自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

quincy00 發表於 15-5-29 15:25
真係試左水溫先丫..呢D錢唔慳得..
試過去星加坡都OK ,無大叫大哭,但有不耐煩,不停問到未到未,所以長途機會擔心耐性不足

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆:小朋友搭飛機,有感而發

我覺得小朋友未有自理能力不應去旅行

祝各位幸福快樂

大宅

引用:回覆+naigai+的帖子上個月我同親戚一起去台

原帖由 Siuchoi 於 15-05-29 發表
回覆 naigai 的帖子

上個月我同親戚一起去台灣玩, 親戚有個3歲女, 第一次坐飛機, 回程本來係9:30PM 机, 點 ...
我遇過太多次
最近距離接觸既一次系由首爾返HK, 佢地坐喺我側邊, 有成2個BB/小朋友分別由兩對夫婦帶住, 佢地全部系韓國人, BB/小朋友真系由起飛開始就不停喊, 我見到都覺得家長細路都辛苦, 喊到塊面仔紅晒期間兩對夫妻都不停安撫, 對話好似交流意見甘, 成機人包括我都好包容, 冇人出聲話佢地, 想幫又幫吾到因為言語不通, 當時我就諗, 點解佢地要搭飛機呢? 去探親定去旅行? 如果去探親, 可能兩對夫婦都有特別原因一定要飛, 但如果去旅行就................我覺得自私囉, 旅行吾系必要既, 等大d先去吾得

子爵府

naigai 發表於 15-5-29 15:52
試過去星加坡都OK ,無大叫大哭,但有不耐煩,不停問到未到未,所以長途機會擔心耐性不足
...
3 個鐘頭OK. . 咁都可以試下.

最起碼知道佢唔會耳仔痛.

珍珠宮

回覆 MoMoPanda 的帖子

其實我都覺得小孩太細坐飛機真係大人細路都辛苦, 所以我大女係5歲先帶去日本玩, 我女性格比較成熟, 我对佢有信心先帶佢坐飛機咋~

MoMoPanda    發表於 15-5-29 16:12

侯爵府

引用:因為暑假準備帶仔仔(3歲)去加拿大探親,

原帖由 naigai 於 15-05-28 發表
因為暑假準備帶仔仔(3歲)去加拿大探親,所以特別留意呢類帖,我發現有位姐妹對小朋友&家長十分呵刻!令 ...
妳覺得佢唔包容妳,妳又何嘗包容體諒過佢呢?

子爵府

MoMoPanda 發表於 15-5-29 16:03
我遇過太多次
最近距離接觸既一次系由首爾返HK, 佢地坐喺我側邊, 有成2個BB/小朋友分別由兩對 ...
係架,, 大人又慘..個小朋友又辛苦.. 可能耳仔痛,,始終太細個唔識表達.

我試過係BKK返黎香港. 坐前面個BB 女...嘩.. 喊足全程.. 又尖叫.又大喊..!
我已經塞耳仔...開到最大聲.都聽到BB女尖叫..

個3個鐘機我真係.. 落到地面都好似仲聽到BB女喊緊既聲咁..

MoMoPanda    發表於 15-5-29 16:27

琥珀宮

回覆:Hahamc 的帖子

太細真係唔適合坐飛機,大細都辛苦

琥珀宮

引用:Quote:ava_va+發表於+15-5-29+15:04+其實叫

原帖由 naigai 於 15-05-29 發表
我絶對理解&明白佢地地心情,就好似我之前甘請,如果我做好所有準備,但小朋友仍然大叫,我唔會要求他人因 ...
其他乘客被小朋友/bb喊聲騷擾,我相信大部分覺得煩躁也不會當面講刻薄既說話!

如果自己小朋友騷擾到人,無論是否你控制到,點計都係自己唔著在先!

正正係大家知道邊有當面話人小朋友,所以有d人先在網上表達下不滿發洩下姐,但隔住個mon都話令你難受,咁相比起長途機親身體驗被騷擾既乘客,人家難受多倍啦!

還是參考下其他意見作好準備吧,have a good trip!

MoMoPanda    發表於 15-5-29 17:19

男爵府

回覆:小朋友搭飛機,有感而發

所以我c6話要帶小朋友上機,我實知佢扭計,係飛機實喊,c6話唔會嘅,咁我話你同佢去旅行,我係香港嘆世界

公爵府

quincy00 發表於 15-5-29 15:25
真係試左水溫先丫..呢D錢唔慳得..
係呀,真係個個小朋友唔同,其實有時睇平時表現都可以大約估到,好似我姪女,自細就好乖,坐定定,比 d 嘢佢玩就好安樂,所以佢好細個我細佬就帶佢周圍去,從未出過問題;我仔就唔得,細個時連坐 car seat 都爆喊,有理由相信佢完全未 ready 坐飛機,三歲前我絕對唔會考慮帶佢出門,四歲要去美國探親真係一個挑戰,一定要先做幾次 rehearsal,表現良好先有得傾

子爵府

引用:Quote:quincy00 發表於 15-5-29 15:25 真係

原帖由 mugtaitai 於 15-05-29 發表
係呀,真係個個小朋友唔同,其實有時睇平時表現都可以大約估到,好似我姪女,自細就好乖,坐定定,比 d 嘢 ...
加油! 盡量燒佢電先上機

同佢3歲可以講多啲去旅行既故事比佢聽,話要搭飛機飛好遠好遠,要去探險!但要係飛機上訓覺同畫畫先會到架!等佢有個心理準備要搭咁耐機!

子爵府

引用:Quote:quincy00 發表於 15-5-29 15:25 真係

係呀,真係個個小朋友唔同,其實有時睇平時表現都可以大約估到,好似我姪女,自細就好乖,坐定定,比 d 嘢 ...

同佢3歲可以講多啲去旅行既故事比佢聽,話要搭飛機飛好遠好遠,要去探險!但要係飛機上訓覺同畫畫先會到架!等佢有個心理準備要搭咁耐機!

公爵府

quincy00 發表於 15-5-29 18:39

同佢3歲可以講多啲去旅行既故事比佢聽,話要搭飛機飛好遠好遠,要去探險: ...
有呀,同佢講你要喺飛機度好乖,落機先見到婆婆㗎。幾年前嘅事了,佢 ok 呀,嗰次經濟位爆晒,我地用咪數換機票,只換到商務,魚骨設計,我同佢前後坐,佢全程都自己 entertain 自己,好彩機上娛樂豐富,卡通睇完一套接一套,係食嘢時我要坐過去照顧,臨落機嗰餐早餐,我懶,冇過去,佢就一盒粥倒瀉左落地...

子爵府

無必要都唔好帶幼兒坐長途

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:坐前面個太太好衰佢仔仲衰,大人事將時到細

原帖由 pigletbear 於 15-05-29 發表
坐前面個太太好衰
佢仔仲衰,大人事將時到細路仔插嘴
因為後面行個對細路女唔只哭鬧,仲不停踢前面位太太同男仔張椅,而細路女既家長只係用把口嗌「唔好踢、唔好喊」,空姐有埋黎問有咩需要,會唔會係凍、餓、悶?不如帶對女仔行去機尾行下,分散下注意力?位家長唔肯,一句佢地係小朋友我控制唔到。朝早0600 機俾佢咁踢椅背法,只係口角無動武都算係咁,我覺得一d 都唔衰。前面位太太都要保護佢小朋友。

子爵府

引用:Quote:quincy00 發表於 15-5-29 18:39 加油

有呀,同佢講你要喺飛機度好乖,落機先見到婆婆㗎。幾年前嘅事了,佢 ok 呀,嗰次經濟位爆晒,我地用咪數換 ...
佢睇卡通片定到就得

我細仔睇片都定唔到, 所以長途機冇佢份

大宅

回覆:sfmeow 的帖子

原來如此

男爵府

naigai 發表於 15-5-29 14:38
算了,我唔想同你爭論
一個唔會生小朋友既人,永遠唔會明白做人父母壓力,我知道小朋友哭鬧係好煩好煩,但 ...
你依d真係正宗無賴

首頁
56789...10

尾頁

跳至