自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:回覆 方方媽媽 的帖子咁其實好唔make sense

原帖由 Tingche 於 16-08-17 發表

回覆 方方媽媽 的帖子
你估個個屋企都可以留佢係到幾日咩。。 人地都係做好心

子爵府

畀面勳章

回覆 月牙兒♡ 的帖子

佢冇責任幫人養幾日,佢唔係主人, 咁佢當初咩原因執佢返屋企?佢冇責任幫人養幾日, 佢唔係主人, 咁佢又有權決定隻雀邊個養?

***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

Sumyeema1 發表於 16-8-17 15:43
麻煩你睇下原 post, 果位 JM 已經講咗佢有難處,有貓又有 bb, 個環境對隻雀都有危險。

點解大家唔體諒 ...

佢哋都只企喺原主角度去諗,冇諗過人哋對隻雀係冇責任嘅! 爭少少就可以物歸原主,但人哋又點知爭少少? 記住,冇人有義務照顧隻雀!所有責任同risk都應該係原主自己承受!

象牙宮

2024年龍年勳章

微糖@wonderL 發表於 16-8-17 15:34
同意,無奈呢度公海, 一被人 圍開 就會瘋擁而上 來去都係個D人

我睇到正,反,雙方都係講道理,而不是你所講“圍插”, 你有理據也可以發表。

別墅

畀面勳章

Tingche 發表於 16-8-17 15:38
回覆 微糖@wonderL 的帖子

冇錯
點解唔可以好好地講 ..... 樓主亦唔係想公審人 ,只係緊張小動物,
我重發現 來去都係個D 會員 去圍插人 事件本身根本冇對錯之分 人人處理方式唔同
可能圍插係佢地 既興趣....

子爵府

畀面勳章

回覆 Sumyeema1 的帖子

其實我冇激動, 我只係心平氣和長氣左少少同你講返件事, 我絕對冇攻擊你之意, 咁原post樓主 佢明知自己有貓又有bb, 咁佢當初都有原因執佢返屋企, 原因係咩呢?
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

Tingche 發表於 16-8-17 15:48
回覆 月牙兒♡ 的帖子

佢冇責任幫人養幾日,佢唔係主人, 咁佢當初咩原因執佢返屋企?佢冇責任幫人養幾日, ...

如果隻雀冇執返嚟,飛走咗,原主一樣係失咗隻雀。

由佢比隻雀走咗開始,佢已經失去。呢個係人生,係命運。

別墅

畀面勳章

月牙兒♡ 發表於 16-8-17 15:41
你咁講就唔啱,大家都回得,你唔應該標籤人去製造弱者效應,講事實,我係個姊妹就唔會執隻雀,佢死咗都唔 ...

咩叫岩同唔岩

我唔識分
sorry

咩叫弱者效應

咁複習既

象牙宮

2024年龍年勳章

月牙兒♡ 發表於 16-8-17 15:48
佢哋都只企喺原主角度去諗,冇諗過人哋對隻雀係冇責任嘅! 爭少少就可以物歸原主,但人哋又點知爭少少? ...

有理講不清,睇完呢件事,以後都係少管閒事。

複式洋房

mickey2013 發表於 16-8-17 10:11
事緣:佢係BK話執到隻雀, 我提佢上網POST係facebook幫隻雀揾主人, 但佢竟然轉頭隨便俾個聲稱有興趣養既人接 ...

建議樓主search下愛協d新聞,
愛殺動物協會

子爵府

微糖@wonderL 發表於 16-8-17 15:49
點解唔可以好好地講 ..... 樓主亦唔係想公審人 ,只係緊張小動物,
我重發現 來去都係個D 會員 去圍插人 事 ...

樓主唔係公審就唔會開帖話人啦!你顛倒是非仲講到佢係被欺凌,邊個作惡在先?你咁是非不分?不停搬龍門,將事件轉化成呢度幾個活躍會員欺凌佢?你咁都得?

子爵府

畀面勳章

我來來去去都係講緊件事既重點, 就唔明點解會覺得我好似去攻擊佢地咁, 我仲慘啦, 一次過比幾個圍, 我冇攻擊之意, 我講黎講去都係果D , 因為我唔覺得可以將條生命比一個唔識既人任意決定花落誰家, 原POST 樓主既然可以任意將雀送比是但一個人, 咁佢當初執佢返屋企又係咩原因? 就算去領養小動物, 都要申請、影相、定期家訪, 為既係怕有人拎左小動物返屋企唔知點對佢地, 所以我唔明一隻有生命既小動物, 佢地可以圍並且講得咁兒嬉。

別墅

畀面勳章

Sumyeema1 發表於 16-8-17 15:51

根本就係

比我就 唔會評

事物唔係非黑即白嫁

子爵府

Sumyeema1 發表於 16-8-17 15:51

所以話閒事莫理係啱嘅。由得隻雀飛走好過。

子爵府

畀面勳章

回覆 月牙兒♡ 的帖子

如果隻雀冇執返嚟,飛走咗,原主一樣係失咗隻雀。但依加原POST執左隻雀返黎, 又送左比人, 原主一樣係失咗隻雀。
咁原POST執返黎做咩呢? 咪多此一舉, 話唔定佢唔執隻雀, 個主人仲搵得返。

咁照道理, 失蹤人口都唔洗搵啦, 係命運。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

隻雀有咩際遇係佢既造化, 新主人可能仲飼養得好, 飛走咗重投大自然懷抱, 可能仲自由自在....
子非雀, 焉知雀之樂?
吾乃人, 只知打麻雀之樂。
TAKE IT EASY, 冇一件事係完美。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

Tingche 發表於 16-8-17 15:47
回覆 Sumyeema1 的帖子

科技發達好處就係唔見野都可以好快搵得返, 咁其實你做咩要上bk? 都係上網上線, 就 ...
其實你真係可以睇下關於尋雀主既原post,都係BK,前日的post,果位JM已經努力去搵雀主架啦.
唔係果位JM救隻雀,隻雀應該已經"走左"啦....
如果因為自己屋企無條件養隻雀就唔應該收留隻雀,咁隻雀條命仔就真係凍過水.
佢救左隻雀,最終又搵番雀主,只係中間有另一人好心領養隻雀一日姐,我真係睇唔到有咩需要開post話人囉.
咁樣攪法,真係無人敢做好事架啦.
果位JM既救雀行為,點都係有功又有勞囉,亦無傷害隻雀呀.
可能,有更好的方法去處理件事,但任何事都永遠有更好的方法去處理,唔可以因為仲有更好的方法,就抹煞別人的一片好心,再去指責人架嘛.

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 16-8-17 15:34
如果你係要上網上線,咁隻雀根本属於大自然,不宜做竉物添

打錯,係上鋼上線…

唔怪得有人話我做咩上bk.

子爵府

Tingche 發表於 16-8-17 15:55
回覆 月牙兒♡ 的帖子

如果隻雀冇執返嚟,飛走咗,原主一樣係失咗隻雀。但依加原POST執左隻雀返黎, 又送左 ...

你又錯。人係父母所生,雀仔係屬於大自然,衣家唔係父母搵仔女。

我最怕你呢種人同動物都未識分開嘅。

隻雀執番嚟可能因為天氣惡劣,個姊妹好心執佢返嚟,咁都要怪人,冇嘢呀嘛?

如果隻雀係留戀主人,佢識得返屋企嘅。

佢想走就已經係自由身。

我覺得唔理佢係最好。

子爵府

Tingche 發表於 16-8-17 15:53

我來來去去都係講緊件事既重點, 就唔明點解會覺得我好似去攻擊佢地咁, 我仲慘啦 ...

講到尾,你哋愛動物定到要求咁嚴謹,真係應該由得隻雀自生自滅。

我最贊成呢個做法。

個姊妹又唔係要收養,佢並冇你講嘅咁多責任,硬要將呢套套落人度,公道嗎?

首頁

尾頁

跳至