自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表樓

原帖由 kamanc123 於 15-10-12 發表
樓價短期未肯定會否升,但長遠是必定升的!
長遠...十年定廿年?

水晶宮

回覆:koko2000 的帖子

又無家底、又無公屋、唔供樓都要租樓、無話奴唔奴...

水晶宮

回覆:玉子蛋 的帖子

如果係咁既環境、租樓一樣大負擔、做樓奴起碼有個希望日後供完

別墅

引用:Quote:原帖由 KateC2012 於 15-10-10 發表

原帖由 yiu_mimi 於 15-10-12 發表
Me too.

雖然揹住一大條數,但個個月儲左錢在層樓度,又唔怕業主加租,唔怕被迫遷,鍾意點裝修就點裝修, ...
其實供真係平過租! 我差不多4年前買樓的,都算買左平樓,雖然供樓真係辛苦,但供滿就是自己的,而且層樓升左值,第時换樓都容易得多! 好多人話層樓升左,供完又如何,都吾會賣,但始終是一份資產,第時可留俾兒女,又或者用逆按揭方法,攞d錢去用,用到百年歸老咪交番俾銀行囉!

複式洋房

luckybaby2011 發表於 15-10-12 09:19
如果係咁既環境、租樓一樣大負擔、做樓奴起碼有個希望日後供完

咁我認同兩樣都好大負擔但供樓仲要俾差餉,地租,管理費
而且樓齡夠又要強制維修(多謝我地既好政府)
有粒石仔跌落街都好大責任。

管理費年年加,有d舊屋宛,咩都無都收$2蚊呎起
差餉地租亦因樓價上升而上調
但當你人工不加,或加幅追唔上
就算樓價不變,對於剛剛能上車人事都好吃力
而且搵錢唔多,証明能力有限,好有機會經濟不景被裁。
租樓亦會包一定家電,例如冷氣熱水爐等,喉管坐廁等維修都可以慳返
最少可以話唔租就唔租,或者租更平既地方
仲唔使承受做負資產

各有各好處
但做咩 "奴"都係可免則免

珍珠宮

Pandorrabbity 發表於 15-10-10 10:31
最近成日聽到人話唔想做樓奴...想實我唔係好明呢個term 嘅意思. 覺得好負面, 同埋點解供樓係幫地産商打工呢 ...

我覺得,如果供樓之餘,都有正常生活,就唔算樓奴。(正常生活係指一日三餐正常食,衣住行樣樣水準唔洗豪,但正常。)

樓奴係,為左買樓供樓,死慳死抵,令生活都變得唔正常個種。例如之前報紙講過,有人為供樓,三餐食麵包,甚至食少餐。呢種我覺得係樓奴。

珍珠宮

good_pig 發表於 15-10-10 16:13
佢自己又free左舊錢做其他野者...
係呀,有時d人講起買唔買樓的話題,一講到唔買樓,就覺得人地舊錢只係放係度蝕通漲或者變晒租金比左業主。但其實free左舊錢,亦同樣得到機會做其他投資。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrschocolate 發表於 15-10-12 11:29
我覺得,如果供樓之餘,都有正常生活,就唔算樓奴。(正常生活係指一日三餐正常食,衣住行樣樣水準唔洗豪, ...

agree..唔係人地講樓奴, 做業主就話比葡萄先得

寶石宮

mrschocolate 發表於 15-10-12 11:33
係呀,有時d人講起買唔買樓的話題,一講到唔買樓,就覺得人地舊錢只係放係度蝕通漲或者變晒租金比左業主。 ...

人地銀行有幾百萬cash..失業都可以拎呢舊錢去租樓

唔好學森森姐, 覺得人地幾十歲退休就冇錢交租先得架

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 kamanc123 於 15-10-12 發表

原帖由 good_pig 於 15-10-12 發表
長遠...十年定廿年?
你睇返十年前,廿年前同而家樓價比我諗唔駛我講你都知係點,當然,樓價有升有跌,不過調整完整體都係向上

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:luckybaby2011 發表於 15-10-12 09:1

原帖由 玉子蛋 於 15-10-12 發表
其實差餉管理加,租都會加,業主多數會轉嫁比租客

仲有租樓無錯係話唔租就唔租,但業主一樣話唔租比你就唔租,而且喺通脹之下好難搵到間平過你而家住嗰度,除非係條件差過而家住嗰間

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:樓奴

有d人將大部份人工去供樓,節衣縮食咁,我覺得呢d叫樓奴,供得輕鬆果d唔算

男爵府

引用:點解買樓係樓奴?我供樓的錢只佔人工1X �

原帖由 ope 於 15-10-11 發表
點解買樓係樓奴?

我供樓的錢只佔人工1X %, 同一個單位租金是供的多一半,不要忘記供樓的錢入面有一大部 ...
無錯

侯爵府

供樓,頭兩年一定辛苦少少(如果你借到盡),但係之後就開始輕鬆架啦。我覺得至少有以下好處囉:

1)唔駛成日搬來搬去,有頭家安居樂業
2)層樓升咗可以加按一開二或者做其他投資,根本個升幅嘅錢點打工都好難搵得到,達到錢搵錢效果
3)供一定平過租,供咗扣除銀行利息根本都係自己的
4)每年加人工屋企開支會鬆動咗,供樓更輕鬆,同會有錢去旅行消費

果啲話咩供幾十年會好辛苦,可能根本未供過樓,根本每個月都係供咁多的,銀紙係會貶值,人工會加,只會越供越輕鬆。

Ritala2012    發表於 15-10-12 23:50

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有能力就供樓啦!

租樓我覺得最大心理壓力,就係隨時被通知要搬 (尤其係生約後)

如果無仔女, 隨時要搬, 簡單些

如果有仔女, 要我隨時搬, 係一件好煩惱的事

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+玉子蛋+於+15-10-12+發表本帖

首頁

尾頁

跳至