自由講場

跳至

首頁
56789...17

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌

原帖由 isamlum 於 15-08-08 發表
頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌信用卡(佢銀包係有紙幣的)!究竟咩心態? ...
我都會,不過用pay wave,好快

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌信用卡(佢銀包係有紙幣的)!究竟咩心態? ...
你無去過韓國?咩店咩金額都可碌卡,好common

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:為儲積分,$12.8都要碌?!我做吾出囉,驚

原帖由 rebecca008 於 15-08-08 發表
為儲積分,$12.8都要碌?!我做吾出囉,驚俾排隊既人話咋..
不是偷,不是搶,如果有個人,用散銀大餅慢慢數幾十又難為情?阻住後面嗎?其實大公司無規定幾錢消費才可碌卡,每人生活消費模式也自選。超市又有現金轉線,通常信用卡/現金個條實長d, 心急其實可選擇性排。你有權12.80不會碌,但樓主似有批判別人的做法。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

為儲積分,$12.8都要碌?!我做吾出囉,驚俾排隊既人話咋..
我試過前面個俾你所講嘅現金,睇住佢數咗成廿個毫子出嚟,仲爭一毫起勢咁摷,好耐都未摷到……你感覺如何?超市肯收佢肯俾,我又無乜所謂,咪等一陣囉。

You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:$12.8都要碌卡!

唔係偷唔係搶人地碌卡關你咩事
碌卡唔肉酸,最肉酸係啲人以為自己高人一等係到諸多意見做judge咁囉
其實你唔鍾意碌卡:接受唔到真係冇所謂嫁喎樓主,每個人都有自己既理想付款及消費模式,人地唔會批評你俾cash,你又何必干涉別人既決定?

cffw    發表於 15-8-8 13:46

大宅

講真阻到幾多時間?有時要摷散銀咪仲耐過碌卡。係咪真係趕到連幾分鐘都唔得呢?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

外國好common, 可能外國回來呢

瑪瑙宮

引用:回覆+Anpanmama+的帖子碌卡要等線(未必一碌

回覆 Anpanmama 的帖子

碌卡要等線(未必一碌就過到),就算儲積分,$12.8真係幫助咁大咩?真係儲分都可以買 ...
香港人真係好趕,等待時當抖抖啦

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+rebecca008+於+15-08-08+發表

原帖由 seaheart88 於 15-08-08 發表
不是偷,不是搶,如果有個人,用散銀大餅慢慢數幾十又難為情?阻住後面嗎?其實大公司無規定幾錢消費才可碌 ...
下次碌卡,我會有壓力,怕後面批評我

侯爵府

回覆:isamlum 的帖子

信用卡有積分儲,或者唔想個收銀員找返毫子俾他。我有時買50蚊到既野都會碌卡

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:唔係偷唔係搶人地碌卡關你咩事碌卡唔肉酸,

原帖由 siu花花 於 15-08-08 發表
唔係偷唔係搶人地碌卡關你咩事
碌卡唔肉酸,最肉酸係啲人以為自己高人一等係到諸多意見做judge咁 ...
就是這樣,百佳惠康都接受憑咩排隊個位39547不滿?吾等得就吾好買。去排條現金隊。

如果有人買幾十個零幾,全比大餅加毫子慢慢砌數,咪激死樓主?會不會話明明見佢銀包有紙幣又吾用?慢慢數咩心態?

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

可能參加商場推廣活動。好多時要2間不同商戶的電子簽賬,先可以換到禮品。咁已經有一張大額單,就要買多一張其他商戶單,超市買就可以唔駛咁貴,又乎合遊戲要求。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔想收一堆散銀 如果唔係有D地方一定要用現金我會轉哂用電子貨幣

男爵府

其實有時碌卡仲快過比錢。 我摷得啲散紙來, 碌卡已經搞掂晒。尤其細額唔洗簽名。不過對月結單好麻煩

侯爵府

其實真係冇咩問題

侯爵府

別墅

關你x事咩

男爵府

生活正在電子貨幣化,正常丫

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我見到個男人喺百佳買一包公仔麵都碌, 當年一包一丁$2.80咋

公爵府

醒目開學勳章

引用:吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真

吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真係唔慣呢種消費模式囉,覺得有少少銖錙計算囉! ...
未必為儲分,好多男人無省紙包,可能唔想袋省紙

首頁
56789...17

尾頁

跳至