自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
yes
中環subway無請識廣東話既員工
荃灣果間都係外藉員工
但大部份都識廣東話
係地域性

大宅

引用:Quote:原帖由+zakumama+於+15-01-29+發表但

原帖由 啫喱黃 於 15-01-29 發表
其實普通話一直都好國際,一向有唐人街既地方就有普通話,唔係只係中國用,仲有宜家好多外國人都講得一囗流 ...
芝加哥同紐約都以廣東話為主的。

珍珠宮

引用:如果今日樓主在美心遇到一位不懂中文的侍應

原帖由 oooasis 於 15-01-29 發表
如果今日樓主在美心遇到一位不懂中文的侍應,會否有同樣憤怒呢?(反而大部分港人會暗自下決心學好英文吧) ...
Agree
香港被喻為投訴之都,真係實至名歸。

大宅

如果在disneyland美心遇到—個講英文/泰文/日文...唔識廣東話嘅侍應,仲要連續兩個,我不能以母語成功點菜,我會有同樣失望同覺得荒謬之感!

完全唔明冇憤怒,冇投訴點解係都係比人覺得憤怒同投訴,真令人費解!

大宅

回覆 Angelafyfy 的帖子

同意!

不過唔鐘意,可用腳投票!我都好耐無去迪士尼!變到咁,無眼睇!

懷念初開—、兩年的美好日子!

大宅

引用:其實我去食一些正宗韓國菜侍應都係講韓文,

原帖由 charlieXD 於 15-01-29 發表
其實我去食一些正宗韓國菜

侍應都係講韓文,唔識中文
唔知我甘諗有無種族歧視,韓國菜請韓國人做侍應,令人覺得地道0的,但迪士尼中菜其實都係廣東菜掛,佢地請普通話人目的應該唔係令客人置身當地享用菜色wor,只係方便for內地客。
調轉講,如果係四川菜,客家菜o個o的,請0個個地方既侍應都尚可。

大宅

引用:Quote:原帖由+charlieXD+於+15-01-29+發表

原帖由 pigletbear 於 15-01-29 發表
唔知我甘諗有無種族歧視,韓國菜請韓國人做侍應,令人覺得地道0的,但迪士尼中菜其實都係廣東菜掛,佢地請 ...
佢地請位普通話專人服侍大帝,無問題,但不可以令本地人客受輕視。

正如日本迪士尼,D職員不斷講日文,直到你真係唔明,佢地都會用英文。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
Subway好多都係咁。中環當然expect你識小小英文啦。英文係香港官方語言喎。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

公爵府

好媽媽勳章

引用:我估如果佢地請到香港人, 佢地一定請問題係

原帖由 sumlam 於 15-01-29 發表
我估如果佢地請到香港人, 佢地一定請

問題係, 宜家好小香港人肯做飲食業, 去親酒樓, 真係8成侍應都講唔正 ...
係講唔咸唔淡廣東話的新移民多咗。

伯爵府

回覆 啫喱黃 的帖子

怪吾知得而家DSE有其他6種語言考,照禁落去,遲D係香港,連埋中、英文,咪至少要曉8種語言先生存到

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會有人不滿。英文係香港官方語言,97前97後都係。香港係國際大都會,各國人都有,用英文有咩出奇呢?咁都要投訴的話,係咪想將香港降格做大陸城市啊。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

大宅

熱血勳章

回覆:(watermelon) 的帖子

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:Angelafyfy+發表於+15-1-29+00:36+但

原帖由 sunev 於 15-01-29 發表
食美國野,客人要講英文。咁食日本野,咪要識日文?
食意大利菜,要識意大利文?
仲有法國,西班牙………… ...
係啊,其實係樂趣來的。

不過大多數外語餐牌都會有英文解釋。

侯爵府

大宅

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-01-29 發表其實

原帖由 Angelafyfy 於 15-01-29 發表
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話, ...
我都覺!subway可以接受,好多地方都用英文嫁啦!英文仲系香港法定語言黎嫁嘛,唔出奇咯,以前所有學校都用英文上堂嫁啦!用普通話真系極奇怪,系咪請唔到本地呢?

大宅

引用:我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會

原帖由 小蘅媽媽 於 15-01-30 發表
我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會有人不滿。英文係香港官方語言,97前97後都係。香港係國際大都會 ...
支持!

珍珠宮

係咪做黑工架?

珍珠宮

其實真係吾係好關迪迪尼事,應該係美心問題,不過出面D餐廳都好多煲冬瓜人啦,鬼叫本地人都走曬去做保安,收入一樣但輕鬆好多架

首頁

尾頁

跳至