親子旅遊

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

HippoHippo 發表於 17-5-24 04:42
2017年復活節假期正是泰國潑水節的大日子13/4-15/4,亦是泰國人的新年。
原以為我這趟泰國之旅避開了潑水 ...

Hippo : 想問點call grab taxi , 裝了個apps,但揀唔到大車,要9人之上,又無後邀請朋友

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

kwokka 發表於 17-8-11 00:57
Hippo : 想問點call grab taxi , 裝了個apps,但揀唔到大車,要9人之上,又無後邀請朋友
...

9個人要用Grab XL 10人車,但這款車要預早約定,網上見話最少兩小時前book,這款車數量少,在芭堤雅call Grab時未見過(圖一),但我剛去完曼谷call Grab時就見到有得揀(圖二)
另外,Grab好似冇得refer朋友,不過我見facebook 有個group叫Grab promo code Thailand, 你可以去望下有冇promo code啱用

大宅

HippoHippo 發表於 17-8-12 00:50

9個人要用Grab XL 10人車,但這款車要預早約定,網上見 ...

用到promote code : BEACH70 平70b

男爵府

回覆 HippoHippo 的帖子

其實我唔識英文,又唔識泰文,去唔去到泰國?驚溝通唔到

男爵府

kwokka 發表於 17-8-15 13:56
用到promote code : BEACH70 平70b

你係咪去完返黎啦?最後有冇試過GrabXL?

男爵府

oolong817 發表於 17-8-16 14:40
回覆 HippoHippo 的帖子

其實我唔識英文,又唔識泰文,去唔去到泰國?驚溝通唔到 ...

個人認為完全唔識英文可能跟團會適合d

如果自由行,我覺得識基本英文好一點,好似入境紙要自己填英文/泰文,坐BTS或call車亦都係得英文/泰文,多數司機都唔會識中文....
反而去景點/餐廳有d都有中文,就算冇都可以指手畫腳,用身體語言,唔算好大問題....

最緊要都係當地交通安排,當然世上無難事,出發前做足準備功夫或者都可以試下

大宅

HippoHippo 發表於 17-8-16 21:24
你係咪去完返黎啦?最後有冇試過GrabXL?

末完,還在泰國,我有朋友已回港,所以用七人車已夠,搭過一次,在曼谷無promote code.

不過七人車比較難找,有時司機突然cancel order

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

侯爵府

MommyPanel勳章

HippoHippo 發表於 17-5-25 05:00
Day 2 - Pattaya Sheep Farm -> Mercure Pattaya Ocean Resort check in

您好!

請問酒店未upgrade 俾你之前,你訂Mercure pattaya ocean resort的twin bed room只得兩張3呎半床,這是2張單人床嗎?

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-19 15:06
您好!

請問酒店未upgrade 俾你之前,你訂Mercure pattaya ocean resort的twin bed room只得兩張3呎半床 ...

係呀,兩張單人床,其實upgrade前同後都兩張單人床,只係房間的景觀不同,有少少海景同高樓層

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-19 21:04
係呀,兩張單人床,其實upgrade前同後都兩張單人床,只係房間的景觀不同,有少少海景同高樓層
...

謝謝你

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-6-22 02:01
報料俾大家
Klook剛做Summer promo,全線產品預訂滿$1,000即減$150
滿$1,000減$150優惠代碼 ...

你買$232,我見而家$189,平左咁多既

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-19 23:50
你買$232,我見而家$189,平左咁多既

Klook真係平左好多喎
初初以為官網減左價,但原來冇喎,其他travel agency都仲要$2xx, 似乎係klook攞到額外discount所以先做到咁平抵玩好多
你幾時去芭堤雅呀?

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-20 02:06
Klook真係平左好多喎
初初以為官網減左價,但原來冇喎,其他travel agency都仲要$2xx, 似乎係klook ...
早晨~

你既分享真係好正呀..
我一家四口(出年4歲及8歲)會出年復活節前3月尾去芭堤雅5天, 但唔係紅色果幾日, 之前已經訂左2晚CGMB (但冇你2送1咁平 ), 另外2晚好大機會訂Mercure, 之前都心儀呢間, 但今個星期Agoda有9折卷, 呢間冇得折呀.. JM介紹去指定網址用指定信用卡付款有88或9折, 稍後研究吓先..

我有以下請教妳呀 :

1. 請問call Grab taxi/ Uber 有什麼分別架? 我2個都未用過, 香港都未用過Uber.. , 多數call HK Taxi

2. 懸崖餐廳值得去嗎? 我知道是睇景, 因為有1日plan去CN, 諗緊好冇去埋懸崖餐廳, 見你寫原來好近, 特登去就真係唔會喇.. (之前睇其他comment話其實食物冇咩特別)

3. 請問CN需要自備毛巾嗎?

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-5-24 04:42
2017年復活節假期正是泰國潑水節的大日子13/4-15/4,亦是泰國人的新年。
原以為我這趟泰國之旅避開了潑水 ...
Hi,

請問你加了$195 x 2是小朋友還是大人早餐呀? thanks!

Centara Grand Mirage Beach Resort (CGMB) 3: $2570 (22小早餐), 21 promo ($1090 x 2 + $195 breakfast x 2)

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-20 13:09
Hi,

請問你加了$195 x 2是小朋友還是大人早餐呀? thanks!

$195 係一個大人早餐的價錢,因為free那晚規定要加早餐,小朋友早餐免費,所以係$195x2
剛上facebook再望下,2+1優惠做到31/10/2017,之後就要等出年4月中先再有

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-20 19:57
$195 係一個大人早餐的價錢,因為free那晚規定要加早餐,小朋友早餐免費,所以係$195x2
剛上facebook再望 ...

收到,謝謝!我上面仲有一個請教等你回覆啊

侯爵府

vevenuc 發表於 17-9-20 20:26
收到,謝謝!我上面仲有一個請教等你回覆啊

即係134樓, thanks

男爵府

vevenuc 發表於 17-9-20 09:41
早晨~

你既分享真係好正呀..

1. Grab同Uber都係call車apps,同你用開的Hk taxi差不多,只需輸入起點和終點,個apps就會顯示價錢和等候時間,ok就confirm, 泰國較為多人用Grab,多車同價錢平少少,Uber就相對少d車,但有時Grab call唔到車,uber反而call到,所以裝晒兩個apps到時多一個選擇

2. 在懸崖餐廳睇日落又真係幾正如果去開CN或住嗰邊,我覺得都值得去埋
但唔順路專登去,我就覺得唔多值同花時間,因為單程當由CGMB去,都要半小時,車費都約400baht,唔化算

3. CN有毛巾租,收100baht@,我地呢d精明的媽媽當然係自備毛巾啦

侯爵府

HippoHippo 發表於 17-9-20 21:11
1. Grab同Uber都係call車apps,同你用開的Hk taxi差不多,只需輸入起點和終點,個apps就會顯示價錢和等候時 ...

多謝你抽時間回覆我呀!

請問裝uber APP係咪香港那個就得架喇?Crab要在Apple Store 搵吓先..

我行程有一日去CN,咁應該會book車連埋去懸崖餐廳

我就係精明媽媽,所以先咁問你,每條100B咪成家差不多HKD100 我拎酒店那些出去或拎自己嗰啲

首頁
56789...11

尾頁

跳至