跳至

首頁
56789...89

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 LongYin 於 08-10-6 10:55 發表

我會買d 麥餅俾朗言食,佢都鍾意。

有咩麥餅介紹 ?? 有無幾塊o既細 packing ???
我日日放學, 都要俾野大少食... 依家一係 迷你芝士包, 一係 edo 果隻 細包裝 鈣餅.... 唔敢日日餅, 又怕大少熱氣.....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-10-6 10:59 編輯 ]

子爵府

原文章由 jolo 於 08-10-6 10:58 發表

有咩麥餅介紹 ?? 有無幾塊o既細 packing ???
我日日放學, 都要俾野大少食... 依家一係 迷你芝士包, 一係 edo 果隻 細包裝 鈣餅.... 唔敢日日餅, 又怕大少熱氣..... ...

朗言亞姨係無印良品買左d 字母麥餅、公仔蛋糕仔、蘋果糖,
尼d 俾左朗言至愛。

大宅

早晨~~
小姐好鍾意吃芝士,但無食乳酪la,好易咳~
我就發覺小姐最近的髮質改變咗D,比以前硬同粗,我而家要同佢用護髮素la~
我見有人話甩頭髮可以食維他命,但我唔知食咩喎~

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #1 彥彥公主 的文章

咁點算呢 ???
無理由走去睇醫生....
泡菜每日有食 papa jelly, 係佢至愛 ~ 成日拎住唔捨得食....

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #3 LongYin 的文章

無印 太遠哪 ~~~

大宅

蛋日飲3杯奶粉,都冇其他營養,營養食物我又唔識,
現有司各x橙魚肝油,魚肝油膠囊,蜂膠(唔知有冇效),維xc,但近日都有鼻水架~
你地有冇try過維他靈?

營養食物睇你地post,無印第日買黎try下先~

大宅

原文章由 jolo 於 08-10-6 11:13 發表
咁點算呢 ???
泡菜每日有食 papa jelly, 係佢至愛 ~ 成日拎住唔捨得食....

唔睇醫生,咪試下打電話問下囉,你問下個dr,泡菜的情況駛唔駛去見醫生呀,不過如果真係持續ge話,去睇醫生都無妨喎~

大宅

原文章由 彥彥公主 於 08-10-6 11:21 發表

唔睇醫生,咪試下打電話問下囉,你問下個dr,泡菜的情況駛唔駛去見醫生呀,不過如果真係持續ge話,去睇醫生都無妨喎~

網問都冇咩答案喎~好少人問咁..

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006083000337

http://hk.search.yahoo.com/search/kp?p=%E5%85%92%E7%AB%A5%E8%84%AB%E9%AB%AE&fr=FP-tab-know-t&ei=UTF-8&meta=rst%3Dhk

子爵府

原文章由 jolo 於 08-10-6 11:13 發表
咁點算呢 ???

話時話,唔好俾太多維他命A、D、E既食品或者補充食品小朋友食,
因為而家一般食品既營養都好貴,尼三樣又係脂溶性,
會積係身體架,吃多了會中毒因為不溶於水無法隨尿和汗液排出。

子爵府

原文章由 jolo 於 08-10-6 11:14 發表
無印 太遠哪 ~~~

你果度去觀塘apm 有幾遠呀?一一"

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mat就 like食 smart fish,

不過我唔敢俾佢食太多魚油, 因為對肝唔好, 幾日食一包咋.

我未諗住幫mat介奶, 仲係一日飲兩次, 每次 7安奶粉.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 LongYin 於 08-10-6 11:27 發表

話時話,唔好俾太多維他命A、D、E既食品或者補充食品小朋友食,
會積係身體架,吃多了會中毒,因為不溶於水無法隨尿和汗液排出。 ...

所以會傷肝......

大宅

原文章由 LongYin 於 08-10-6 11:32 發表

你果度去觀塘apm 有幾遠呀?一一"

咩字母麥餅,搞到心思思想一陣去~見銅鑼有店

大宅

原文章由 mat媽 於 08-10-6 11:32 發表
mat就 like食 smart fish,

不過我唔敢俾佢食太多魚油, 因為對肝唔好, 幾日食一包咋.

我未諗住幫mat介奶, 仲係一日飲兩次, 每次 7安奶粉.

哦,咁架?..都係間間下記得先食..2,3日一次先

大宅

原文章由 LongYin 於 08-10-6 11:27 發表

會積係身體架,吃多了會中毒,因為不溶於水無法隨尿和汗液排出。 ...

好多維他命的確不太適合小朋友,不過如果係醫生處方就可以~
我見網上講:冇維他命 b1 就會有腳氣病(beri-beri), 神經痛,甩頭髮,吸收碳水化合物冇咁好,
不過我諗你都觀察下先,睇下係短暫性定真係持續性咁甩再決定la~

大宅

小姐上星期的造型~

我自己好鍾意~~

翡翠宮

好媽媽勳章

Ling,
又魚肝油 、又魚肝油膠"狼" ???? 係咪過多呀 ??? 定係你將魚油同魚肝油搞亂o左 ??/

ly,
apm..... 即係假期要帶埋泡菜, 特登搭 mtr 去囉...
papa jelly, 我跟足指示, 每日一粒...若果泡菜忘記, 就唔俾, 不過無咩可能.....

mat 媽,
魚油 有 epa (好似係咁上下, 只記得 e字頭), 太多會薄血, 影響血"形"固...
乜唔係魚肝油對肝唔好, 而係魚油 ???
泡菜都係食 smartfish, 不過一星期無一次.... smartfish 成份, 無寫有維他命o架啵 ~~~~

公主媽,
知道... 睇多兩日, 重係咁, 打去問醫生... thanks ~~~

[ 本文章最後由 jolo 於 08-10-6 12:12 編輯 ]

大宅

原文章由 jolo 於 08-10-6 11:48 發表
Ling,
又魚肝油 、又魚肝油膠"狼" ???? 係咪過多呀 ??? 定係你將魚油同魚肝油搞亂o左 ??/

ly,
apm..... 即係假期要帶埋泡菜, 特登搭 mtr 去囉...
papa jelly, 我跟足指示, 每日一粒...若果泡菜忘記, 就唔俾, 不過無 ...

幾日一次咋,油/囊是但一隻羅~

翡翠宮

好媽媽勳章

之前有 bk 媽咪話我知 ...

fish oil 因有EPA, 過量會簿血. 要選些lead free, metal free和深海魚做的. 最好是distillation process 過的. 一般兩歲小朋友的吸收量大約是EPA/DHA: 180mg / 120mg daily, 她 找過資料, DHA 是冇所謂, 但EPA就唔好過量. 但去到300 ~400mg 就唔係咁好. 6歲以上建議是EPA/DHA: 360mg / 240mg (澳洲).

Eye-Q EPA 212mg / DHA 370mg
Smartfish EPA 120mg / DHA 170mg / DPA 60mg

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 08-10-6 11:48 發表
小姐上星期的造型~
http://f20.yahoofs.com/hkblog/k94FPSiLGxZckDkwKa1c_1/blog/ap_20081005121014527.jpg.jpg?ib_____Diz.7bRXk
我自己好鍾意~~

好靚女呀 ~~~

首頁
56789...89

尾頁

跳至