個或者搵人改。
後來99問我地, 我地咪話改左...我同我老公一人一隻字....
除非一開始已經有人出聲, 如果唔係我唔會屈服架..

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

我大囡都無諗住跟堂家姐, 自己搵cf改, 噤啱又有個同音(唔同寫法), 噤就改咗呢個同音名了, 到細囡出世, 最尾個字同大囡一樣, 改中間字

男爵府

一早就不應該問,不怪得人。

子爵府

回覆:仔囡有堂哥-堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

自己攞嚟,冇得怨人啦!

大宅

回覆:仔囡有堂哥-堂家姊,改名時會跟住佢地名改嗎?

我個仔未出世丫,,大伯已經話到時要拎仔仔時辰八字去比人改拉! 我完全五想,但c6就話由佢,比人改好。

子爵府

....

首頁

尾頁

跳至