自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

多謝分享

珍珠宮

BK Milk勳章

很好的分享謝謝!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LOVE074 發表於 16-9-2 11:34
於網上睇完哩篇文後, 真心感覺有得著, 請問書局會有哩類講佛偈咁小故事成就大世界/大思維, 參透人生既書嘛? ...

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:讀懂了,以後就不會再亂生氣了 :)

我冇慧根

總有離別的時候

男爵府

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

多謝分享,都好想改吓自己啲脾氣,但真係好難

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

樓主,想睇多d姨類佛家道理,有位作者叫葛雋,好多小道理。(見圖)

另外星雲大師d書都吾錯(圖二)

我性格好火爆,近幾年接觸佛家既書籍,係有幫助,每次發嬲前都停一停,唸一唸,其實人好多時用自己角度、原則出發去處理事情,別人不達自己標準繼而吾開心或動怒。

佛教道理充滿著哲學性,它教曉我“忍既智慧,“修心修身”既重要。

吾明白既人可能會覺得佛教消極,明白既其實當中既大智慧好值得世人學習。

你們知道嗎,蘋果教父喬布斯也是學佛之人。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

呢類故事有意思,好睇

子爵府

於網上睇完哩篇文後, 真心感覺有得著, 請問書局會有哩類講佛偈咁小故事成就大世界/大思維, 參透人生既書嘛? ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

珍珠宮

甄太太 發表於 16-9-2 13:04
我覺得發脾氣無所謂,最緊要個人唔記仇。有類人從來不發脾氣,不過你做過乜佢記在心,有機會就報復,我好怕 ...

我以前個老闆成日話佢唔記仇,成日狠狠地鬧完我之後話無野,佢發完脾氣就無事, 事實係。。。,你發完人脾氣就話無事,唔記住,不過我係人發脾氣個個就一定嬲爆,我實會記仇

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同意!做人過分執著,只會辛苦自己

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

good post

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

Good post. 我經常記着一句說話:
「生氣是將別人的過錯懲罰自己」
犯不着啊!