自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

完全明白,因為自己細個都超反叛,屋企教我軟硬功都出齊,上堂剪爛D書,小二巳逃學。老師同一教法,總有學生聽或吾聽,問題唔關教個位事。等於同一個媽媽生,同一教法,兄弟姊妹都唔同性格。

男爵府

tiffybb 發表於 17-4-22 15:31
我大既好難教,細既好易教...有d父母冇教過惡教既,係唔會領悟到...小朋友點難教

我生第一個,我真係以為 ...
完全係我心聲,有時好心灰。
最難堪有啲無知嘅人,自己好彩有比較易教仔女,

完全冇乜遇極難教小朋友,但又扮專家,係都屈人唔識教。

最近聽過一個極品媽媽,自己個仔有行為問題,但親人們都好包容小朋友

而依個媽媽反而成日埋怨人對佢個仔唔遷就

佢讀咗啲兒童心理學程,之後當正自己係專家,未教好自己個仔,

但又不斷以專家口吻話人唔識教

非常無知

男爵府

myaisha0435 發表於 17-4-22 18:30
我覺得小朋友係冇得教......

天生架,個個成日問我點教到大女㩒乖,我妹直頭當我係人版
有相關同感受
我有啲唔同

大仔難教

細仔較聽話

男爵府

小manman 發表於 17-4-22 20:42
其實,我以前未有小朋友時,都唔明點會教唔到,係父母唔識教姐~

我以前做幼師的,見慣好多小朋友,開邊範 ...
我未結婚時都一樣咁諗
但生咗先見到啲點教都唔聽嘅小朋友

男爵府

小manman 發表於 17-4-22 19:03
開頭睇你第1句,心諗點解咁講~

睇埋後面,明哂~

我好想喊,真係好多謝各位同路Jm 分享

男爵府

myaisha0435 發表於 17-4-22 20:15
d人成日覺得將佢自己果套,套落人地度就一定行得通

唔好話家庭同背景已經有分別
非常認同
無奈成日遇到

但遇到你哋我開心哂

因為我並不孤單

伯爵府

myaisha0435 發表於 17-4-22 18:30
我覺得小朋友係冇得教......

天生架,個個成日問我點教到大女㩒乖,我妹直頭當我係人版

你講得真係好中。 我都覺得冇得教。所有treatment都係針對問題而減輕小朋友不好行為的嚴重性。

好似生病咁。 有人身體真係好,成世食煙飲酒都冇問題。 有D人飲食起級健康,都會成日病。

好醜命生成。 只可以當是緣是債是場夢咁睇。再加埋前世今生的緣份。有緣做佢亞媽,盡做。希望唔好攪到下世又來多鑊

myaisha0435    發表於 17-4-23 14:40

翡翠宮

cameo 發表於 17-4-22 23:37
有d(甚至過半數)男仔係精力充沛,好需要人陪佢玩!
我仔3歲前都難湊,因為言語上未可以溝通明白太多,但 ...

上次做評估,醫生教我面對adhd無窮無盡的精力,必需日日去放電,即使唔放哂放咁d都好,咁佢係屋企就無咁活躍~

但物極必反,又唔可以玩過龍喎,因為如果無足夠的休息,佢地又會hyper~

之前我個女就係咁,唔肯午睡,但到6-7點呢個食飯鐘數,佢就黎料,佢唔係哭個種扭眼訓,係極度失控hyper~

醫生教我,唔肯訓唔緊要,但要佢訓係床度休息至少半個鐘,咁起碼叫做靜態休息左~

依架開始大,就無咁嚴重,無午睡都唔會hyper~

所以我話佢近半年開始貼近少少正常level~

翡翠宮

小manman 發表於 17-4-23 06:47

上次做評估,醫生教我面對adhd無窮無盡的精力,必需日日去 ...

我個女讀全日,但放學後我都會比佢去公園放電半個鐘~

放假如無特別節目,必定日日放電至少2-3個鐘,所以我好怕佢放長假,對住佢真係好攰,一放假我好多屋企野都做唔到~

係屋企就成日chur住我,要我回應佢呢樣個樣,做緊野、食緊野、甚至去緊廁所都係咁~

試過問得太多,我話「我食緊野呀,可唔可以比我靜靜地食」

依架都叫好左少少架喇,肯睇卡通同玩下玩具~

黎緊就黎暑假了,我諗起就……

熱辣辣日日係公園2-3個鐘,佢唔中暑我都中暑~

男爵府

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

我覺得係,個個都教到。但要從好細,好細個 開始! 唔係2,3歲,出哂「型」先話人哋係咁,冇得教....!
王子

水晶宮

小manman 發表於 17-4-22 19:03
開頭睇你第1句,心諗點解咁講~

睇埋後面,明哂~

我都聽過類似說話、仲要係專業人士、好像俾人摑左兩巴既感覺...
而家成日育兒書都話、冇唔乖既細路...只有唔識教既父母、我仔3歲幾、佢成日玩到唔願走唔願瞓、但扭眼瞓就勁癲.......開始大接觸世界、我地唔教佢都會識好多野, 要教好佢更吃力

水晶宮

daisylhn 發表於 17-4-22 17:51
註:大部分一般小朋友都只係唔聽話,如好關注小朋友的行為問題,不妨參考一下:

好似我仔....
叫佢去刷個牙都多多藉口、又鬧又氹一齊都唔肯、拖拖拉拉一大輪、又叫又喊好像迫佢做咩咁、無火變有火、跟住又家嘈屋閉.......

水晶宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

其實我真係唔知、係小朋友曳、定有病、樣樣都入精神科、就黎搞到我都有精神病......

子爵府

小manman 發表於 17-4-23 06:47

上次做評估,醫生教我面對adhd無窮無盡的精力,必需日日去 ...

你完全講緊我咁
我仔冇午睡㗎,我床尾係電腦(當電視,距離ok的),佢轆喺床睇YouTube等如休息。
我一諗起嚟緊暑假⋯我想喊囉!我d精力遠不及佢,暑假放電好辛苦!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我得一個女經驗,真係唔敢答你呢個問題。
不過我的確用好多心機、時間去教,有左開始全職媽媽,由胎教開始,出世讀書直到上到小學,我都全心全意去栽培佢、教育佢⋯囡囡無論品德或者學業都係最好的,我覺得自己嘅付出沒一點白費。
有啲家長都係講自己好用心,但效果不理想,我唔知個分別,但我相信一樣嘅係,過程係非常辛酸的。

禁止訪問

子爵府

Hemi 發表於 17-4-23 05:01
完全係我心聲,有時好心灰。
最難堪有啲無知嘅人,自己好彩有比較易教仔女,

我有2個仔女,大女已成年人,由bb期已經好易搞,讀書都唔洗點勞氣。升中都係諗邊間band1入左再揀⋯嗰種⋯
早幾年生細仔,所有都相反,我都係從新學習點去管教!我當然明白某d家長說話「你唔話吓佢??」,「你要迫佢坐定喎」⋯太多冇實際意思嘅方法同說話!
我可以講,就算有專家意見,都必定父母角色最重要,每個仔女都不同性格,亦先唔可以將「活躍」標籤左做「曳」,雖然係教得辛苦,但當中自己都學到好多,特別係EQ囉

珍珠宮

小manman 發表於 17-4-23 07:07
我個女讀全日,但放學後我都會比佢去公園放電半個鐘~

放假如無特別節目,必定日日放電至少2-3個鐘,所以 ...

完全一樣,無限精力 好怕放假

大宅

小manman 發表於 17-4-21 21:31
我個女咪就係疑似adhd囉,但又未至於非常搞對抗個隻~

近半年我覺得佢好左,之前真係教極唔聽,軟硬兼施都 ...

JM有無試過定期在安排好的安全環境俾佢玩水玩泡跳高?小孩子如果在感統方面需要較強,會不自控用方法滿足自己的感統需要。家長可以在佢攪混亂前滿足佢,有可能少D危險的行為。

翡翠宮

maggie_devilkin 發表於 17-4-23 13:06
JM有無試過定期在安排好的安全環境俾佢玩水玩泡跳高?小孩子如果在感統方面需要較強,會不自控用方法滿足 ...

玩水玩泡就有,跳高就無~

首頁

尾頁

跳至