自由講場

跳至

首頁
56789...19

尾頁

公爵府

meiji_meiji 發表於 17-4-8 05:35
我都係10幾歲移民加拿大,之後返香港做野,結婚有小朋友就回流。都好掛住香港,唔捨得份工,不過都冇後悔返 ...

大女以前係香港返幼稚園, 唔知係咪壓力大,所以訓覺成日磨牙, 而家反而好左.
而家反工的老細係縮骨d.但夠鐘就叫我地收工.

水晶宮

BBgaga 發表於 17-4-8 05:21
哈哈 你呢句真係好啱!看看樓主,有大屋住有車渣,仔女又遇到好老師又容易上大學,自己又有工返,屋企又冇 ...

子爵府

我有朋友單身,去左澳洲working holiday年幾返來香港已經好唔慣,好想移民,只要唔係香港移去咩國家都得。佢話外國冇咁大壓力同舒服好多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bluetulip 發表於 17-4-8 05:42
香港要食得好,要付出高價去某幾個地方買外國食材,如果出街去一般餐廳,都係食中國蔬果,巴西肉類。我以 ...

要食進口野係貴架喎,正如係外國食菜心都好貴,我香港屋企近city super , 揾進口野都ok ga, 係貴囉,但本地既食左咁多年咪又係咁。
香港咩形式食物都有,加上始終係香港土生土長,真係好掛住香港美食架

男爵府

BK Milk勳章

mandysio 發表於 17-4-8 05:03

黎到外國, 不斷睇下有咩可以同小朋友做.
咦!我夏天去camping 真係冇用sleeping bag 喎!就咁用張single bed flat sheet咋!我too lazy, 冇做過classroom helper. 但有時都想去睇下小朋友上堂時係點。

珍珠宮

bluetulip 發表於 17-4-8 05:42
香港要食得好,要付出高價去某幾個地方買外國食材,如果出街去一般餐廳,都係食中國蔬果,巴西肉類。我以 ...

完全認同

男爵府

回覆樓主:

好少留言。我很理解樓主說的。真的是各有各好,看你個人比較看中什麼方面。既然是為了小朋友,那其他方面的困難就自己克服一下。我覺得post裡面有很多人為了challenge而challenge,真是不知所謂,感謝樓主分享。讓我們了解不同眼光下不同的世界。

子爵府

OKmom 發表於 17-4-8 05:34
回覆 kimmama 的帖子

若只離開香港2年,樓主有沒有考慮回流香港?

黎之前就俾左個日期自己。如果努力兩年都搞唔掂,我係會番番香港的。

既然而家我同老公都已經有份不錯既工作。我地就會學習向呢個地方繼續行落去,學下去改變自己。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kimmama 發表於 17-4-8 07:20
黎之前就俾左個日期自己。如果努力兩年都搞唔掂,我係會番番香港的。

既然而家我同老公都已經有份不錯既 ...
其實我覺得移民後最難捱係搵唔到自己位置,搵唔到工作。如果兩公婆都有份工,我會覺得,我已經好感恩。

每個人離開都有原因,如果目的達到、又有工作、可以自處,真係一件美事。
生活上我會學會盡量去享受。發掘生活中的樂趣,懷念過去冇咩建設性既事我應唔會。
祝福你。

子爵府

eleven123 發表於 17-4-8 07:19
好少留言。我很理解樓主說的。真的是各有各好,看你個人比較看中什麼方面。既然是為了小朋友,那其他方面的 ...

由佢地啦。總有人喜歡斷章取義。基本上,想理解的人自然會理解。能理解的人就不解釋都明白。要包拗頸都無辦法。
多謝你明白我

子爵府

tester5 發表於 17-4-8 07:25
其實我覺得移民後最難捱係搵唔到自己位置,搵唔到工作。如果兩公婆都有份工,我會覺得,我已經好感恩。

每 ...

多謝你。

係。真係。開頭工作同個人定位真係一個難關。今日有既機會亦非僥幸。已經好知足嘞。

其實我ok 呀。大家覺得我好討厭加拿大嗎?其實唔係。不過要講到喜歡,就係喜歡香港啫。

子爵府

BBgaga 發表於 17-4-8 04:30
你關心香港人應多愛自己個家,咁你自己呢?你有幾愛現在的家?
孩子的角度:媽媽咁多不滿 但要帶我來,媽 ...

係。。對佢地影響深遠,我錯嘞。。你估計會有咩下場?可能會自殺死。。。?

子爵府

BBgaga 發表於 17-4-8 05:21
哈哈 你呢句真係好啱!看看樓主,有大屋住有車渣,仔女又遇到好老師又容易上大學,自己又有工返,屋企又冇 ...

唉。。。其實如果接受唔到別人的觀點,又何必多此一看

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kimmama 發表於 17-4-8 07:31
多謝你。

係。真係。開頭工作同個人定位真係一個難關。今日有既機會亦非僥幸。已經好知足嘞。
我冇睇中間,我只係睇你第一個post, 有幸剛剛睇到你呢個post.
反差好大,你第一個post比我覺得你好討厭加拿大,冇樣好,令我以為你過得好不如意。
最後呢個,原來你已經有工作,我就覺得真係好替你高興了。可能我好低層次,我唔追求真羡美,人在他方我搵到食,有定位就夠了。有工作、可以自處、開始多朋友,生活就會越來越順。

子爵府

54heima 發表於 17-4-8 04:37
So far我係享受移民生活的,但攰到似隻狗又冇人可以幫手䏲住屋企讓我出去鬆下時,難免時常掛住香港的工人姐 ...

你好叻,咁忙都抽到時間去做運動。我日日6點几起身已經覺得好早。。無辦法,向香港歎慣左,養懶左個人。

翡翠宮

牛年勳章

樓主分享好真實,我覺得移民都係搏一鋪

我老公閒時有講過移民,但我地太多野放唔低:家人、朋友、事業,所以應該都唔會走

水晶宮

kimmama 發表於 17-4-8 07:34
係。。對佢地影響深遠,我錯嘞。。你估計會有咩下場?可能會自殺死。。。?
...

加拿大長大好少去自殺,產生只有隔膜與疏離 情意不通。

翡翠宮

牛年勳章

樓主分享好真實,我覺得移民都係搏一鋪

我老公閒時有講過移民,但我地太多野放唔低:家人、朋友、事業,所以應該都唔會走

水晶宮

kimmama 發表於 17-4-8 07:36
唉。。。其實如果接受唔到別人的觀點,又何必多此一看

我冇接受唔到別人觀點,是你接受唔到自己實況啫。

子爵府

Dwmn 發表於 17-4-8 00:19
澳洲政治係一個極大嘅笑話。

教育還好啦,private school, public+ grammar school, tafe, uni 好多院校同 ...

甘專業人士呢?我同學係 nurse 佢話去到搵唔返…

首頁
56789...19

尾頁

跳至