自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
大家都係比相同票價,你都有權坐,唔需要覺得唔自在,要理所當然!讓係人情,唔讓係道理。

子爵府

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

唔好擺喺心,嗰一刻你都係有需要人士

我愛我個囝,愛到變做鬼..

男爵府

讓坐嘅嘢,好隨心,人哋唔讓咪由得佢囉,做咩要喺咁望住人? 反而佢態度好少少,唔好老馮咁嘅眼神,我就會讓啦!

子爵府

攰都需要休息坐下既

水晶宮

引用:我覺得樓主無錯喎,其實一定係孭住BB先叫辛

原帖由 tansyneko 於 15-06-12 發表
我覺得樓主無錯喎,其實一定係孭住BB先叫辛苦咩?

做咗一日嘢都好辛苦架,仲要OT埋,,工作辛苦咗成日,好多仲 ...
係啦,呢個星期fb都傳緊一張地鐵相,相中有一個老人家企響度冇位坐,而櫈上就坐坐班年青人傾計。

影相果個只係識上網公審人,話呢班係廢青冇家教。

我記得N年前我媽好行動不便,我同佢搭地鐵,當時冇人讓座,好彩有個中年男人,佢對住坐響位嘅學生講 : 請問你可唔可以讓一讓坐俾呢位婆婆坐?

之後個學生即企起身,跟住個中年男人即讚個學生做得好。

個氣氛非常之好,好有教育作用。

話說回頭。

我覺得post相公審果班人正義感咁大,你咪出聲幫手叫班年青人讓坐俾伯伯,都係幫手教育年青人嘅方法。

公審有乜用?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我以前揹住阿b通常會坐的士, 就算坐地鐵有人讓我坐, 我都會話唔坐, 除非個人堅持啦, 明白其實放工都好攰

琥珀宮

petitsomeone 發表於 15-6-12 10:25
係啦,呢個星期fb都傳緊一張地鐵相,相中有一個老人家企響度冇位坐,而櫈上就坐坐班年青人傾計。

影相果個 ...
而家讓座已變成一種壓力所以我除非好唔舒服,唔係我寧願企算數,因為唔想坐低咗之後,要一眼關七金睛火眼咁留意住幾時有人有需要坐,老實講唔係人人企正係你前面,有D企係大老遠,咁點呢?

同埋試過好多次,讓座對方都唔坐,咁我仲應唔應該坐返落去?同埋之後上車的人,見唔到我讓座但人哋唔坐的場面,又咪係以為我唔讓座囉,而家D人好鍾意自己睇到少少就心裡作埋個故仔落去,坐得咁有壓力真係唔坐好過坐

珍珠宮

Thelittlepingu 發表於 15-6-12 07:44
係囉, 除左唔讓座外, 成日響fb度見到人放 d 兩個人霸三個位, 放隻腳響對面座位的相, 然後公審。 個個 ...
網上做英雄, 現實係龜公

anita_yps    發表於 15-6-12 10:58

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

依家撘車(尤其係地鐵)真係好大壓力, 想坐都唔敢坐!

有時上車見到關愛位無人坐, 我老公叫我坐, 我都話千其唔好呀, 會比人影相擺上網公審架!
我老公話咩世界呀! 有位都唔坐?! 見到有需要既人先讓坐都得啫!
我就話咪搏啦

水晶宮

引用:Quote:Thelittlepingu 發表於 15-6-12 07:4

原帖由 小歪仔 於 15-06-12 發表
網上做英雄, 現實係龜公
我都覺得係。 文字英雄。

禁止訪問

大宅

教你下次坐低後合埋對眼,到站就落車,唔洗理人地嘅目光,如果人地有需要咪開聲問,相信好多人都會讓比佢

珍珠宮

cmw1010 發表於 15-6-12 10:47
我只係想問,
你有比錢佢有比錢點解你坐位要concern 佢呢?

我一向覺得好多野係flexible
老人家成日話冇人讓位, 我好相信大部份老人家唔係十萬火急要出街, 咁點解唔避左rush hour 先出去?

大肚婆成日呻冇人讓, sorry 係佢地老公整大佢個肚, 大肚婆福利請問自己老公, 大肚係你個人選擇, 唔係一個你冇得揀的disability, 請唔好老馮.
雖然我都覺得係, 同埋抱BB或推BB車果D最好避免RUSH HOUR外出, 唔好話撞到人, 人地趕住返工放工, 撞親你都唔好LA.
不過, 講得咁直, 會有好多正義之士圍插GA

男爵府

唔好唔開心啦,每個人都會有有需要/唔舒服既時候,人地唔知道,亂咁up,唔好理佢地,冇事既,如果人地知道你有需要,人地唔會講嫁啦,你又唔係有心霸住,你都有需要,冇問題如果佢地真係好想坐,咪開聲問其他人,如果冇開聲就代表佢地都唔係咁迫切需要呢個座位。好似我上次腸胃炎,肚痛到癲,都會問下人可否讓座,人地都好心會讓俾我,所以有需要既人,唔好等人讓,自己開聲最實際

男爵府

樓主不用介意,每個人也有需要的時候。
有次搭地鐵時見過有個坐緊既女人掛左個頸牌(類似職員証咁),寫住\'懷孕中\'... 佢未見肚,但我估佢應該好想/需要坐...

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 tansyneko 於 15-06-12 發表

原帖由 petitsomeone 於 15-06-12 發表

影相果個 ...
同意, 現實只夠膽偷影人, 然後擺上網。

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
我都唔會讓比男人喎,佢有氣有力唔使女人讓呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:樓主不用介意,每個人也有需要的時候。有次

原帖由 wg_ann 於 15-06-12 發表
樓主不用介意,每個人也有需要的時候。
有次搭地鐵時見過有個坐緊既女人掛左個頸牌(類似職員証咁),寫住' ...

男爵府

我明
尋日我痾到腳軟 都要番工
搭地鐵都係無位坐
最後搭左2個站 走去搭的士
因為我feel到就黎暈

大宅

樓主唔好有hard feeling 我前排做完劇烈運動 條腰痛到爆 有位即坐 我係唔會讓座 比人眼望望我都唔理 因為我認為我好有需要

首頁

尾頁

跳至