自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

回覆:catsosiu 的帖子

其實我想知樓主是否名校生?只是一味講c6,自己冇提過

如果不是,他也識左名校出富豪,現在享咁褔。咁唔駛讀名校都得。
老公現在又好有米,已是富2代,不像當年爸爸要白手興家,咁少心識左d基層利用阿9仔

公爵府

回覆:關於有人反對仔女入名校

伯爵府

開心吸收勳章

引用:其實我想知樓主是否名校生?只是一味講c6,

原帖由 wai4919 於 15-10-03 發表

如果不是,他也識左名校出富豪,現在享咁 ...
唔好意思,打多“9”字,唔好誤會

別墅

引用:其實我想知樓主是否名校生?只是一味講c6,

原帖由 wai4919 於 15-10-03 發表

如果不是,他也識左名校出富豪,現在享咁 ...
我唔係傳統名校生,正正就係所謂既地區名校,都係讀好普通既u,到當年學校日日逼我地留堂,追成績,派測驗時每科會按成績次序派,令我好大壓力。所以更加覺得如果仔女係有能力讀到地區名校,為何不選擇傳統名校?多一個人脈之利,而且學校鼓勵學生養成自學,培養自信。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 gracelam 於 15-10-03 發表另

男爵府

引用:成篇野我睇到老公讀書叻同係專業人士

原帖由 cmw1010 於 15-10-03 發表
成篇野我睇到老公讀書叻同係專業人士
agree,仲有識好多有錢人

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 gracelam 於 15-10-03 發表另

珍珠宮

引用:睇到有會員提及+\\\"揀中學時,其實唔需要太

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
其實成年人一樣有玩這遊戲,好多人比成幾十萬一年去讀MBA,目的不單是個學位,是去認識同學,從而幫助在工作上可以擴大自己的business networking.

公爵府

識人好過識字係真既,之但係層次相差太遠就未必個個咁如願。我只望佢係個個階段出識到一班志同道合既朋友,大家互相扶持拍住上。

珍珠宮

引用:識人好過識字係真既,之但係層次相差太遠就

原帖由 rean_chau 於 15-10-03 發表
識人好過識字係真既,之但係層次相差太遠就未必個個咁如願。我只望佢係個個階段出識到一班志同道合既朋友, ...
最緊要係益友,讀書風氣良好,純品少少,屋企正正常常。

珍珠宮

引用:Quote:memelala+發表於+15-10-3+03:00+睇到

原帖由 tester5 於 15-10-03 發表
名校,我唔會強求,入唔到一定唔會失望
但如果仔女係叻/好運大抽獎入到,我唔會扮清高,我都係人,我都會好 ...
可惜好多傳統名校已經不可以靠大抽獎入,因為已經轉為直資學校,所以也要靠自己去爭取。

珍珠宮

熱血金章

引用:好同意,如果向錢看,想個女嫁得好,英文好

原帖由 glo000 於 15-10-03 發表
好同意,如果向錢看,想個女嫁得好,英文好,見識多,名校係滿足呢樣野,第時唔會比男家睇少,我身邊嫁得好 ...
但好似冇乜聽到,亞xx大王,大有錢佬既仔女,係同同學結婚啊。

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

引用:樓主同老公好功利,樓主覺得讀書是為識人,

原帖由 lulumelody 於 15-10-03 發表
樓主同老公好功利,樓主覺得讀書是為識人,老公專業人仕後侮無做生意,因為錢。經常歧視特殊需要小朋友,話 ...
我朋友係醫院做兒科,話有兩個港人律師父母生左個兔唇bb,因為佢地係完美主義者,接受唔到自己個bb \"唔完美\",所以棄養

呢個世界有d人既思維真係我一世都唔明白

cffw    發表於 15-10-3 16:08
bik1229    發表於 15-10-3 15:56
mother904    發表於 15-10-3 15:54

複式洋房

其實我只係話不需"執著" 或"強求"

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發

原帖由 wonderlulu 於 15-10-03 發表
如果自卑心重,別人做乜都有嫌疑。同樣,抱住識人鋪路心態去巴結,真是當人傻瓜用金填個腦袋?
有能力入去 ...
以前大家都純,無防人之心咁强,家下细路精過鬼,痴金糠班富2代一眼睇穿啦。

仲有,有錢同有錢做朋友,之後圍內一羣人拍拖结婚是現在常態,人家Blueblood都想保持纯度。

bik1229    發表於 15-10-3 15:56
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

別墅

引用:Quote:原帖由 glo000 於 15-10-03 發表好同

原帖由 toffeetong 於 15-10-03 發表
但好似冇乜聽到,亞xx大王,大有錢佬既仔女,係同同學結婚啊。
其實我重點唔係講痴金糟,而係傳統名校比地區名校既人脈廣闊好多,可能令人眼界大開,並不代表入名校為入豪門

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 孟母3000 的帖子

非常認同呢句

侯爵府

我絕對認同識人好過識字,我既人際網絡都係因進修而擴闊,但係出於求知識而進修,真心交朋友,用真誠去建立友情,而唔係因為想識人而進修。

我唔會因為咁而安排小朋友去讀名校,當然有能力又無不可,我希望小朋友喜歡讀書,識到知心好友,將來搵到食,照顧到自己,健康正常,唔做壞事就夠了。

子爵府

我覺得大學的人際網絡比中小學重要D

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+glo000+於+15-10-03+發表好同

原帖由 toffeetong 於 15-10-03 發表
同娛樂圈人結婚反而唔少。

首頁

尾頁

跳至