自由講場

跳至

首頁
56789...19

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

仔女就話手心肉手背肉啫。
新抱唔算掛,最少我從來在男家覺得自己外人一個,從冇要求奶奶要當我女一樣。如果我同姑奶唔啱,都會理解奶奶應該幫姑奶,人地幾十年親情,同我點比?

仔女結婚就唔該搬開,冇能力買,就可租樓或申請公屋,住我家可以但只可暫時。任何人住我屋企都要聽我話,有咩紛爭由我決定,唔喜歡我意見的人(女/新抱)可以自行搬開。女唔啱就話個女,新抱唔啱就話個仔叫佢同老婆講。

大宅

我想問 呢d係唔係叫重男輕女。新抱個份量居然大過自己朝夕養大二十幾年的親生女兒。我不能理解

大宅

回覆:維仔媽媽 的帖子

講得好,怪唔之得香港咁多公主,父母唔理好羞,幫左自己仔女先,點會得人尊重,但有無想下自己個女又有無尊重人?一味外人外人,果個系子女的另一半,成日當人外人,自己已經做壞開頭

大宅

回覆:作為母親,自己新抱同女兒相處唔黎,有什麽想法?

我會欣賞呢位作為母親同奶奶嘅會上嚟真心求解決方法。而唔係一面倒幫晒是但一邊,又或者當唔关自己事…

禁止訪問

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-8-10 16:16
所以,我一開始就話,做阿媽既要公道,以事論是,偏幫只會造成更大的不幸.
如果新抱係公主,就責備個新抱囉.
嫁 ...
唔好玩la, 如果新抱係公主, 點會聽你支笛ar?? 佢一定覺得係你偏心ga wor.
分分鐘告枕頭狀告到自己連個仔都無埋.
都係分開住, 大家恭恭敬敬, 客客氣氣就最好.

水晶宮

InkCartridge 發表於 16-8-10 17:01
對,所以要教導女兒如何獨立。愛孩子並不是幫他移除生命中所有的石塊,而是教導她如何在石頭路上如履平路, ...

好好的提醒!
如果唔教好自己的兒女,他日生活會給他們更大的教訓.

禁止訪問

翡翠宮

cmw1010 發表於 16-8-10 16:55
我都試過, 有次上去食飯, 我唔知姑仔返左外家.. 我上到去..佢冇叫我架, 我HI 佢4次先望我,
跟住我99 問姑 ...

咁阿奶奶咪講左對唔住囉;
仲點叫幫住個女呀?

水晶宮

好彩我兩個嫂嫂勁好人..我真係好愛佢地點解人世間咁多紛爭!

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

InkCartridge 發表於 16-8-10 16:47
但當你女兒在婆家得到不公平對待,如99話唔理咩理由姑仔永遠是對的,你不會心疼女兒嗎?
...

唔會。
結得婚就應該一家一主,唔同住理得6299有幾唔公平?
自己唔係人個女,冇得要求咁多。

珍珠宮

InkCartridge 發表於 16-8-10 16:47
但當你女兒在婆家得到不公平對待,如99話唔理咩理由姑仔永遠是對的,你不會心疼女兒嗎?
...
會, 搬走囉!!

我自己都係免得同99會有磨擦, 所以講定一定唔會同住.

水晶宮

小歪仔 發表於 16-8-10 17:04
唔好玩la, 如果新抱係公主, 點會聽你支笛ar?? 佢一定覺得係你偏心ga wor.
分分鐘告枕頭狀告到自己連個仔都 ...
佢聽唔聽一件事,如果我係99,我都要出聲.
佢覺得我偏心,咪由得佢囉.我對得住自己良心就可以了.
我一直講既,就係做99要公道,而唔係偏幫,亦唔係為左要取悅邊一個.

侯爵府

一早個外人就唔應該搬入來。佢都唔會想同你們住。冇本事搬出受左委屈就怪老公。遲早離婚。窮都要出去租。劏房又好。工廠村屋又好。

大宅

方方媽媽 發表於 16-8-10 16:56
我唔明點解咁多人話個女既生活習慣唔會改到.
一家人,如果佢尊重個阿哥,理應尊重個阿嫂,多左一個人,就應該學 ...

點解改唔到,同埋有甘既習慣,我都唔明囉, 要問99點教女喇真係....但講返轉頭,HK既生活環境確係迫既.....如果唔係都唔會甘大磨擦啦!!
i'm 雨婷寶

男爵府

Huuu 發表於 16-8-10 15:02
作為母親,自己新抱同女兒相處唔黎,有什麽想法?
想問有仔又有女的母親,
好多現代新抱拍拖時已經同自己女 ...

我會幫自己個女,佢一出世已經响我身邊。同埋看都唔鐘意同新抱住。

個仔搞唔掂住就拍拖吧,分手就分手吧! 無本事唔好搞咁多野,我最多攞幾十萬幫首期,希望之後佢自己搞掂。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

dazzlelulu 發表於 16-8-10 15:31
我家一早灌輸屋企阿媽是話事人,任何人唔該搞清楚莊閒,公主王子請移玉步,另覓自己皇宮。:wahaha ...

翡翠宮

cmw1010 發表於 16-8-10 17:10
我係問緊呢隻D人呀, 係咪個女講鄉下話鬧個新抱都仲係幫住個女(假設99 冇講對唔住) ...

咁extreme既case就無咩好講
不過好多時係生活習慣既問題; 咁就真係非常難搞; 因為好多時係無對錯之分.

千萬唔好一齊住; 出去租樓/唔好結住; 一齊住係全世界都辛苦. 無理由個仔結婚要全世界都辛苦.

唔一齊住; 見O個幾個鐘; 唔順眼當睇唔到; 亦唔需要搭咀.

首頁
56789...19

尾頁

跳至