少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我對住個仔都無晒辨法,淨底只有痛......,自問自小同佢關係好好,人地話身教既重要,我對住佢由始至終都唔講大話,應承過佢既野無論如何一定會做,平時我會見到別人有需要,即刻以身作則咁讓座,有機會既咪同佢做下義工,我又會成日同佢傾計,大家分享下生活既點滴......

點知,佢對住我一個人,出面另一個人,初頭我都唔信,點知一而再,再而三從別人口中得知,知道後鬧佢,佢平時唔出街,所有野都係學校學,我同佢講咁你唔好返學住,突然,佢連樣子變左邪惡樣,好不屑同我講,邊有D咁既亞媽..........

成日口多多,成日係網上溝女,果排d同學都唔like佢(佢話係best fd添),之後佢對住d同學同我say sorry,但無幾耐又係咁,而家d同學都嬲晒佢

一有錢就買煙,話無下次無下次,上星期俾我發現竟然有兩包,我已經無俾零用錢佢,佢話同人輸賭唔知乜野,佢贏咗一百蚊(我都唔係好信),攪到而家D錢要收埋,至於D煙,我同佢講,你咁鍾意食,就係我面前食晒佢,佢初頭一支,一支咁食,跟住兩支食,再黎四支一齊食,食到一半同我講,以後都唔想食喇,(我聽住先...)雖然咁做我知唔好,但真係無辨法............

佢衰到無啦啦去偷野,講極都唔聽,佢話頭一次衰都係警司警誡之嘛,仲衰到有次同佢去吉之島十蚊店想偷野,見佢鬼鬼崇崇咁,我話你做乜?想偷野呀?佢實唔認啦,之後傾番佢都承認左

我好難過,好無助,同老公呻,佢淨係唔啋佢,同朋友呻,呻得多我都覺得煩,我亦都諗唔到點幫佢同我自己

大宅

引用:我對住個仔都無晒辨法,淨底只有痛......,自

原帖由 sman 於 15-07-23 發表
我對住個仔都無晒辨法,淨底只有痛......,自問自小同佢關係好好,人地話身教既重要,我對住佢由始至終都唔講大 ...
同學社工講吓請教他們可点做

水晶宮

回覆:sman 的帖子

囝囝幾大??會否受壞同學影響,可能要向班主任了解平時在學校的情況。

男爵府

回覆:投降了!放開/棄好了

是不是要當他們透明直至反叛期完?

男爵府

熱血勳章

回覆:投降了!放開-棄好了

始終我地做父母的怎能做得到當仔女透明

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我個女今年十五歲,大半年前仲做義工教小朋友,大半年后可以變到食煙,飲酒,講粗囗,通宵去街,吾返学,早幾曰仲退左學添!十級無奈!!!!!!

子爵府

引用:十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-26 發表
十七歲女,係識冧既就吾使我勞氣、操心!重讀中四又如何,米又係態度問題!讀邊間都一樣死得慘烈!眼中只有 ...
我家里那个還不是一样。。。
打机打机打机!
其实送他们去英国boarding school困住他们,
規限他们活动,训练他们有纪律,
这样有用吗?

大家请给点意见!

香港上网太容易,毒害太深了!

子爵府

大家點處理自己既情緒,放棄左係咪情緒冇咁大起伏,我都好迷茫!

翡翠宮

畀面勳章

我都想放棄
日日是好日

男爵府

熱血勳章

回覆:投降了!放開-棄好了

談何容易😢我嬲幾日又投降了!母女之間邊有隔夜愁!不過好番無幾耐又癲過!

大宅

mandysiu80 發表於 15-9-25 00:37
我個女今年十五歲,大半年前仲做義工教小朋友,大半年后可以變到食煙,飲酒,講粗囗,通宵去街,吾返学,早 ...
我好明白你感受,因為我現在也是和你一樣發生紧,但又可以做得D咩,只有等時間過希望佢會變返正常人,唉…

大宅

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 15-04-26 發表十

原帖由 tell-me-y 於 15-09-25 發表
我家里那个還不是一样。。。
打机打机打机!
其实送他们去英国boarding school困住他们,
我都想個仔入boarding house,但又十五十六,因為裏面係社會小圈子,怕有D咩事,個仔仲衰,教極唔聽,做黎做去唔改用軟功對佢又係做D我唔中意既野出黎,係咪發緊育D细路特別燥,又燘,就快死

大宅

唔識教咪等社會教,有時做人係要恨心D。細個唔反叛,大個先黎反叛,到時跌得仲傷。

複式洋房

回覆 kk6699 的帖子

我都系等佢變返正常人,用愛感動佢,但佢當我系仇人,傷心都冇用,佢就系咁!唉!!…

大宅

回覆 mandysiu80 的帖子

宜家只有唔掂毒,唔好做缓交,唔好攪大個肚就阿彌陀佛,其他等佢自己去成長

複式洋房

回覆 kk6699 的帖子

系呀,而家閙都吾敢鬧,费事—陣走埋,連個女都冇埋,唯有撹好d關系,先有機會再教返好佢,関系吾好,聽都吾聼,做人媽媽真系難....

大宅

其實你們仔女嚴重去到吸煙, 不上學的情況, 會否想過找社工或你們仔女喜歡的親戚, 老師等和他/她們談談. 找第三者找出你們之間問題, 好好坐下談談. 避免年青人漸漸走進深淵和你們之間關係更劣.
每區都有社工住守在社區中心. 可以試試.

複式洋房

回覆 123WING 的帖子

要做的,己经做晒,雖然冇返学,但系有返工,仲非常積極,盡責,我個女站喺好與壞既邊緣!唉每曰都好擔心

首頁

尾頁

跳至