自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你自己買啦,要佢比番多少少家用.....買樓通常都系女人買左, 好多年後就話好彩老婆果時堅持要買先有個安樂窩

禁止訪問

引用:事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家

水晶宮

回覆:我出首期,叫C6供樓,佢竟然話唔得....

男人講出囗,有佢難處,凍薪及怕失業等,賣交管理費,稅及維修費,不如儲多少少,估每月5千供壓力少D

公爵府

莉亞公主 發表於 16-2-20 00:46
事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家樓價有向下趨勢,打算儲多2年左右上車應該冇問題!

我搵錢比c6 ...
咁你不如自己買(記住用你父母名)對男家所有人(包括C6)就一口咬定系租住父母物業.而C6照樣交8000蚊租俾你.一切照舊.而家的男人都不知道是否缺少Ca ? 無晒D骨氣.

珍珠宮

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

步伐不一致. 一個越跑越快就衝線, 一個連場都唔想落.

就算樓主自己買自己供租出去, 樓主都唔會開心. 因為最理想既, 其實係一齊努力, 不單只是供樓, 仲有工作.

唯一可以做係慢慢教(好難, 人不會改變). 比佢見吓人哋提升咗既生活, 見吓長者天台屋.

如果唔得, 真係可能會各奔前程.

大宅

引用:Quote:莉亞公主+發表於+16-2-20+00:46+事緣

原帖由 美之選468 於 16-02-20 發表
咁你不如自己買(記住用你父母名)對男家所有人(包括C6)就一口咬定系租住父母物業.而C6照樣交8000蚊租俾你.一 ...
呢個方法都好,因我父母本身都有物業,本來我老豆都想放租俾我地住,但地點唔方便!所以我地自己租,同埋都唔想俾人話佢靠外父

公爵府

回覆:莉亞公主 的帖子

自己買,自己名,叫你 c6 照旧比8仟。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

寫自已名,自已買自已供,叫佢比租金~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

大宅

引用:步伐不一致.+一個越跑越快就衝線,+一個連場

原帖由 YongXin 於 16-02-20 發表
步伐不一致. 一個越跑越快就衝線, 一個連場都唔想落.

就算樓主自己買自己供租出去, 樓主都唔會開心. 因為 ...
係,講出重點,我愈行愈快,佢唔郁
佢成日同我講唔駛咁大壓力,要搵幾多錢儲幾多錢

我覺得唔趁後生努力,唔通老左重有心有力搵?
同我講通船到橋頭自然直,我想同佢講,有能力唔做唔勤力、真係有咩唔好寃人!

大宅

引用:寫自已名,自已買自已供,叫佢比租金~

原帖由 大力大力 於 16-02-20 發表
寫自已名,自已買自已供,叫佢比租金~
大力,你係男人,如果老婆咁樣做會唔會覺得自卑?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

原帖由 bkfans 於 16-02-20 發表
我係你会照買,寫自己名,出租。不用理佢。
同意! 費時煩

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 YongXin 於 16-02-20 發表步

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
係,講出重點,我愈行愈快,佢唔郁
佢成日同我講唔駛咁大壓力,要搵幾多錢儲幾多錢
有d男人真係會寧願長stay o係comfort zone都唔郁, 唔諗!

放下自在

男爵府

樓主~我同你一樣首期自己出的。不過老公之前要租樓(我地租~2萬)衣食住行佢俾曬,佢又有俾家用我,所以先會咁安排。
其實如果你聯名加埋你老公份糧會借到多d, stress都易d架。不過我又覺唔洗心急,沈著應戰吧。反正你資金唔夠,儲到1球再同老公傾啦~ 如果最後無共識,你就只好買樓作投資用途,但要再儲多2年錢了~

男爵府

如果以你c6情況。。。我會自己買樓租俾人!咪有得佢keep住租

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+家文+於+16-02-20+發表其實你

呢個我都知,但我覺得個家我地兩個都有份,要佢供,我係諗住聯名,大家都有付出咁即

...
同意買層樓樓主名,樓主供,一家人住。老公付出對應的租金。

層樓寫一個人的名,將來有機會儲到錢再買一層收租樓的話,就用老公名,才不需付貴的額外印花稅。

水晶宮

引用:事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家

事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家樓價有向下趨勢,打算儲多2年左右上車應該冇問題!

我搵錢比c6 ...
樓一定要買,但名一定只寫自己名,再立平安紙100%業權歸子女。

別墅

自己供返,層樓唔落佢名,叫佢比租

男爵府

想生BB熱投

面子問題,佢唔想買樓都靠自己老婆出首期掛!如果唔係,你地兩個收入,完全夠供樓啦!

首頁
56789...11

尾頁

跳至