影視娛樂

跳至

首頁
56789...16

尾頁

男爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 23:36
各位不妨入貼吧睇睇呢個貼,樓主好有心機recap每集兩個版本的內容

http://tieba.baidu.com/p/4957177735? ...
我之前用MAPLE STAGE或者DAILY MOTION睇,睇睇下又好似CUT咗好多同埋剪到9唔搭8,加上又變咗細營幕,呢幾集用千尋睇

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-3-3 23:56
我剛看完十一集台灣縮图版,正參考同一集的大陸版,發現完全不一樣,因完全沒看過,看來可能是台灣繁體第 ...

宋承憲令我有點刮目相看,眼神聲線都掌握得恰到好處,睇到第十二集,終於有句感人至深的對白

“即使我們以後活在兩條不能相遇的平行線,我願意陪你走完此生”

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 17-3-4 17:07
宋承憲令我有點刮目相看,眼神聲線都掌握得恰到好處,睇到第十二集,終於有句感人至深的對白

“即使我們 ...

不過初初山路上乍現兩排大光燈,笑到我死,以為睇緊都敏俊在法國村向千頒伊再告白示愛,李謙不只是從現代穿越過去,仲擁有超能力添

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

magiee 發表於 17-3-3 23:11
積係myTV 提供既版本會不一樣?
你講無線果個mytv super?我冇,所以唔知無線個版本係點

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 23:46
我都見過有網友講,歷史上師任堂老公的確有個愛妾,那個時代這款男人叫風流名仕,女人就絕不可能有婚外情 ...
終於搵到我睇開個版本,岩岩睇完11,我覺得宋做得搶鏡過愛姐,本來係為愛姐睇,但掉番轉依家係宋令我有動力睇落去。^^

侯爵府

Janis 發表於 17-3-4 11:23
我之前用MAPLE STAGE或者DAILY MOTION睇,睇睇下又好似CUT咗好多同埋剪到9唔搭8,加上又變咗細營幕,呢幾集 ...
千尋今次11,12都係細畫面,我見maplestage 今日有update 其他版本,你唔好揀dailymotion 果個,揀最尾other 果個係大畫面SBS 版本

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-4 17:11
不過初初山路上乍現兩排大光燈,笑到我死,以為睇緊都敏俊在法國村向千頒伊再告白示愛,李謙不只是從現代 ...
咁攪笑?等我開12望下先^^

侯爵府

Janis 發表於 17-3-4 11:19
廢柴老公應該同酒家老闆娘搭上,不過個老闆娘似係有目的,唔知係卮錢定係有其他

都係咁先至可以 ...
11集冇再提酒家個老闆娘,不過有講佢老公又去飲悶酒,遲早出事。

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-3-4 21:08
終於搵到我睇開個版本,岩岩睇完11,我覺得宋做得搶鏡過愛姐,本來係為愛姐睇,但掉番轉依家係宋令我有動力 ...

係呀,睇埋12更覺得宋做得比愛姐稱職,尤其去到尾段,李謙情深款款話你唔回應我唔緊要,只要容許我站在看得見你的地方,陪你一世。。。師任堂已婚,對左個一無是處的老公廿年,到聽到初戀情人呢段深情告白,心情理應非常複雜,可惜我嫌愛姐交唔足戲

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-4 21:30
係呀,睇埋12更覺得宋做得比愛姐稱職,尤其去到尾段,李謙情深款款話你唔回應我唔緊要,只要容 ...

終於將兩個版本的第十一及十二集都看一遍,由看兩集變看四集,完全的不同,還好可算接得上,我下次放棄台灣版,集中看大陸了,實在太混亂。

同意呢兩集李謙差不多做獨腳戲。而且還好像單方面的痴戀。李謙由始自終都將感情放第一位,對師任堂愛戀未變過。反而師任堂覺得她對感情好像認命了,因巳為四子之母,而且生活迫人,還那有空悲哭傷秋呢,還要是虛無縹緲的情愛!她有無奈唏噓,但看不出有留戀。可憐的李謙!

他的兩條不能相連的平衡線,總要守護在則的確很殺食,李謙生性浪漫,但那是多麼守舊的年代,那能讓師任堂任性呢!

在預告看到宋疑似藝術家於現代版出現,這是我在台版第九集巳出現,仍未揭盅。宋的確越演越好,開始有些吸引力!希望之後會越來越好看。

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-3-4 21:12
千尋今次11,12都係細畫面,我見maplestage 今日有update 其他版本,你唔好揀dailymotion 果個,揀最尾othe ...

真的不能兩邊看,人都癲!完全兩個剪接。今天兩集變四集。正式放棄台版,集中看SBS的大陸版。

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-3-4 21:08
終於搵到我睇開個版本,岩岩睇完11,我覺得宋做得搶鏡過愛姐,本來係為愛姐睇,但掉番轉依家係宋令我有動力 ...

這兩集宋的確戲份重些,而且他感情戲多些。而師任堂則變身大長金,濟世為懷,拯救世人.....情感沒什麼著墨,不及李謙性格從一而終。

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-3 23:36
各位不妨入貼吧睇睇呢個貼,樓主好有心機recap每集兩個版本的內容

http://tieba.baidu.com/p/4957177735? ...
睇完SBS 12集後, 去左樓主你講果個貼, 果位樓主真係好心機, 我見佢寫既11集同12集海外版原來有頗多現代版情節, 拿拿臨搵片源跟番個進度先. 雖然我鍾意SBS古代版多D, 但宋現代版就快出現, 我唔想錯過, 會兩邊追.

侯爵府

familyking 發表於 17-3-5 00:19
真的不能兩邊看,人都癲!完全兩個剪接。今天兩集變四集。正式放棄台版,集中看SBS的大陸版。
...
如果兩邊睇, 我會先睇SBS版先. 睇完先睇海外版剩睇現代版情節+飛住咁睇(果D跟班跟縱情節, 飲醉酒, 奶奶鬧人, 化妝跳舞全飛) 咁會冇咁亂+冇咁花時間.

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-3-5 00:15
終於將兩個版本的第十一及十二集都看一遍,由看兩集變看四集,完全的不同,還好可算接得上,我下次放棄台 ...

可能我錯怪愛姐吧,師任堂當時心諗,你個傻佬唔好煩我啦,我有萬千大大小小俗務要解決,人生中已經分不到半點時間空間與君花前月下,客客氣氣叫你走自己的路又硬係聽唔明

JM 講得好,李謙的性格寫得最貫徹,一直輕狂任性,佢話為了保護師任堂,要做朝鮮最有權勢的人,註定在腥風血雨中走上一條不歸路了

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-3-5 12:28
如果兩邊睇, 我會先睇SBS版先. 睇完先睇海外版剩睇現代版情節+飛住咁睇(果D跟班跟縱情節, 飲醉酒, 奶奶鬧 ...

照睇 SBS 版下週預告,會出現返好多現代戲,例如愛姐以親切的金子造型跳舞 及疑似宋承憲舉機拍照,都係你地可能在海外版已睇過的內容

我估若然兩版都維持30集不變,我地睇到的內容只係次序不同,是但睇一版都不會缺失的。我只係覺得SBS 版集中做一個時代,劇情更暢順更易理解吧

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-3-5 00:23
這兩集宋的確戲份重些,而且他感情戲多些。而師任堂則變身大長金,濟世為懷,拯救世人.....情感沒什麼著墨 ...

女主角做決定時,其實比男主角更輕狂,若果她繼續每集不理後果堅持做大義人,男主就要不停為她勞碌補鑊,疲於奔命,觀眾亦睇得心累

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-3-5 13:00
女主角做決定時,其實比男主角更輕狂,若果她繼續每集不理後果堅持做大義人,男主就要不停為她勞碌補鑊, ...

但我覺得她只是為生活作大膽決定,你要想想她反正手停口停,不試白不試,一家上下靠她打拼,那有空閒及時間還想愛情,任不是不愛他,但實在沒空間,況且道德框框也不能讓她任性吧!李謙注定自討苦吃,單相思到老。歎只歎造物弄人!時不與我!

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-3-5 13:10
但我覺得她只是為生活作大膽決定,你要想想她反正手停口停,不試白不試,一家上下靠她打拼,那有空閒及時 ...

感情方面,我明白生活累人,女主角應該心如止水,但我不能理解她每次在事業上人情上倉卒下的決定

今集講到連家中僅有餘錢房契都押上,一個月內幫班流民找幾億韓元稅金喎 長今都只係去找金雞啫,師任堂搵到隻金雞仲要將牠變到識得下金蛋喎,除了因為女主光環,我睇不出她勝劵握在哪?

首頁
56789...16

尾頁

跳至