家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子There is a difference.

原帖由 Joy_999 於 15-09-17 發表
回覆 ac321 的帖子

There is a difference. If you buy a property now with mortgage, the property pric ...
如果我現在買樓,未來十 年預計會搬三次(第三次是退休)。而每次買賣成本约樓價15%(當持有多於2年),即係話,十年後樓價要多於我這幾次的買賣成本,我才吾會蝕價!
加上,我好怕安排装修 D野,兩公婆會很容易 因裝修 D 野吵架,影响感情就吾值啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子There is a difference.

原帖由 Joy_999 於 15-09-17 發表
回覆 ac321 的帖子

There is a difference. If you buy a property now with mortgage, the property pric ...
如果一直租樓住,到退休就可以儲到一畢錢,到時就睇餸食饭!
如留港,就用部份錢係郊區買間屋,剩下留比自己使!
如走,这畢錢可用黎退休移民。

大宅

回覆:ac321 的帖子

其實你可以買新樓,唔洗點裝修,如果樓價升,你可以用賺到既$買old flat郊區再装都不用lost!!呢度好多人都係業主收租,最鼓勵人租樓!你自己諗下啦!你估真係租樓日日賺咩

男爵府

引用:Quote:原帖由+Joy_999+於+15-09-17+發表回

原帖由 ac321 於 15-09-17 發表
如果一直租樓住,到退休就可以儲到一畢錢,到時就睇餸食饭!
如留港,就用部份錢係郊區買間屋,剩下留比自 ...
但係,香港的情況係,租樓的租金一定係expenses, 啲錢用左來租屋就冇,但如果把用來租屋的錢去供樓,到最尾都有返間屋,反而咁樣還可算另類儲蓄.

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實你可以買新樓,唔洗點裝修,如果樓價升

原帖由 suzy1223 於 15-09-17 發表
其實你可以買新樓,唔洗點裝修,如果樓價升,你可以用賺到既$買old flat郊區再装都不用lost!!呢度好多人都 ...
但如果樓價吾升,我就要煩退休安排,好多野會失去预算!(因為我會好似樓主的情況,供樓就没有太多流動現金在手,過幾年仔女話想去外國讀書,都比吾到佢地去,没有了靈活性!)
BK呢到係100%只同意買樓最好!
但對我黎講,買樓、租樓(同時將自己層樓放租 )我都試過晒,最後既结論係:每個人在吾同既人生階段,係需要吾同既生活方式,先最適合自己。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:suzy1223 的帖子

check pm

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

請問你點投資手上的現金,令到退休可pay off 一層樓?

男爵府

擔心太多,不如唔好生!有D人冇要求,屋邨幼稚園又讀,二手校服又要。有D人高要求,要名牌幼稚園,要學六樣興趣班,年年新校服。5萬收入都令你甘擔心,生咗小孩,怕你仲多野擔心。

大宅

一般小朋友用錢的高峰期是幼稚園, 學費+雜費+醫藥+隨時要萬幾. pn 最金, 要計片+奶. 到K2戒左就慳好多. 這些錢都是連續幾年係咁比. 幼稚園連暑假都短過人, 又勁多名目科水, 燒錢程度是頂級.
小學基本上如果是讀官津學校大概每月幾千就得了. 小4開始補習會多千零蚊.
中學和小學差不多, 主要是補習+外出食飯+突發洗費, 預一萬蚊足夠有餘
大學如果入到政府資助大學, 每年4萬二千幾, 除開每月約4千, 總數每月預一萬.
請姐姐一個月預5/6千.
養車一般大概5-6千一個月, 狗我未養過, 不過我估3千一個月應該夠卦
日常洗費貴有貴洗平有平洗. 要求吳高大概萬松啲一個月都夠. 最好吳好出街食, 因為出面啲嘢比左錢吳知食左咩落肚, 平嘅又吳好食.
水電煤差響管理費平均五千一個月
公數大數就是咁上下. 兩公婆私人洗費好難計, 總之最好有個共同基金草錢, 準備洗大鑊錢, 例如去旅行呀咁.
樓主計數要按將來每個階段咁預, 不要被某啲突如其來的大數嚇親! 如果每月有淨50K流入, 會有段時間啲錢好緊張, 過左應該冇問題. 所以當有錢剩時吳好比啲假像呃到, 將啲錢草定等用錢高峰期來臨.
建議做一個 excel 表先, 將未來每個人生階段的收入/洗費列晒出來, 計惦數就生, 計吳惦就稔辦法砌番惦條數(開源節流).
數是死的人是生的......總會搵到方法架
加油!

伯爵府

引用:老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄100

原帖由 koko2283 於 15-09-07 發表
老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄10000
來緊買樓供10000
月入5萬都話唔夠錢養小朋友
你比好多人好好多喇

侯爵府

好媽媽勳章

引用:請問你點投資手上的現金,令到退休可pay of

原帖由 vet 於 15-09-18 發表
請問你點投資手上的現金,令到退休可pay off 一層樓?
你問我?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-09-17 發表如果

原帖由 mango22 於 15-09-18 發表
但係,香港的情況係,租樓的租金一定係expenses, 啲錢用左來租屋就冇,但如果把用來租屋的錢去供樓,到最尾 ...
租楼,當然是EXPENSES!
如同出街食饭、去旅行、養車一樣,都係EXPENSES.
但當你覺得有需要/值得,你就會拾得把錢用在這些地方,去换取快樂/方便/時間/生活方式!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 15-09-18 發表請問你

原帖由 ac321 於 15-09-20 發表
你問我?
係啊,退休年紀大好難執野再搬來搬去了我搬一搬都週身骨痛

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-09-20 發表你問

原帖由 vet 於 15-09-20 發表
到接近退休就係遠郊平平地買間house,過下田園生活!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 15-09-20 發表係啊,

原帖由 ac321 於 15-09-20 發表
到接近退休就係遠郊平平地買間house,過下田園生活!
你預計十年退休,你搬去郊區,仔女返工咪好遠

如果仲住市區,交租責任交比仔女?佢地願意嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-09-20 發表到接

你預計十年退休,你搬去郊區,仔女返工咪好遠

如果仲住市區,交租責任交比仔女?佢地願意嗎?
仔女大個,就要有自己既生活,靠自己努力工作,鐘意留係香港工作租/買樓又好,鐘意去其它國家發展又好,自己行自己既路,放假得閒入黎探下我就 OK 啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-09-20 發表你問

check pm

大宅

好多老人家都鐘意子女婚後住近自己,就算不用湊,都玩孫而樂,互相照應,到老左你可能會後悔......

侯爵府

好媽媽勳章

引用:好多老人家都鐘意子女婚後住近自己,就算不

原帖由 suzy1223 於 15-09-20 發表
好多老人家都鐘意子女婚後住近自己,就算不用湊,都玩孫而樂,互相照應,到老左你可能會後悔......

...
咪講笑啦!
我已經為了仔女辭工做ftm,
到仔女大了,佢地就要學識自立,吾好再痴住我!我要過返自己想要既 田園生活,仟萬不要痴我住,不要叫我煮饭,不要叫我湊孫,得閒探下我就 OK !
我到時會好忙,我想自己 係車房用三兩年時間整架小形飛機!

首頁

尾頁

跳至