嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 今日食乜粥

蘇蘇
有野唔明想問:
<粟米磨蓉, 磨完跟住再用個隔渣隔一隔佢, 即係好似平時磨蓉咁, 咁曾衣就自然隔左出黎架喇>
係咪將粟米粒整左出黎, 原粒去磨, 但粟米衣同粒肉咪會混埋一齊, 跟住係咪放係d水度隔渣呢? sorry, 想整但唔係好明添, 請指教.... :-P

大宅

小米米 寫道:
hi HI_MINNIE
你識唔識整冬瓜雞肝蓉??? :-P
還有,幾時可以食通粉同bread????????

小米米:
nnfonder教落既"冬瓜雞肝蓉"整法如下:
好似滾湯咁, 將半斤冬瓜及兩隻雞肝放落滾水, 當冬瓜林了, 就取出一隻雞肝及適量的冬瓜用匙羹整碎佢,就可以飲BB食架喇, D湯都可以飲

我6個月就俾白麵包,9個月俾abc粉,11個月俾通分lu

睇番響bk抄番黎d資料,有呢款小食介紹
=============
牛奶麥皮(用奶粉開3安奶代替鮮奶)

麥皮: 我都係用老人牌, 呢個牌子有INSTANT, 同埋"要煮"呢兩種O既, 可以在百佳買倒架喇.

煮法: 先將水煮滾, 加入麥皮及材料(蕃茄及牛肉 or 南瓜及雞肉),煮十分鐘之後, 熄火, 待涼後放入BLENDER攪碎, 再倒返入個POT, 再煮, 呢次就要煮耐少少, 大概要30分鐘, 又係用大火煮滾, 再用細火慢慢煮, 同埋你一路煮O既時候, 可以自己試下D麥皮夠唔夠滑身. (口感似濃湯). 煮好之後熄火, 食得

大宅

Renee 寫道:
Hi_Minnie,

妳個囝囝好得意! 我想問下, 如果我囝囝得9個多月, 可唔可以好似妳將咁多款野食用來煲粥? 到現事為止, 我都淨係用一種肉加一種菜或瓜煲粥, 又或者用蕃茄/粟米/紅蘿蔔做湯底加一種肉煲. 妳囝囝好似我囝囝咁大時, 妳有無用咁料煲架????

妳提過個芝士薯蓉, 如果我等到囝囝10個到比佢食, 可唔可以代替一餐粥呢?

renee:
多謝你讚我囝囝得意呀!你囝囝眼大大都好靚仔呀!
我睇番自己既記錄,我囝囝9個月時我就已經用咁多材料煲粥仔喇,所以你都可以試下,等d粥甜d好味d阿囝食多d嘛,不過你要make sure各種材料佢無敏感喎!

至於芝士薯蓉,我會加埋菜同埋肉(通常會用魚肉)咁就當一餐唔再食粥嫁喇,不過份量應該比平日食粥既份量少d,因為薯蓉好鬼滯嫁!

蕃茄我就唔咁日日食,一個星期最多煲兩次,我怕佢會臉黃呀!

大宅

今日食:
菜心+南瓜+比目魚+水蛋+爛飯仔

大宅

ckp20,可能我表達得唔係咁好呢 :-P
先用可以磨紅蘿蔔蓉的用具磨粟米, 其實好多粟米心都已經係呢一個工序跟粟米衣分開了, 但是粟米心始終都係硬和一粒粒, 而且始終有小小粟米衣都一齊磨出來, 唔係咁多 BB 可以食到, 跟住再隔多一次渣, 咁今次就真係可以將 d 衣同粟米蓉分開晒.
唔知你明唔明呢, 如果唔明你 pm 我, 我打電話比你同你講.

洋房

據我所知, 普通用黎炒的瘦肉會係豬比較滑的肉, 而冇咁滑果d部份唔係咁好食咪用黎煲湯囉~ 如果去街市買豬肉時, 個豬肉佬好人的話, 都會問你諗住用黎點整架~~~d色水都幾明顯睇到架, 炒的豬肉鮮色d, 煲的就比較沉色, 隻色好似d豬骨d肉咁的~~至於煲起上來有咩野分別我就唔知喇, 可能我食唔出:p
我囡囡--以澄--☆03年9月9日出世架☆

大宅

HI_MINNIE,
我都想試下比d abc粉泳泳,買邊隻好呢? 同通粉有咩分別呢? 通常你會點煮呢?

大宅

ronleung:
我買過organix abc pasta,但好難買到,後來轉食百德阿姨(百佳有得賣),abc粉比通粉細粒好多,唔怕阿囝哽親。我既煮法都係參考nnfonder既,如下:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ORGANIX ABC PASTA (FOR BABY) 唔駛咁心急, 呢兩樣都係九個月大之後先至試架.
我o既方法同penpen差不多, 另你加abc粉落去d湯道, 焗一陣d粉會好林架喇,唔駛整碎.
ABC粉已經好細粒了,應該不用再加工整爛,ABC粉過冷河後,可建議你用剝了皮的蕃茄去核切粒,加些肉碎滾一會兒,出了味之後再加回些ABC粉落去讓ABC粉可索到些湯味,這樣便不用在餵阿B時咁容易滴到週圍都係湯了
蕃茄買圓扁形那隻會甜些,另外椰菜滾些湯也很好味的,青菜我就很少用來做ABC粉,因我覺得些湯沒有那麼好味!!
1) 先煮滾水, 水滾後加入半碗ABC PASTA, 不要COVER 因為好易起泡泡, 除除攪拌, 約 5-7分鐘, 見 ABC粉 開始軟身, 就可以取出, 過凍水!

2) 煮湯底, 如前文, 我係用大地魚肉乾放入滾水中先煮15分鐘, 取出魚肉, 再加入材料, 當材料熟哂之後, 就再加入ABC 粉煮到熟透, 然後就焗一焗佢, 因為我個仔鐘意食"林 PAT PAT" 仲要索左D湯 O既ABC 粉.

湯底方面, 可以有以下選擇.

大地魚肉乾(我就用白鑊烘乾,放入freezer, 次次要煮湯底都會加一片)
節瓜+肉碎
蕃茄+牛肉(呢味就唔加大地魚)
冬瓜粒+肉碎
菠菜+牛肉

男爵府

hi HI_MINNIE
其實,我一直以為你有2個bb 大頭相係女女 :-P

thank you 我會買粉俾小米試 :-P 不過,你bb10個月時,點整好???到12個月又怎樣??
煲熟加汁,除了番茄汁可以加咩???
可否再指教下 :-P

另外,如果bb唔舒服,如感親下,出牙仔,又用咩料煲粥,食咩好?
小米唔知係o米呢排玩得水多攝親,頭先開始有鼻水,又有幾聲咳,咁佢有咩唔食得???
佢隻牙仔依家只出了一半,又忟又咬人
如果bb' 牛'牙有燒,又可以食咩????

太多問題,還望你指教指教
----------------------------------------------------
renee,
我小米係女
佢月頭出世 :-P

大宅

小米米:
出街好多人都話我個囝囝係囡囡,有人話男仔似女仔將來大個左會handsome,希望啦!

其實我煲abc粉唔係咁多次,我既煲法係用煲粥仔既材料熬出味,將d粉煲林出水再加番落d濃湯度焗林佢餵,會連湯湯渣一齊餵

我囝囝出世咁耐未病過(touch wood),所以我都唔係好清楚唔舒服時煲粥有d乜避忌喎,不過如果佢地無乜胃口,就餵奶/糊仔算囉,我認為最緊要清d。

至於吽牙仔,我間唔中會煲d粟米水,蘋果水,啤梨水,開奶茶咁,等囝囝下下d火氣,舒服d,其實我唔係識好多野嫁咋,我都係響BK呢樹偷下私學番黎咋!

大宅

今日食:
椰菜+菠菜+豬肉+蕃茄+豆腐+通粉

子爵府

Hi_Minnie,
吓! 蕃茄都會臉黃! 我未聽過啊! 我意為淨係紅蘿蔔同南瓜先會!

HI_MINNIE 寫道:
蕃茄我就唔咁日日食,一個星期最多煲兩次,我怕佢會臉黃呀!

大宅

renee:
我都唔知係真唔係真呀,係我d媽咪級朋友講嫁咋!咁我未得閒查證之前信嫁,費事累到阿囝臉黃嘛!

子爵府

Hi_Minnie,

但我囝囝好鐘意食用蕃茄做湯底的粥! 我又無時間買魚做粥的湯底, 點算???

佢今日食蕃茄+紅蘿蔔+粟米+豬展 = 湯底 + 瘦肉(攬碎)

HI_MINNIE 寫道:
renee:
我都唔知係真唔係真呀,係我d媽咪級朋友講嫁咋!咁我未得閒查證之前信嫁,費事累到阿囝臉黃嘛!

男爵府

dear all,

我囝囝15個月大, 最近病左成2個星期, flu + 咳, 食完藥好散, 煲左兩日粥都有加淮山粉等佢健脾, 想問仲有d乜野可以煲比佢食呢?

複式洋房

HI_MINNIE,

我去o個間健康院d姑娘有話食蕃茄會黃o架.

tungb

男爵府

Renee,HI_MINNIE,
係呀,食得番茄,紅蘿白同南瓜多都會容易的面黃,嚴重的眼都會黃,所以我都會隔住食.
馬友魚+瘦肉+覓菜
啤梨
竹庶栗米紅蘿白水

dayday

大宅

Hi FF:
我響抄抄埋埋既資料度搵到d好野,睇下幫唔幫到你:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
化痰止咳湯水
川貝, 海底椰, 南北杏煲豬展(或鷓鴣, 不過依家好難買到真正鷓鴣, 所以都係用豬展穩陣)
木瓜, 龍利葉, 南北杏煲豬展
沙參玉竹煲豬展

健脾開胃,滋補湯水
淮山,茨實,紅棗煲牛秋魚
栗子淮山鮑魚片煲豬骨
花膠響螺煲老雞
淮山杞子龍眼肉煲老雞
蕃茄洋蔥紅蘿蔔煲牛尾(可用牛骨代替)

大宅

tungb 寫道:
HI_MINNIE,

我去o個間健康院d姑娘有話食蕃茄會黃o架.

tungb

hi tungb, dayday:
thanks a lot!咁都係唔好食咁多lu。

洋房

小米米

我BB7個月大係新手ma ma,我想問下咩粥+湯底 ?係唔係張湯同粥no混呀?

首頁

尾頁

跳至